Tuesday, 30 August 2016

Welcome to the world.


26 August 2016, aku officially jadi makcik. Hehe. Makiti hehehe baru macam Siti Nurhaliza :P

Tahniah kepada abang dan kakakku. Semoga jadi ibu bapa yang baik untuk baby Muhammad :)

Sunday, 21 August 2016

McDonalds dan Waktu Jujur.

Pada suatu hari, ada lima sekawan tiada arah tuju, datang ke McDonalds Dataran Pahlawan, Melaka. Jam menunjukkan jam 4.35 pagi.

"Weh lapar"
"Gi la beli big breakfast tu"
"Nak set mana?"
"Set B, set B. Ke set A? Set B lah"

Big Breakfast set B sampai. Ada 3 hash brown, sausage Mc Muffin, air kopi dan entah apa-apa lagi entah. Yang penting, cukup kenyang untuk membuatkan makanan tu tak habis.

"Nak aku ajar gentel telur ke?"
"Gentel guna tangan la"
"Ke kau nak aku ajar guna benda lain?"
"HAHAHAHAH"

Pokemon Go kan kena hatch telur.

Lantaklah nak gelak macam mana. Tapi tak sunyi pagi tu walaupun mata bengkak masing-masing dek kerana mengantuk. Maklumlah, belum tidur. Kalau ikut bahasa anak muda, overnight.

Waktu jujur, iaitu bermula jam 2 sehingga 4 pagi. Tapi waktu jujur haritu, bermula pukul 4.35 pula,

"Huish lapar-lapar. Makan-makan"
"Wei amekkan sos"
"Wei amekkan black pepper"
"Pehal banyak sangat sos ko letak ni?"
NGAPPP
Hash brown masuk mulut, burger masuk mulut, pancake bersalut maple sauce dan butter masuk mulut.
Perlahan-perlahan.

Dalam lima sekumpulan ni, ada 3 yang menghasilkan telur, dan 2 yang membawa telur. Seorang baru lepas buat ritual pengkebumian memori, lagi empat tukang support belakang. Maklumlah, member baru breakup.

Antara topik yang mengarut;
"Kalau masa malam pertama bini kau ada skill, apa kau rasa?"
"Bonussssss, bro"
"Kau bro kan aku?", kata penghasil telur setiap bulan nombor 1.
"Kalau aku, aku takde curious. Aku anggap tu satu bonus. Sebab boleh belajar kat porn"
"OKKK"
"Aku pernah tengok porn, tapi tak berat punya"
"Zaman sekarang takleh nak agak laaaaa"
"Tu lah tuuu"

Pengajaran: kalau tahu jangan tunjuk. Kalau tak tahu sila belajar. (untuk perempuan sahaja)

"Kau nak anak lepas kahwin terus ke nak tunggu dulu manja dengan suami"
"Aku nak manja dulu setahun baru nak ada anak. Nanti dah ada anak takde manja-manja dah"
"Tu laaa. Orang sekarang macam mana nak buat rasa cinta tu tahan lamaaaa?"

Pengajaran: Sukahati kau lah nak anak cepat ke lambat.

"Kalau mak kau carikan jodoh untuk kau, kau nak?"
"Mak aku tak pernah carikan jodoh untuk aku. Dia suruh aku cari sendiri"
"Mak aku takut kena blame kalau rumah tangga tu tak jadi"

Pengajaran: Bincanglah dengan mak bapak kau nak macam mana.

Entahlah. Banyak lagi ayat belakang. Ini je yang boleh ingat.

Lepas tu mengarut ke topik kehidupan di asrama, kehidupan di sekolah, kenapa kau gaduh dengan polan ni dan polan tu, dan macam-macam lagi.

Dan azan pun berkumandang. Tapi hujan belum reda.

Bincang lagi. Mengarut. Macam bodoh.

Pukul 6:05, jom pergi masjid? Breakfast sudah. Lepas subuh boleh terus shoot KL.

