Sunday, 29 January 2017

#edisijelajah - Seoul & Busan, South Korea

Assalamualaikum semua. Kalini aku nak share trip aku ke Seoul dan Busan. Aku tak nak buat banyak entri. Aku sum up semua dalam satu post je. Boleh kan? Simple itinerary je. Tapi pada pendapat aku ini bukan the best itinerary lah. Mungkin ada orang lain yang lebih best.

Travel Date: 11 - 18 January 2017

Okay itinerary aku begini ye.

11 January 2017
KUL - PUS
AirAsiaX - RM633.03/pax

BUSAN - SEOUL
KTX (online booking) - 239000 won/4 pax.

Guesthouse - Come On Guesthouse Myeongdong (Stay untuk 6 malam, 352000 won)
Recommended sebab dekat dengan metro station (Chungmuro).

Myeongdong




12 January 2017
Private package (50,000 won)Elysian Gangchon Ski Resort
Nami Island





Chenggyecheon Stream



Gwanghawmun Square



Myeongdong

13 January 2017
Everland (37,000 won)






Itaewon




14 January 2017
Namsan Seoul Tower - Observatory (21,000 won/2 pax, dapat popcorn and air) 





Gyeongbokgung Palace (3000 won)




Dongdaemun Plaza





Myeongdong

15 January 2017

KBS



Namdaemun Market




Myeongdong


16 January 2017

Bukchon Hanok Village


Insadong



Ewha Women University




Yang Good Korean BBQ




17 January 2017
SEOUL - BUSAN
KTX, 204,700 won/4 pax

Gamcheon Cultural Village (2000 won untuk map)





Jagalchi Market



Hauendae Beach



Guesthouse - Sense Motel, Sasang (nearby Sasang Station, 70,000 won/4 pax)


18 January 2017
PUS - KUL


Untuk T-Money, kami topup dalam 50,000. Tapi sebab boleh refund, rasanya tak sampai pun 50,000 won perbelanjaan untuk T-Money. And kat Busan, kami guna one-day daily pass berharga 4500 won. 


Overall, aku recommend Seoul untuk siapa yang suka shopping, KPOP dan modern lifestyle disamping cultural activities yang banyak sekitar Seoul. Busan, lebih kepada maritime, banyak pantai dan sesuai pergi waktu summer. 


Perbelanjaan yang aku spent kat sana termasuk shopping, makan dan semuanya dalam lebih kurang RM3000. Mungkin boleh kurang lagi. Tapi sebab aku pentingkan keselesaan dari harga yang murah, aku sanggup bayar lebih. Contohnya untuk bilik yang selesa (no shared bathroom dan berdekatan dengan metro station) dan KTX. 


Keseluruhan, aku suka Seoul lagi. FYI, cuaca sejuk amat di Seoul, tapi Busan masih boleh tolerate lagi cuaca dia. Dan kat Seoul ramai orang muda. Seoul ni macam KL, kau senang nak kemana2. Nearby attraction tu banyak dan senang nak tanya sebab diorang faham English dan boleh berbahasa dengan baik. Tapi Busan, koyak. Even signage pun takde dalam English. Wew jenuh nak baca. Nasib baik aku boleh membaca Hangul walaupun slow. 


okaylah. Simple. Ape apehal nak tanya pasal Seoul boleh contact aku :)

No comments:

Berlarilah

Pada suatu hari, aku masih ingat, aku duduk depan pc kat office di Damansara Height, sedang kusut memikirkan masalah yang melanda diri aku ...