Thursday, 28 July 2016

Bagaimana Aku Mengatasi Patah Hati.

Assalamualaikum.

Lama aku fikir nak tulis ke tak entri ni. Tapi aku rasa macam berguna. Aku tak nak cerita about what happened with my past relationship. It has ended anyway. And it's nothing related to another person or what.

Patah hati - dalam bahasa untuk entri ni, putus cinta. Orang kata bercintalah berapa lama, kalau takde jodoh, tetap tiada. Yang penting semua itu ketentuan Allah swt. Sakit putus cinta ni. Rasa macam nak mati je hahaha. Tapi jangan risau. Kau akan tetap boleh atasi benda ni. Yang penting kena percaya pada diri dan berharap pada yang Satu.

Jadi, untuk sahabat disana yang sedang patah hati, bakal patah hati, atau sedang mencari ketenangan, boleh teruskan membaca.

Aku akan bahagikan tips ni kepada beberapa bahagian. Sebab breakup phase ni pun ada kronologi dia.

Fasa #1 - Rasa marah, geram, sedih, bercampur baur. 

Ini adalah frasa dimana kau tengah gila. Haha. Gila apa? Rasa nak maki je bekas kau tu. Pastu kau akan rasa dunia semua tak adil. Kau akan rasa takde orang faham kau. Kau akan rasa macam kenapa lah aku kena semua ni. Apa salah aku? Nak couple balik boleh tak? Pastu tetiba kau akan message pepanjang kat bekas kau tu marah2 dia. Pastu tetiba kau akap message pepanjang lagi sorry aku taknak kacau kau lagi. Pastu kau marah lagi hahahha dan seterusnya. And kalau boleh masa ni kau jangan lah ada orang lain. Partner lain whatsover. Kau tu tengah tak betul. So, apa nak buat masa ni? 

- Cut off semua connection.

Ini penting. Cekalkan semangat untuk tidak stalk bekas ko tu. HAHAHA. Sebab aku pernah buat. Aku pergi stalk. MashaAllah kesan dia hebat betul. HAHAHA. Serius. Block lah fb dia, ig dia whatever. Whatsapp dia. Jangan tunjuk kau lemah (aku buat benda ni so aku taknak korang buat). Sebab kau rasa kau dah kuat, tapi bila kau contact, kau akan rapuh balik. Tak kisah lah bekas kau tu dah ada orang lain ke tak, kau jangan stalk dia. JANGAN. Dengar apa aku cakap. Kalau boleh, bagi 30 hari tanpa apa-apa connection. Bagi diri kau tenang. Bagi diri dia tenang (kot kalau nak couple balik). 

- Menangislah

Menangislah jika itu menenangkan. Betul. Walaupun aku yang membuat keputusan untuk tidak meneruskan perhubungan aku dan dia, tapi aku tetap terasa kehilangan. Apatah lagi apabila partner kau yang mintak putus. Kamon, 6 tahun kot kau couple haha. Yep. Aku menangis sepuas hati aku. Takde mood. Makan pun kurang. Aku lost around 6kg + puasa jugak. Tapi ingat. Jangan lama-lama. Jangan lama-lama menangis. Seminggu pertama tu, sure. kau memang akan menangis je. Haha. Dengar lagu menangis, tengok gambar pakwe ko, menangis. Ha gitu kau. Don't worry. Benda ni biasa. 

- Kalau ada kawan baik, sila luahkan dengan mereka. Bukan dengan facebook. 

Honestly, masa ni bukan masa untuk kau berseorangan. Kalau ada kawan baik, luahkan. Tapi jangan burukkan ex kau. Respect ex kau yang pernah bersama kau dulu. Kalau betul best friend kau tu kawan yang baik, luahkan semuanya dengan diorang. Diorang paling tidak akan bagi kata-kata semangat pada kau :)

Jangan meroyan kat fb. Malu kat mak pak sedara mara lecturer. Kat twitter pun takpe, tapi jangan burukkan ex kau. Itu penting. 

- Baca benda positive. 

Tumblr is my best friend. Bacalah benda-benda positive. Tak kisah islamik atau dari western. Read, read and read. Benda ni menenangkan hati aku. Masa ni kau baca, kau akan teringat bekas pasangan kau tu. Remember it's okay to cry. So, masa baca tu, cuba ambil dan hadamkan ayat2 dia.