"Kalau bini kau gaji lagi besar macam mana?"
"TERCABAR! Tapi ambil sebagai motivasi"
"Benda macam ni, perempuan jangan bossy. Respect your husband, and husband tetap ketua rumah kalau gaji kau besar"
"ADVANTAGEEE"

Pengajaran: Perempuan kena hormat suami. Lelaki jangan ambil kesempatan.

Solat subuh. Balik KL.

Sembang-sembang kosong untuk elak mengantuk ni walaupun mengarut tapi serius tapi macam bodoh.

Untuk pembawa telur no 1, terima kasih memandu dari ibu kota ke bandaraya bersejarah.
Untuk pembawa telur no 2, terima kasih memandu di bandaraya bersejarah.
Untuk penghasil telur no 2, terima kasih untuk keberjayaan anda sebagai ajk pelacuran. Karaoke free dan makan free kita malam tu :P
Untuk penghasil telur no 3, tak semestinya tak kerja, takde rezeki. Rezeki Allah tu luas. Keep trying and inshaAllah ada :) Terima kasih menjadi farmasi bergerak yang berjaya. Terima kasih untuk ketawa. Aku kelakar kan? :P

Untuk semua, terima kasih untuk memori. Terima kasih untuk forum kereta. Terima kasih for your comforting words. Sangat menghargai semua kenangan, perbincangan, fakta mengarut dan apa saja yang boleh diterimakasihkan.

Terima kasih. Dan maaf kalau ada salah-silap.

Untuk pembaca, carilah sahabat yang mengingatkan kita kepada Allah. InshaAllah saya dah jumpa :)

Wednesday, 17 August 2016

Sepatah dua kata.

Assalamualaikum.
  1. Menjadi single tidaklah seteruk yang aku sangka. Aku ingat aku dah nak mati rupanya aku alhamdulillah masih hidup sampai sekarang. 
  2. Bila fikir balik, aku ni bodoh bila bab cinta. Tapi aku dah belajar banyak benda.  
  3. Aku ada suka someone. Tapi aku taktahu aku kena confess ke tak macam sebelum-sebelum ni aku buat. Sebab aku rasa ni temporary je. Haha. Tapi at the end of the day aku cuma cakap pada Dia yang aku suka si jejaka ini sebab aku tak sanggup nak berdepan dengan kejanggalan. Maybe I should wait longer. But I do wanna know more about you (: 
  4. Aku taktahu macam mana nak bagi hint HAHAHAHAHAHA
  5. Aku suka berlari. Bila berlari aku boleh tengok alam sekeliling. Aku rasa bebas bila berlari. Harapnya aku istiqamah. 
  6. Changing to be another person is definitely difficult. I'm still adapting to a new me. But I definitely love her more than her old self. 
  7. Senyum selalu. 

Saturday, 6 August 2016

#YOLO4Charity - Happy Pack Project


Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Last week, aku ada up cerita pasal pengalaman pertama kali aku pergi ke Pusat Transit Gelandangan Kuala Lumpur. Tau ke apa makna gelandangan? Gelandangan tu homeless. Tiada rumah. 

Aku ada banyak benda aku nak kongsi mengenai pengalaman aku di PTG ni. Tapi aku taktahu nak mula dari mana. Nak cerita perjalanan lima hari ke atau nak cerita pengalaman masa kat PTG ke? HAHAHA. Pening ah. OK takpe. Apa kata aku cerita pengalaman aku? Sebab masih fresh dalam kepala lagi. 

11:30 Pagi, 6 Ogos 2016
Kawan-kawan mula datang rumah. Sementara tunggu Diba, lepak-lepak kejap. Lepas tu kitorang pun mula packing.

Lepas pukul 2, kami mula bergerak ke PTG. 








