Thursday, 6 July 2017

Resepi Laksa Johor

Hi. Ini ialah resepi untuk 1 paket spaghetti. Biasanya 1 paket spaghetti boleh makan dalam 10 kali. Ikut kuat mana kau makan. Hehe. 


Bahan A (rebus - mesin - asingkan)
Ikan kembung 1kg
Udang basah 100gm
Isi ikan kurau 10gm dibakar
1 1/2 paket kecil udang kering

Bahan B (mesin)
Bawang besar 3/4 biji
Cili kering blend (aku biasa guna 1 senduk besar)
Bawang putih 3/4 ulas
Halia 2 ibu jari
Lengkuas 1 ibu jari
Serai 2 batang diketuk
Asam keping 2 keping
Santan pekat 1 kotak
1 paket kerisik
1 paket kecil rempah kari ikan

Bahan hias (ini ikut suka aku, boleh refer resepi asal untuk bahan hias yang sepatutnya)
Limau
Timun
Kacang panjang
Bawang besar
Daun kesum*
Bunga kantan*

*masukkan dalam kuah pun boleh

Sambal belacan
Lada merah, belacan, bawang merah.



Cara menyediakan dan memasak:
Rebuskan ikan, udang, udang kering dan isi ikan kurau bakar dan asingkan tulang dan mesin hingga halus bersama air rebusan.

**Penyediaan kuah**
Tumis minyak dan masukkan serai yang diketuk bersama bahan B hingga wangi.
Bila garing, masukkan rempah kari dan kacau sebentar dalam 1/2 minit .
Masukkan ikan/udang/udang kering dan ikan kurau kering yang dimesin.
Masukkan santan pekat, kerisik diikuti dengan 2 mangkuk air.
Masukkan asam keping.
Tambah garam dan gula untuk rasa.
Masak sehingga kuah pekat dengan api perlahan selama lebih kurang 1 - 1 1/2 jam. Lebih lama dimasak, kuah akan lebih tahan walaupun tak disimpan didalam peti sejuk.

**Sambal belacan**
Mesinkan semua bahan dan hidangkan.

Selamat mencuba.




Sorry rupa tak semenggah. Hehe tapi sedap bak kata kawan-kawan aku :P 
Hahaha. Selamat mencuba :) 

No comments:

Resepi Laksa Johor

Hi. Ini ialah resepi untuk 1 paket spaghetti. Biasanya 1 paket spaghetti boleh makan dalam 10 kali. Ikut kuat mana kau makan. Hehe.  Re...