Kalau ada duit lebih, beli buku Yasmin Mogahed. Reclaim Your Heart. Atau jika malas, boleh download Muslim Central application di android, dan download podcast dari Yasmin Mogahed. Nanti aku akan share kau nak mula dengar yang mana.

So, antara yang aku selalu ulang-ulang baca is from tumblr. Tumblr does help. Really. Atau kau google image je "Breakup quotes", "positive quotes", be strong etc.




- Jika anda percaya pada Tuhan, berdoalah.

Kenapa aku kata macam tu? Orang putus cinta ni gila sikit. Kadang-kadang ada yang rasa Tuhan tu tak adil, Tuhan tu jahat dan sebagainya. Tapi jika anda menghadapi kesusahan dan anda kembali pada Tuhan, percayalah itu satu tindakan yang sungguh tepat. Tips diatas tak akan menjadi kalau kau tak percaya pada kuasa Allah yang menyembuhkan dan menenangkan. 

Hati kita masa ni sangatlah rapuh. Kita perlukan masa untuk menjadi sendiri. Setelah sekian lama kau ada rakan untuk berkongsi, and all of sudden dia pun berlalu pergi. Hilang. Masa ni lah kau kena kuat semangat. Letakkan kepercayaan kau pada Allah. 

Antara mantra yang aku selalu sebutkan dalam apa jua perlakuan aku (masa tengah menangis, masa tengah takde harapan, masa tengah solat etc). 

Berikanlah aku kekuatan untuk menghadapi semua ini. Ya Allah ya Tuhanku, hanya kau yang mampu menyembuhkan rasa sakit ini, berilah kekuatan untuk aku. Ampunkan dosa aku sepanjang aku bersamanya, dan berikan aku kekuatan. 

Yup, itu adalah doa aku yang aku masih pegang sampai sekarang. Berikan kekuatan. Minta pada dia.
Jangan lepaskan rasa kau tu pada benda. Maksud aku, cari dadah, atau pergi kelab. Doa. Lepas doa tu, boleh lah cari aiskrim untuk tenangkan hati. Ulang-ulang minta kekuatan. Tak semestinya masa solat. Dalam hati kau tu, minta pada Dia untuk tenangkan hati kau. 

Masa kau bercinta, dalam hati kau hanya ada pakwe kau. Bila kau putus cinta, kau akan rasa kosong. Sebab tempat yang pernah dipenuhi oleh angan-angan indah kau dengan bekas kau tu, dah hilang. Dan masa ni, kau akan sedar, tiada yang kekal melainkan Allah s.w.t.

Kalau masa kau couple dengan dia kau tak solat, solatlah. Kalau masa couple dengan dia, kau solat, tapi selalu lewat, cepatkanlah. Dekati Al-Quran. Serius. Masa tu kau akan ada satu kekuatan yang pada aku, takkan boleh dapat dari mana-mana pun. Aku tak mintak kau pakai tudung pun (kalau kau freehair). Cuma solat. Itu je untuk setakat ni. 

Yang penting, letakkan harapan kau pada Allah yang Satu. 

Fasa #2 - Redha.

Kalau ikut western, breakup phase ni ada 7. Tapi pada aku, ada 2 je. After all hardship yang kau hadapi fasa 1, kau akan bersedia dan mungkin lebih tenang pada masa ni. Masa ni, mungkin selepas 30 hari kau cut off connection tu. Kalau aku, masa ni aku dah tak menangis dah. Sebab aku dah puas nangis masa fasa 1 tu. Kalau boleh, kau berhentilah menangis, dan carilah kekuatan dalam diri kau tu. 

- Teruskan berdoa

Pada masa fasa 1, mungkin kau ada sedikit perubahan yang baik. InshaAllah. Paling tidak, kau tak pernah solat, kau mula solat. Kau tak pernah mengaji, kau mula mengaji. Pada masa ni, masa hati kita dah tenang, kita ada tendency untuk kembali ke diri kita yang lama. Nasihat aku, teruskan berdoa, teruskan berdoa agar kau istiqamah. Aku sedang melalui fasa ini. Susah nak istiqamah ni. Kau dah mula, then nak tetapkan hati agar terus buat ni susah. Sebab godaan syaitan.  Tapi takpe, lalui semua ini  dengan tenang. 