Masa kat sini, kitorang bagi sendiri barang tu. Happy Pack, seperti yang aku pernah bagitahu sebelum ni ialah sebuah beg yang mengandungi barang keperluan mandi/kebersihan diri. Kami harap mereka gembira dengan pemberian kami.

Ini Uncle Latiff. Banyak aku nak cerita mengenai dia ni. Kau sabajap k.





Ruang istirehat diorang.


Okay now aku nak cerita pasal Uncle ni.

Nama dia Abdul Latif. Cina mualaf. Dia sebelum ni millionaire. Ada company HR. Dan mengajar melukis di sekolah kat Kampar. Boleh baca dalam gambar tu. Kisah hidup dia.

Anyway, uncle ni sakit. Dalam otak dia ada artery yang dah pecah. So mata dia kurang elok. Dan dia boleh pengsan tiba-tiba. Nampak sihat. Tapi dia kata dalam dia sakit. Uncle ni peramah. Dan dia bijak. Banyak bagi suggestion, dan perkara yang membuka minda. Dia ni power melukis. Dan dia ada bagi kami lukisan dia secara percuma :) Terima kasih Uncle. Dia tak suka kami panggil dia Uncle sebab nampak tua katanya haha padahal sebaya mak aku je.

Dia bagi cadangan to us, younger generation. To come and teach the homeless here how to live. To motivate them. Macam peribahasa yang famous tu, give man the fish, he will be full for one day. teach man how to fish, he can be full for the rest of her life (ye kot ayat dia lebih kurang cmtu arr).

Hidayah tu ada dimana-mana. Menurut Encik Amir (warden pusat ni), dia ni lebih Islam dari orang yang asal Islam. Haha deep gila ayat. Uncle baru 4 bulan convert. Dia kata dia lebih tenang. Ahh aku lupa la ayat dia. Aku kalau tulis takut salah. Hmmm. Aku nak tulis lebih aku takut ayat aku salah. Tapi dia rasa dia lebih tenang bila solat. Camtu la lebih kurang. Ini adalah salah satu usaha dia untuk berubat. Minta pada Allah. Alhamdulillah. Sebab dia percaya miracle does happen.




Ini gambar kitorang dengan Encik Amir dan Uncle Latif. Encik Amir cerita macam-macam. Realiti kehidupan di Kuala Lumpur.

Peratusan gelandangan semakin meningkat di Kuala Lumpur. 

Adoi. Bersyukurlah kita ada rumah untuk berteduh. 


Macam-macam cerita weh pasal kehidupan kat sini.

Ada perempuan jadi pusher. Haih.
Ada pedophilia case. Sebab tu PTG tak terima kanak-kanak. (Selain sebab antibodi kanak-kanak lemah). 
Ada kes bapa jadikan anak sumber untuk mintak duit/sedekah, dan duit tu beli dadah T____________T

Tapi, money is the root of all evil. 

Dan, dadah, merosak.

Aku nak cerita banyak, tapi aku taktahu mana nak mula. Aku rasa macam tepu sekarang. Haha. Ok lah bye lah. Kalau korang nak rasa pengalaman menarik, boleh lah pergi melawat diorang. Jangan lupa bawa buah tangan okay! 

Alhamdulillah, projek ni berjaya. Terima kasih semua yang terlibat. 

Monday, 1 August 2016

#HappyPackProject - For Homeless

Assalamualaikum and Hi.
I received great responses from all of you. Terima kasih banyak-banyak. Ada yang sudah menderma walaupun kami belum finalised team lagi! Hanya Allah yang mampu membalas jasa kalian. InshaAllah.

Jadi, segala maklumat ada disini. Boleh PM saya untuk jadi volunteers.

30 Minit di Pusat Transit Gelandangan Kuala Lumpur

30 minit di Pusat Transit Gelandangan Kuala Lumpur Semalam, kawan aku ajak pergi Pusat Transit Gelandangan Kuala Lumpur(Homeless), Jalan Pahang. Niat dia nak beri baju-baju lama famili dia kepada homeless yang ada di sana. 

