Thursday, 31 March 2016

#edisijelajah - Part 3 - Yokohama

Assalamualaikum

Yokohama. Nama ni familiar kan? Untuk jenama tayar. Haha. Untuk last entri pasal jepun, ialah berkenaan yokohama, atau bandar pelabuhan. Untuk ke sini dari Tokyo, senanggg sangat. Yokohama dan Tokyo tak jauh. Perjalanan dalam sejam. Banyak sebenarnya boleh buat kat sini. Tapi sebab masa kami limited, jadi kami jalan-jalan di sekitar Yokohama saje.

Okay. First of all. Aku punya gambar memang tak banyak. Sebab ada problem masa tu dengan phone, habis semua gambar hilang T__________T fakoff hahhhahahaha. So gambar yang ada ni, gambar mana yang ada je lah. Huhu.

So, sesampainya di Yokohama. Kita jalan-jalan lah. Jangan lupa beli pass. Pass yang boleh digunakan untuk Subway ye. Unlimited rides.

Yokohama ni pada aku bandarnya agak modern. Subway dia tak macam Metro Subway kat Tokyo. Memang moden.

Perjalanan kami bermula di Minato Mirai, jalan ke Chinatown, Yamashita Park, Cup Noodles Museum, Osanbashi Pier. Kawasan dia sebenarnya walking distance je. (untuk aku la HAHAHAH aku taktahu apa perasaan cousin aku macam kena dera gamaknya hihihi)


Cup Noodles Museum.
Pergi Yokohama, tak sah kalau tak pergi cup noodle museum. Boleh tengok sejarah cup noodles. Hehe.



Pengasas Nissin Cup Noodle.
Momofoku Andu.




Eksaited nampak laksa tapi aku tak makan pun.


Yokohama Port


Red Brick Warehouse
Ni kedai2 je banyak.







Malamnya, kami jalan2 di Yokohama bay lagi.



Esoknya sebelum pulang, kami ke Ramen Museum. Ramen Museum terletak di Shin Yokohama. Shin Yokohama ni dekat dengan Stadium Nissan Yokohama.

Cantik tempat ni dia buat. Aku kagum gila. Dia buat zaman2 klasik dulu kala. Haha.


Gula-gula zaman dulu.





Maka berakhirlah pengembaraan aku kat Jepun.

Cuma, Yokohama tu, aku rasa best kalau honeymoon hahhahaha.

KBAI TU JEEEE. SORRY ENTRI TAK BEST.
THANKS SUDI BACAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

#edisijelajah - Part 2 - Kawagoe & Chichibu

Assalamualaikum

Sementara aku ada mood nak menulis ni, baik aku tulis apa yang tertunggak. Hehe. Kali ni ialah main event. Ni kira macam tujuan utama kitorang nak pergi ke Japan ni. Iaitu nak pergi Chichibu Yomatsuri.

Chichibu Yomatsuri ni salah satu festival perarakan terbesar kat Japan.

The Chichibu Night Festival (秩父夜祭, Chichibu Yomatsuri) is the festival of Chichibu Shrine in Chichibu City, Saitama Prefecture, just 90 minutes from central Tokyo. It is held every year on December 2nd and 3rd, with the main action taking place on the 3rd.
The Chichibu Night Festival is considered one of Japan's top three festivals to feature floats, the others being Kyoto's Gion Matsuri and the Takayama Matsuri. Its floats are ornately decorated with lanterns, tapestries and gilded wood carvings and are accompanied by drum and flute music.
The festival's other attraction is its fireworks display, which lasts almost two and a half hours and gives you the rare opportunity to enjoy Japanese fireworks during winter. Additionally, the streets are lined with stands selling festival foods and amazake (sweet rice wine) to combat the cold December night.
Kat atas tu penerangan dia. Jangan malas baca. Haha. Kalau korang nak pergi, boleh. Pergi masa 3 December.

Nak pergi sini senang je. Kau google je cara nak pergi HAHAHAHAH. Takdelah.

Okay, Chichibu Yomatsuri ni waktu malam tau. So kami buat keputusan sebelum pergi Festival tu, kami pergi melawat Kawagoe. Kawagoe ni kira macam satu bandar yang melambangkan zaman Edo. Kiranya kerajaan Jepun tidak menghapuskan elemen lama yang terdapat kat Kawagoe ni. Hm kenapa ayat aku pelik sangat. Anyway, kat Kawagoe ni, korang boleh tengok macam mana rupa perkampungan masa zaman Edo. Zaman Edo ni apa ya? Boleh google haha.