- Rujuk balik

Masa ni, kau dah tenang. Dah boleh berfikir dengan baik sikit. Kalau bekas kau nak kat kau balik, kau fikir, kau nak tak. Kalau kau nak, then teruskan. Kalau kau taknak, kau fikir elok2. Mungkin kau pun nak cuba tanya bekas kau, nak ke tak rujuk balik. Kalau dia taknak, kau kena teruskan hidup kau. Ingat, kalau dia bukan untuk kau, tetap bukan untuk kau. 

Masa ni, aku cuba juga nak baik balik (couple balik). Tapi dia taknak. So, aku ambil keputusan untuk redha dan terima keputusan dia. Sebab ini ialah mutual feelings. Kau nak ke kalau kau je yang lebih2, sedangkan orang tu dah tak nak kau. Jangan rasa loser jangan rasa rendah diri. Angkat kaki je. Takyah nak berharap dah. 

- Hobi baru

Cari hobi baru. Isi masa lapang korang dengan sesuatu yang menarik. Kalau macam aku, aku tengok cerita korea, belajar bahasa korea, berlari (jogging) dan aku adalah buat satu hobi lain. Hahaha takyah tahulah. Tapi benda ni memang membantu aku untuk mengalihkan pemikiran aku kat dia. Aku tak nafikan, ada masa aku teringat kenangan aku dengan dia. Tapi lama-lama aku dah tak fikir dah.

Kalau dulu, aku bangun tidur, aku terfikir kan best kalau dapat sama balik. Tapi sekarang otak aku fikir pagi ni nak lari ke tak. Haha. Cuba ye semua. Kalau boleh jangan putus harap. 


- Berhenti ganggu dia, dan doakan dia gembira

Ini paling susah, tapi ini paling berkesan. Berhenti ganggu hidup dia, meroyan nak kat dia balik. Dan teruskan berdoa untuk dia gembira. Haha. Serius. Kalau dia dah ada orang lain, kau anggap je dia ada hak sebab dia dah takde tersangkut dengan kau dah.

Jangan fikir pasal dia. Dia teringat kau ke tak, toksah tanya. Kau fikir pasal diri kau je, 

-  Cantikkan diri.

Groom diri anda untuk menjadi lebih baik dari semalam. Jangan bandingkan diri kau dengan orang lain especially partner baru bekas pakwe kau. Compare diri kau harini dengan semalam. Ada perubahan tak. Kalau ada, yes anda di jalan yang betul. 

Cantikkan diri, tak semestinya fizikal kau. Mungkin, kau boleh cantikkan dalaman kau. Kalau sebelum ni kau jenis marah-marah, cuba kurangkan benda tu. Aku pun tengah cuba buat benda ni. Terpulang pada kau. Nak buat apa. Nak pergi gym? Pergi. Nak pakai makeup? Pergi. 

- Cari crush

HAHAHAH ini aku buat hahahahah. Tak, aku tak berniat nak ada crush, tapi aku macam tersuka dia. Aku tahu perasaan ni temporary je. Sebab aku perlukan distraction. Anyway aku memang suka dia hahahahahaahah ok bai. 

Masa ni, mungkin kau dah ready untuk next relationship. Teruskan jika itu membantumu untuk melupakan.

- Jangan berhenti berharap

Bukan maksud aku jangan berhenti berharap kat partner kau tu. Masa ni partner kau dah tkde dalam hidup kau. Jangan berhenti berharap pada Allah. Teruskan berdoa, dan sabar. Sabar menanti apa yang akan datang. Live your life to the fullest. OK?

------------------------------------------------

Ok rasanya cukup kot apa yang aku nak kongsi.
Terpulang pada korang nak ikut ke tak. Tapi aku cuma share apa yang aku buat masa aku menghadapi masalah ni. Haha aku anggap benda ni masalah. Tapi jangan risau. Benda ni akan berlalu pergi. Dan kau tidak keseorangan.

