Posts

Showing posts from March, 2016

#edisijelajah - Part 3 - Yokohama

Image
Assalamualaikum

Yokohama. Nama ni familiar kan? Untuk jenama tayar. Haha. Untuk last entri pasal jepun, ialah berkenaan yokohama, atau bandar pelabuhan. Untuk ke sini dari Tokyo, senanggg sangat. Yokohama dan Tokyo tak jauh. Perjalanan dalam sejam. Banyak sebenarnya boleh buat kat sini. Tapi sebab masa kami limited, jadi kami jalan-jalan di sekitar Yokohama saje.

Okay. First of all. Aku punya gambar memang tak banyak. Sebab ada problem masa tu dengan phone, habis semua gambar hilang T__________T fakoff hahhhahahaha. So gambar yang ada ni, gambar mana yang ada je lah. Huhu.

So, sesampainya di Yokohama. Kita jalan-jalan lah. Jangan lupa beli pass. Pass yang boleh digunakan untuk Subway ye. Unlimited rides.

Yokohama ni pada aku bandarnya agak modern. Subway dia tak macam Metro Subway kat Tokyo. Memang moden.

Perjalanan kami bermula di Minato Mirai, jalan ke Chinatown, Yamashita Park, Cup Noodles Museum, Osanbashi Pier. Kawasan dia sebenarnya walking distance je. (untuk aku la HAHAHAH aku…

#edisijelajah - Part 2 - Kawagoe & Chichibu

Image
Assalamualaikum

Sementara aku ada mood nak menulis ni, baik aku tulis apa yang tertunggak. Hehe. Kali ni ialah main event. Ni kira macam tujuan utama kitorang nak pergi ke Japan ni. Iaitu nak pergi Chichibu Yomatsuri.

Chichibu Yomatsuri ni salah satu festival perarakan terbesar kat Japan.

The Chichibu Night Festival (秩父夜祭, Chichibu Yomatsuri) is the festival of Chichibu Shrine in Chichibu City, Saitama Prefecture, just 90 minutes from central Tokyo. It is held every year on December 2nd and 3rd, with the main action taking place on the 3rd.
The Chichibu Night Festival is considered one of Japan's top three festivals to feature floats, the others being Kyoto's Gion Matsuri and the Takayama Matsuri. Its floats are ornately decorated with lanterns, tapestries and gilded wood carvings and are accompanied by drum and flute music.
The festival's other attraction is its fireworks display, which lasts almost two and a half hours and gives you the rare opportunity to enjoy Japanese…

#EdisiJelajah - Part 1 - Tokyo

Image
Assalamualaikum.

Ini entri tertunggak nama dia. Aku nak cerita pasal pengembaraan aku ke Japan December 2015 yang lepas. 1-8 December. Masa tu awal winter. Cuaca tak sejuk sangat tak panas sangat, yang penting aku tak selsema! Hehe. Persediaan travel tu lama jugak aku buat. Aku beli tiket awal Mac 2015. Dengan harga 650. Mula asal nak turun kat Narita, sekali AirAsia dah berhentikan flight ke sana, jadi aku pun buat pertukaran untuk turun kat Haneda International Airport.

Kalau nak ikutkan perbelanjaan aku kali ni lebih banyak dari biasa, tapi aku kekeringan di akhir2 tu hahahaha sebab aku banyak beli makanan. Tapi aku tak belanja lebih dari 3k. Itu yang pasti hehe.

Macam biasa, hotel aku tempah kat booking.com. Alhamdulillah walaupun hotel kecik, tapi boleh muat dua orang.

So, perjalanan kami sepatutnya nak tidur di saitama. Tapi aku macam was was pulak nak tidur situ. Saitama lebih kepada perkampungan (tempat kitorg nak tidur tu). Actually aku lupa kenapa kitorang tak tido saitama h…