Kau jangan tanya aku macam mana nak pergi sana, aku serius dah lupa. Tapi senang je nak pergi. Hehe.

Perjalanan ke Kawagoe ni memakan masa lebih kurang sejam sebab kita dari Tokyo, Kawagoe di daerah Saitama.

Disebabkan kitorang sampai awal sangat, jadinya kita jalan kaki lah ke Kawagoe ni. Dari station Kawagoe ke Kawagoe City ni tak lah jauh mana, 1km je HAHAHA.


Ni lah yang aku kata tu, bangunan dia menggambarkan zaman Edo.


Ntah mainan apa dia jual semua zaman dahulu kala.




Ni Bell Tower kat Kawagoe City tu

Bersihnyaaaaaaaaaaaaaaaaaa


Dalam Float Museum.


Boleh naik bas ni kalau nak jalan2 kat Kawagoe City ni. Hehe. Tapi berbayar k.




Bukak map tu wajib dik.


Aktiviti yang kitorang buat kat Kawagoe ialah masuk muzium. Ada banyak muzium. Nak lagi best, amek pakej. Aku lupa la harga dia. Sorry huhu.

Dah petang tu, kitorang pun bergerak ke Chichibu.

Naik ke Chichibu dari Kawagoe, senang je dik. Tak payah tukar train. Kau kena naik train la dik. Hahah aku lupa la wei sorrryyyy. Tapi korang kena pergi Saitama. Untuk tengok kawasan perkampunan Tokyo ni.

Sepanjang perjalanan, aku rasa tenang gila. Keretapi dia klasik sikit, perjalanan pulak kau nampak gunung-ganang. Tapi kat sini tak berapa sejuk sangat. Ke aku yang tak sejuk sebab banyak lemak? Hahhaa.

Dari Kawagoe, kau stop kat Chichibu Station. Kat Chichibu Station ni lah tempatnya Chichibu Yomatsuri tu.


Makanan banyak gila dijual kat sini. Seriously banyakkkk gila. Aku fikir tak halal je. Kalau halal mau muntah2 aku makan sebab semua mengliurkan.

Mochi my favourite. 

Sweet potato goreng

Bukosan kat belakang tu. 

Aku amek gambar ngan Bukosan. Tu kau tengok belakang tu pasar malam. Tu baru sikit. 





KEBAB. Alhamdulillah ada kebab hehhehe. Halal inshaAllah. 


Okay kenapa aku ambik gambar dengan Auntie ni.
Kau nampak tak kat tangan aku ada berbungkus sesuatu. Dia hadiahkan kat aku. T__T Terharu gila. Dia tahu kami orang Malaysia. Dia cerita dia suka Malaysia. So dia bagi kami hadiah (ada macam2, tempat letak tisu, getah rambut). Wuuu terharu thanks auntie. 

FYI Orang Japan ni sukaaaa sangat Malaysia. Ramai yang kami jumpa semua suka Kuala Lumpur. Tapi mostly yang peramah ialah orang tua. Orang muda dia macam tak ambil tahu hal orang lain jeeeeee. 


Ketua-ketua daerah (kot?) yang akan mengetuai perarakan ni.


Haaa ni la Float tu. Float dalam bahasa melayu ape eh? Terapung? Ape nama dia aku pun taktahu. Tapi ini lah Float nya. Ada orang yang akan menarik benda ni. Budak2 remaja lah.

Masa malam ni, memang sepanjang2 tu ada makanan macam-macam. Serious macam-macam. Pastu ada mabuk2 sikit. Tapi aku tak mabuk ok. HAHAHA. Ada pertunjukan bunga api. Ada macam2 la weh. Kena pergi dan tengok budaya diorang. Hehe. So dalam pukul 8, kami pun balik ke Tokyo semula. Hehehehe. Masa lepas balik dari sini, kitorang singgah Akihabara jap. Cari mainan. Haha bukan untuk aku ye. Untuk orang.

Aku memang tak beli pape sangat untuk diri sendiri masa visit kali ni. Okay lah, nanti aku sambung lagi kisah ke Yokohama pulak ye :)

#EdisiJelajah - Part 1 - Tokyo

Assalamualaikum.