Bila kau dah redha, kau akan tenang. Dalam cerita ombak rindu ada Lisa sebut, Redha itu Ikhlas, Pasrah itu Menyerah. Terpulang pada kau. Kau nak redha atau pasrah. 

Tapi ingat, jangan burukkan bekas pasangan kau di laman sosial terutamanya. It's okay to meroyan, tapi bukan burukkan bekas partner kau. Orang luar not deserved to know what happened between you and your partner.

Kalau kau nak berkawan balik dengan bekas kau tu, aku nasihatkan, takpayahlah. Melainkan kau ada komitmen macam ada anak ke apa. Sebab tulisan aku ni tak semestinya untuk pasangan bercouple, boleh jadi untuk orang yang dah berkahwin juga. 


Cinta, tetap akan berakhir dengan perpisahan. Sama ada dengan kematian, atau perjumpaan dengan orang yang lebih baik.


Okay? Semoga kita terus tabah, dan bersedia untuk perkara seterusnya yang lebih menarik! Komen kalau ada nak luahkan apa-apa hehhee. 


Tentang apa yang telah pergi,
Berdoalah agar kita selalu tabah.

Tentang apa yang belum tiba,
Berdoalah agar kita selalu sabar.





Saturday, 16 July 2016

#EdisiJelajah - Peta Malaysia


Assalamualaikum.

Masa aku mula mula buat hashtag #edisijelajah secara tak sengaja, aku tak terfikir pun aku ni minat berjalan.

Tapi lama-lama aku sedar, jiwa aku suka melihat dunia lain. Aku tak suka duduk rumah (not in a bad way). Aku sayang famili aku. Tapi aku rasa nak tengok tempat orang.

Peta diatas ialah peta Malaysia. Kalau kau tanya aku, area semenanjung inshaAllah aku pernah jejak semua negeri walaupun tidaklah menyeluruh. Tapi aku ingat aku nak jelajah lagi suatu hari nanti memandangkan kemudahan pengangkutan pun dah semakin baik (ETS, Keretapi, flight).

Hehe. Tak sabar nak jelajah dunia pulak. Tapi tu lah bila nak jelajah ni kau kena fikir duit. Aku takde benda nak fikir. I mean, aku tak rasa aku nak beli aset walaupun orang berlumba-lumba suruh beli aset. Untuk liabiliti, pun aku belum terfikir lagi. Dari aku buang duit aku untuk benda ntah apa-apa, baik aku pergi tengok dunia. Haha.

Tapi, hakikat yang pahit untuk ditelan, dunia semakin tidak selamat. Sana-sini berlaku serangan. Mungkin ini tanda akhir zaman? Entah aku belum study sepenuhnya.

Semoga dunia kekal aman.

Thursday, 14 July 2016

Perjalanan mencari Tuhan

Namanya manusia, bila dah jatuh baru cari Dia.
Namanya manusia, bila tengah sakit baru nak kenang salah silap pada Dia.
Namanya manusia, bila hati sudah koyak, baru cari sejadah untuk sembah dia.

Tapi bersyukurlah kau diberikan hidayah untuk mencari Dia.

Ada orang bila terjatuh, cari dadah.
Ada orang bila terkoyak, gonggong arak
Ada orang bila rasa payah, cari tingkat paling atas dan terjun kebawah.

Dengan harapan hidup akan lebih tenang
Dengan impian masalah akan selesai.

Perjalanan mencari Tuhan takkan pernah berhenti selagi jasad dikandung badan
Selagi akal diberi kekuatan untuk berfikir.


Sunday, 10 July 2016

Repost - Self Guide to learn Korean.