Ntah macam mana, kami saje saje tanya, apa facilities, macam mana operasi semua. Dan petugas yang jaga masa tu (Encik Ramli) , yang pada pendapat aku sangatlah peramah. Banyak yang dikongsi dan banyak yang membuka mata kami yang jarang merasa kesusahan dari segi kewangan (Alhamdulillah terima kasih ya Allah). 

Macam-macam cerita kami dengar. Ada auntie yang lari dari keluarga setelah suaminya lumpuh. Ada yang kurang sihat akal fikirannya, ada yang kerjanya auditor, tapi tiada rumah (umur dah lanjut, 50++ kot). Ada jugak yang kerja, tapi homeless. Ada tu yang menjadi pelacur. Ish ish. Nak kesian ke nak bagi lempang kalau orang macam ni? Muda lagi 29 tahun. HAHA emo pulak aku. Anyway, banyak yang susah dari yang senang. Dan kebanyakkan mereka, dibuang keluarga, lari dari keluarga, homeless, dan penagih (sedih). Entahlah. Tak boleh nak kata apa-apa tentang kisah silam mereka. Semua ada cerita. Semua ada rahsia sendiri. 

Okay, di pusat ini, sebelum mereka diterima masuk, pengurusan akan membuat saringan. Yang berpenyakit, ditolak. Bukan warganegara, ditolak. Dan kebanyakannya pernah ambil dadah sekurang-kurangnya, ice. Haih. Setelah diterima masuk, pengurusan akan beri tempoh sebulan untuk mereka cari kerja (bukan lah kalau tak dapat kerja dihalau). Sekurang-kurangnya, majikan boleh memberi kerja dan kemudahan penginapan. Ini juga untuk memudahkan orang lain untuk masuk. 

Okay, panjang cerita, dipendekkan. Kami tanya Encik Ramli, sumbangan apa yang diharapkan. Mereka tak begitu mengharapkan wang ringgit kerana takut disalah guna. Digalakkan untuk memberi pakaian, toiletries dan makanan. Kalau nak bagi makanan, untuk satu-satu masa, boleh sediakan 60 pack makanan. 

Jadinya, saya dengan rendah diri dan penuh bersemangat, saya plan nak sediakan "Happy Pack". Dalam "Happy Pack" ni, ada toiletries seperti syampu, berus gigi, ubat gigi, shaver, pad, sabun mandi dan tuala good morning. Sekurang-kurangnya, mereka bersih dan wangi untuk menjalani hari-hari mereka. Cewah. Dan setiap pack berharga RM10. Dan aku plan untuk buat dalam 60 pack untuk kegunaan mereka ni (untuk permulaan). 

Cuma, sekarang ini, aku belum decide lagi nak minta sumbangan orang ramai atau tak. Dan kalau ada kawan-kawan yang sudi nak membantu dari segi wang ringgit dan tenaga (masa pack barang, nak beli barang, masa hantar barang). Boleh roger-roger. 

Kenapa aku taknak libatkan NGO dan minta sponsorship, sebab leceh dan aku nak buat benda ni as personal gift je. Dan inshaAllah RM10 itu tidaklah membebankan bagi kita yang sekurang-kurangnya dah bekerja ni. Apa-apahal pun, nantikan update aku ye? Kalau ada yang nak membantu, sila PM. Aku plan nak berikan Happy Pack tu dalam minggu ni (Ahad, 7 August 2016). So mungkin sabtu boleh kite beli barang ramai-ramai? Hehe. 

InshaAllah, moga niat baik kita dipermudahkan Allah :) 

Resepi Laksa Johor

Hi. Ini ialah resepi untuk 1 paket spaghetti. Biasanya 1 paket spaghetti boleh makan dalam 10 kali. Ikut kuat mana kau makan. Hehe.  Re...