Thursday, 31 March 2016

#edisijelajah - Part 3 - Yokohama

Assalamualaikum

Yokohama. Nama ni familiar kan? Untuk jenama tayar. Haha. Untuk last entri pasal jepun, ialah berkenaan yokohama, atau bandar pelabuhan. Untuk ke sini dari Tokyo, senanggg sangat. Yokohama dan Tokyo tak jauh. Perjalanan dalam sejam. Banyak sebenarnya boleh buat kat sini. Tapi sebab masa kami limited, jadi kami jalan-jalan di sekitar Yokohama saje.

Okay. First of all. Aku punya gambar memang tak banyak. Sebab ada problem masa tu dengan phone, habis semua gambar hilang T__________T fakoff hahhhahahaha. So gambar yang ada ni, gambar mana yang ada je lah. Huhu.

So, sesampainya di Yokohama. Kita jalan-jalan lah. Jangan lupa beli pass. Pass yang boleh digunakan untuk Subway ye. Unlimited rides.

Yokohama ni pada aku bandarnya agak modern. Subway dia tak macam Metro Subway kat Tokyo. Memang moden.

Perjalanan kami bermula di Minato Mirai, jalan ke Chinatown, Yamashita Park, Cup Noodles Museum, Osanbashi Pier. Kawasan dia sebenarnya walking distance je. (untuk aku la HAHAHAH aku taktahu apa perasaan cousin aku macam kena dera gamaknya hihihi)


Cup Noodles Museum.
Pergi Yokohama, tak sah kalau tak pergi cup noodle museum. Boleh tengok sejarah cup noodles. Hehe.



Pengasas Nissin Cup Noodle.
Momofoku Andu.




Eksaited nampak laksa tapi aku tak makan pun.


Yokohama Port


Red Brick Warehouse
Ni kedai2 je banyak.







Malamnya, kami jalan2 di Yokohama bay lagi.



Esoknya sebelum pulang, kami ke Ramen Museum. Ramen Museum terletak di Shin Yokohama. Shin Yokohama ni dekat dengan Stadium Nissan Yokohama.

Cantik tempat ni dia buat. Aku kagum gila. Dia buat zaman2 klasik dulu kala. Haha.


Gula-gula zaman dulu.





Maka berakhirlah pengembaraan aku kat Jepun.

Cuma, Yokohama tu, aku rasa best kalau honeymoon hahhahaha.

KBAI TU JEEEE. SORRY ENTRI TAK BEST.
THANKS SUDI BACAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

No comments:

Berlarilah

Pada suatu hari, aku masih ingat, aku duduk depan pc kat office di Damansara Height, sedang kusut memikirkan masalah yang melanda diri aku ...