Credit to owner - http://bitesizekorean.tumblr.com/post/144811927513/i-have-prepared-a-personal-guide-on-how-to-self

I have prepared a personal guide on how to self study Korean! So, if you are interested in learning Korean, and have no idea where to start, give this a read and hopefully it should give you some encouragement!
I should hopefully keep this guide updated. Updated on: 160521
Warning: LONG POST

Getting Started

I think the first thing that you need to establish is the reason you want to learn a new language. What is your motivation? This is important, especially with self study, since you might occasionally hit a brick wall, or often at times feel like you can’t succeed or there will be occasions where you feel like giving up all together. So it’s important to never lose sight of your motivations, keep reminding yourself and push yourself forward! You can do it!
I also think it’s really important to understand what kind of a learner you are. This is important so you can preplan and create a realistic schedule. It’s important to adjust everything accordingly, since you might be more prone to random energy spikes than long methodical study sessions. It’s also useful to know how you learn best, do you work best with audio, by reading, or by practice? It’s vital to focus on your strengths and the most exciting thing is that you have the ability to completely adapt any information to a style that suits you! There are many resources out there, so understand which resources you will feel best work for you. Once you understand your limits and boundaries, you’ll be ready to really begin your language journey! 
Here is some information about study:

Independant Study

I think one of the biggest problems with independent study is that there’s far too much leeway. Flexibility is a great thing, you’ll always have the opportunity to study at your own pace, and learn things when you want to rather than have the language forced down your throat! But the difficulty with so much independence is that it’s very difficult to stay on task, and it’s very easy to fall behind.
The trick is to create or follow a curriculum like you would in a class. Following a guideline will help keep you motivated, encouraged, and on track! Learning random pieces of information is handy, and often very useful, but if you do this too often - you’ll end up with too many balloons and not enough string…
It’s crucial to stay organised. Make notes, have calendars and to-do lists. Check out my post on how to stay organised for more information.
Independent study is quite difficult for many people to really stick to. You have an abundance of freedom, and whilst it’s totally stress free - it’s easy to get lost or sidetracked, which makes it difficult to stay focused. This again stems down to the lack of a study plan.
Have a study plan and stick to it diligently. The absence of meeting deadlines and preparing for exams is really cool, but the serenity has the habit of dragging your motivation down with it! Even though I recommend to never push yourself too hard, becoming too comfortable is a bad thing - which is exactly why I also suggest to venture out of your comfort zone occasionally!
A good way to help keep you on track is to create challenges and objectives. Even though you don’t have class examinations, make one for yourself! Set aside a date, and write down every grammar construct or vocabulary list that you want to know. Use that date as a “mock exam” and really strive to achieve it! It can be a vocabulary test, or reading a small passage of text under timed conditions. It doesn’t matter what it is, so long as you can focus on working towards this goal.
I also think that it’s important to find a textbook or website that really suits you. Find a learning resource that you understand and find encouraging - some resources have the habit of over complicating everything… Sometimes just having something explained really well once is better than reading an overcomplicated explanation a thousand times.
Also, a mistake that I personally think people make is quantity over quality… Don’t learn a profuse amount of information if you know you’re not even understanding it, because it’s most likely that you will just end up forgetting it. Instead, take the time to really learn one thing well so that you will be able to apply the information in future scenarios. Create a solid foundation.
Don’t overload yourself with new information, be strategic about it. 

Where to Begin

As with any language, I feel as though it’s extremely important to gain an understanding as to how the language is used. Before delving into multiple books and grammar lessons, it’s important to soak up the way a new language sounds and how it’s used in everyday context. Even a baby is exposed to their native language for years before they dabble in the basics.
So with this in mind, try watching some Korean TV shows, or listen to Kpop. (If these aren’t already your reason for wanting to learn such a beautiful language!) However, if you’re a Kpop fan, I’d recommend watching a few dramas, just to recognise how words are spoken in normal conversation, and vice versa! So if you’re a Korean drama enthusiast, try listening to Kpop if you haven’t already.
You’d be amazed at how quickly you will instinctively pick up basic words or phrases, before you even understand the alphabet!
I want to emphasise how although this isn’t an essential step, (because I know a lot of you will be itching to get started) I do believe that having a small understanding of the spoken language first, greatly reduces any confusion when diving into grammar, pronunciation and the alphabet.
The key to learning any language is immersion! The best way to learn it is to surround yourself with it as much as possible! Try following your favourite Korean celebrities on Twitter or Instagram. It’s amazing how much you can learn from social media! Especially if you try following news stations such as KBS or MBC, it will give you some fresh Korean on your dash regularly. Listen to Radio stations, such as KBS Cool Fm, or KBS 1 for talk and news, or even MBC Radio. There are many stations to listen to! Even Podcasts are a great resource, listen to native Korean speakers discuss book reviews, or talk about film. It’s a great way to immerse yourself within the language.

Hangul

From there, I would recommend learning Hangul. Really delve into the alphabet and its quirks! Understand the differences between written Hangul and typed Hangul, perhaps even try to recognise different fonts until you fully have an appreciation for its styles; familiarising yourself completely. This is useful for those occasions you might browse Korean websites or online newspapers that use different fonts, since it will greatly reduce any surprises!
Learn and understand how to read Korean properly, try to recognise which patterns are cause for speech irregularities. For example:
  • T-stops
  • ᄉ followed by ᄒ
  • “S” to “SH” sound with ᄉ
  • “L” and “R” sound for ᄅ
  • ᄅ and ᄂ combinations
  • Silent 겹받침 (double consonant)
  • Random CH sound 
  • Soft 하다
  • Hard 하다 
  • Shift to hard sound after and before ᄒ
I would also highly recommend learning the pronunciation correctly, rather than relying on romanisation. Romanisation is not always 100% accurate and can leave words feeling choppy… I personally don’t think that romanisation is necessary after you’ve grasped a basic appreciation for how Hangul characters sound. Quite often, it seems that learners can find romanisation restrictive since it can actually inhibit proper pronunciation and hinder reading fluency.
By relying on romanisation alone, you’ll also find that it can often hold you back from learning new vocabulary, making use of brilliant resources, or even visiting South Korea itself! It’s best to first grasp a solid understanding of the alphabet and how to read/speak it before you decide to jump straight into grammar!

Phrases and Basics

Remember, bitesized pieces is the key! So gradually ease yourself into the language, taking it step by step.
  • I’d recommend learning a couple basic phrases, such as how to introduce yourself, your name, age etc.
  • Understand how Korean sentence structure works (where verbs are placed, where the subject goes etc.)
  • Learn about the different sentence types (declarativeinterrogative,imperative, and propositive.)
  • Understand the different formalities and when to use them (formal polite,informal polite, and informal plain.)
Then I suggest jumping into:
Then you should definitely delve into grammar!

Grammar

It’s important to take a steady approach to grammar, never overwhelm yourself but also don’t be afraid to occasionally push past your comfort zone! Follow a reasonable curriculum and try to stick to it whilst setting yourself realistic goals and challenges.
The Talk to me in Korean and Korean from Zero curriculum both have a well paced and well structured route for you to follow. So try taking a look at how their lessons advance and see if it suits you. Of course, feel free to branch outside of these curriculums but at least this way you know you have a good guide to fall back on if you start to get lost or overwhelmed!
Just try to take their lead, and as you advance through their lessons, try to learn about the topic more in depth through other resources. Learn from as many different resources as you can because it will definitely help improve your comprehension and it will give you a broader insight. So long as you have a guideline, you should manage just fine.

But here are some grammar constructions I’d recommend learning:

Please understand that this is a personal curriculum plan, and only meant as an aid for self study. If you are required to meet a specific standard, I’d suggest investing in a Topik guide or professional equivalent in which you’ll be correctly shown grammar appropriate to a particular level.
  • 이다 (to be)
  • 있다 (to exist)
  • A/V -(스)ㅂ니다 (present tense)
  • A/V-아/어요 (present tense)
  • A/V-았/었어요 (past tense)
  • V-(으)ㄹ 거예요 (future tense)
  • V-고 있다 (progressive tense)
  • A/V-았/었었어요 (past perfect tense)
  • 안 A/V-아/어요 (A/V-지 않아요) (negative expressions)
  • 못 V-아/어요 (V-지 못해요) (negative expressions)
And then the PARTICLES (all or most of them) including:
  • 이/가
  • 은/는
  • 을/를
  • 와/과, (이)랑, 하고
  • 에/에서
  • 에서/까지, 부터/까지
  • 에게/한테
  • 밖에
  • (으)로
  • (이)나
  • 처럼, 같이
  • 보다
  • 마다
Then I would suggest you progress and learn such things as:
  • N 전에, V-기 전에
  • N 후에, V-(으)ㄴ 후에
  • V-고 나서
  • V-아/어서
  • N 때, A/V-(으)ㄹ 때
  • V-(으)면서
  • N 중, V-는 중
  • V-자마자
  • N 동안, V-는 동안
  • V-(으)ㄴ 지
  • A/V-고
  • V-거나
  • A/V-지만
  • A/V-(으)ㄴ/는데
  • A/V-겠어요
  • V-(으)ㄹ래요
  • V-(으)ㄹ까요?
  • V-(으)ㅂ시다
  • V-(으)시겠어요?
  • V-(으)ㄹ 수 있다/없다
  • V-(으)ㄹ 줄 알다/모르다
  • A/V-(으)면
  • V-(으)려면
  • A/V-아/어도
  • A/V-아/어서
  • A/V-(으)니까
  • N 때문에, A/V-기 때문에
  • V-아/어 주세요, V-아/어 주시겠어요?
  • V-아/어 줄게요, V-아/어 줄까요?
  • V-(으)세요
  • V-지 마세요
  • A/V-아/어야 되다/하다
  • A/V-아/어도 되다
  • A/V-(으)면 안 되다
  • A/V-지 않아도 되다 (안 A/V-아/어도 되다)
  • V-고 싶다
  • A/V-았/었으면 좋겠다
  • V-아/어보다
  • V-(으)ㄴ 적이 있다/없다
  • A/V-(으)ㄴ/는지
  • V-는 데 걸리다/들다
  • A/V-지요?
  • V-아/어보다
  • V-(으)ㄴ 적이 있다/없다
  • -아/어 보이다
  • -(으)ㄴ/는 모양이다
  • -(으)ㄹ 텐데
  • -(으)ㄹ 테니까
  • -(으)ㄹ걸요
  • -(으)ㄴ/는/(으)ㄹ 줄 몰랐다[알았다]
  • -(으)ㄹ지도 모르다
  • -다고요?
  • -다고 하던데
  • -다면서요?
  • -다니요?
  • -거든요
  • -잖아요
  • -느라고
  • -는 바람에
  • -(으)ㄴ/는 탓에
  • -고 해서
  • -(으)ㄹ까 봐
But of course, grammar is essentially pointless, unless you develop a strong foundation of vocabulary. So it’s very important to continuously improve and update your vocabulary as often as possible!

Practice makes perfect

I have personally found that the quickest way to learn, is applying everything you know into use! To further emphasise me previous point, try to surround yourself with the language as much as possible! It’s also an incredibly motivating experience to talk to native speakers (although it might not be within everybody’s comfort zone) but it really has the benefit of throwing you into the deep end; providing you with the confidence to learn, adapt and grow extremely quickly as you put your knowledge to use! Plus, it’s very rewarding to meet new people, make new friends and learn things you can’t learn from a website! HelloTalk is the best app for this, from my personal experience.
Here are some other language exchange resources I recommend checking out:
  • HiNative app
  • HelloTalk app

Mistakes

The biggest mistake I think people make, is they are afraid to make mistakes! You should never feel ashamed when you make a mistake, the very fact that you are trying to learn a new language is an exciting feat and you should never feel embarrassed! Really delve into the communities, participate and be confident! Often the quickest way to learn is through your mistakes, so make as many as possible. Talk to people and actively take part in group discussions, continuously strive to use the language whenever and however you can!
Another thing to be careful about are your resources. I’ve probably mentioned so many times on my blog already that learning from as many resources as possible is very important for self study. Never rely heavily on only one resource.
I usually always recommend using multiple resources, since sometimes a resource can accidentally omit information or have the occasional mistake (no one is perfect). So it’s very important to use your resources carefully. It’s always a good idea to cross check information in general, but by referring to multiple sources, you are required to quickly comprehend and compare new information, which in turn will further your understanding of anything you decide to learn! 
I would also advise against overwhelming yourself with new information - take it easy and try to stick to a structured plan. Sometimes, going into so much depth on one topic can make you feel like you’re being held back, or progressing too slowly. But it’s important to learn something well in order to build a strong foundation, otherwise it becomes habit to learn a large quantity of information, without the ability to retain it. So learn at a speed that feels comfortable, but don’t be afraid tochallenge yourself too!
The last common mistake is ‘skipping’. As you delve deeper into the language, you’ll most likely come across things that you don’t understand or things that you have discovered for the very first time. People will most often ignore it, perhaps finding it a little too intimidating, or uninteresting. But I recommend never skipping the opportunity to learn new information! It shouldn’t be the priority to focus entirely on so many new pieces of information, but grasping a small understanding of something you’re not sure about will broaden your comprehension vastly. So if there is anything you’re never sure about, it’s important to research it, or ask someone that might know. By repeating this system, you’ll build a pretty substantial and comprehensive framework to further expand later! (Don’t forget I’m always here for any enquiries, I’ll always do my best to answer).

Resources

For resources, I have a post here with many resources with a similar guide at how to approach the language! I also have my masterpost which is updated regularly!
Otherwise, here is some brilliant information that should help! 
I would just like to reiterate that this post isn’t a resource list, but a guide on how to approach Korean. So I really recommend checking out everyone’s resource list, and see what else is out there to find! There are so many brilliant websites and books to work from, you just have to find them!
And lastly, I’m always here if you have any questions. Good luck with your studies! ^^

Kenapa kau kerja?

Assalamualaikum.

Satu persoalan yang selalu bermain di fikiran aku.

"Apa motivasi kau kerja?"

Sebab aku perasan tentang diri aku, aku selalu rasa malas nak pergi kerja. Emm bukan malas nak kerja, tapi aku malas nak commute pergi kerja. Nak kena bersiap, nak kena bangun, nak kena naik bas.

Tapi, tanya balik diri kau.

"Apa motivasi kau untuk kerja?"

Jawapan aku senang je. "Duit".

Ye, aku jujur mengatakan bahawa aku kerja untuk duit. Masa aku masih belajar, aku rancang dalam kepala aku, sejurus aku tamat belajar, aku kena kerja. KENA KERJA. Alhamdulillah. Allah Maha Kaya, aku dikurniakan kerja yang bersesuaian dengan apa yang aku belajar dengan gaji yang Alhamdulillah.

Tapi, kenapa aku nak cepat2 kerja? Pertama, aku nak kumpul duit nak kahwin. Tu motivasi sebenar aku untuk bekerja. Aku nak kahwin. Tapi, pelamin anganku musnah. Hahaha. Tu yang dah tak simpan duit untuk kahwin lol. Takpe bulan depan aku sambung simpan. Bulan ni aku nak enjoy dulu. Simpan je, tak semestinya untuk kahwin ye dak. Misi nak ada 3-6 bulan gaji tu tetap perlu diteruskan.

Yang kedua, kenapa aku nak kerja? Duit. Aku nak duit sendiri, tak nak susahkan mak bapak aku. Sebab aku kaki travel, aku makan banyak. Aku tak rasa mak bapak aku mampu nak penuhi semua kehendak aku yang bajet macam orang kaya tu.

Haha. Tu je sebab aku nak kerja.Nak teruskan hidup. Dan aku tak tahu lagi kalau aku tak kerja apa akan jadi kat aku. Manalah tahu kan. Ekonomi dunia sekarang makin teruk. Serius. Mana2 yang belum kerja, cepat2 cari kerja. Jangan tangguh, jangan memilih.

Tapi, lain orang lain pendapatnya. Ini sekadar my two cents jer hehe.

Ok la itu sahaja. Aku takleh tido ni. Minum kopi banyak sangat T_T

Tuesday, 5 July 2016

Hello!


Annyeonghaseyo!

Recently I've been through a tough situation in my life (since I've lived in this world, i guess). There's nothing I can do but be strong and forgive everyone involved. I am slowly recovering and hopefully I can recover faster than what I've read from many articles.


Anyway, it's Aidilfitri tomorrow. I would like to thank everyone for your support. And I would like to ask for forgiveness for any harm I made before. May our ibadah in Ramadhan accepted by Allah swt.


Kad ni patutnya aku print, untuk dihantar. Tapi aku sibuk sikit hehehe.

Selamat Hari Raya!

Bertemu dia.

22102017, hari itu aku bangun awal. 6:30 pagi aku dah bersiap untuk solat subuh, dan membantu mak aku apa yang patut. Memandangkan hari ini ...