Ini entri tertunggak nama dia. Aku nak cerita pasal pengembaraan aku ke Japan December 2015 yang lepas. 1-8 December. Masa tu awal winter. Cuaca tak sejuk sangat tak panas sangat, yang penting aku tak selsema! Hehe. Persediaan travel tu lama jugak aku buat. Aku beli tiket awal Mac 2015. Dengan harga 650. Mula asal nak turun kat Narita, sekali AirAsia dah berhentikan flight ke sana, jadi aku pun buat pertukaran untuk turun kat Haneda International Airport.

Kalau nak ikutkan perbelanjaan aku kali ni lebih banyak dari biasa, tapi aku kekeringan di akhir2 tu hahahaha sebab aku banyak beli makanan. Tapi aku tak belanja lebih dari 3k. Itu yang pasti hehe.

Macam biasa, hotel aku tempah kat booking.com. Alhamdulillah walaupun hotel kecik, tapi boleh muat dua orang.

So, perjalanan kami sepatutnya nak tidur di saitama. Tapi aku macam was was pulak nak tidur situ. Saitama lebih kepada perkampungan (tempat kitorg nak tidur tu). Actually aku lupa kenapa kitorang tak tido saitama haha.

Anyways, perjalanan kali ni aku pergi tiga tempat utama. Tokyo, Saitama dan Yokohama. Dan aku boleh kata, aku suka semuaaa HAHAHA.

Tokyo - bandar pesat. Ni tak dinafikan. Tapi mostly facilities dia nampak lama (Tak semua). Macam station keretapi dia, bangunan dia pun nampak lama.
Saitama - Bandar kecil. Tak banyak pembangunan. Perumahan pun tak tinggi2 macam tokyo.
Yokohama - Bandar moden! Keretapi dia canggih, semua2 ahhh terbaik.

So, jom baca.

Macam biasa, AirAsia punya flight ke Japan, mesti sampai malam. Jadi malam tu kami tidur airport dulu. Esoknya baru pergi ke hotel :)

Tapi sebelum check in, kami jalan2 kat bandar Tokyo dulu.

Aku takde nak cerita banyak pun, cuma nak share gambar2 sepanjang aku kat sana. Untuk entri yang ni, aku akan share tempat yang kami pergi di Tokyo.

Hachiko Statue, Shibuya. 
Benda ni betul2 depan Shibuya station. Kalau nak jumpa benda ni, cari Hachiko Exit tau. Betul2 sebelah Shibuya Crossing yang famous tu.


Shibuya Crossing
Meiji Shrine
Hmm macam tak perlu je kan nak pergi Temple. Tapi tak salah. Bukan aku sembahyang pun kat sini haha. Saje nak tengok. Japan punya main religion ialah Shinto and Buddhism.


Tokyo Metropolitan Government Building.

Kalau nak tengok view Tokyo secara percuma, boleh pergi kat Tokyo Metropolitan Government Building.



Ueno Zoo
Kami dah tua tapi kami tetap mahu ke Zoo. Zoo ni best. Sebab boleh tengok panda takpayah bayar lebih. hahahha. Masa kat Ueno ni, cuaca sejuk gila. Ueno Zoo terletak kat Ueno Park. Kalau nak pergi sini, sebelum pergi Zoo tu singgah kat Ameyokocho tau. Ameyayokocho tu ala2 pasar macam kat Chowkit, tapi korang takkan jumpa barang ciplak kat Japan ni >< 





Kemain ko dik sejuk ke

Dapat percuma. Hehe 







National Museum of Tokyo
Cousin aku minat museum, aku follow ja. Boleh tahu sejarah pasal Tokyo kat sini :)



Ameyayokocho


Tokyo Tower
Ni second visit aku ke Tokyo Tower. Haha.


Asakusa Tower
Ni view of Asakusa Tower from Sensoji Temple area. Kat kawasan ni, ada jual ramen halal. Sedap gila nokkss.



Odaiba
Diver city, Odaiba. Kalau minat gundam jangan lupa pergi sini okay :)


Aku masuk Gundam Theme Park.



Banyak lagi tempat aku visit kat Tokyo. Macam Imperial Palace, Akihabara. Tapi aku dah pernah cerita rasanya kat entri yang aku pergi haritu. hehehehehe. (SEBENARNYA  AKU DAH LUPA MANA AKU PERGIII MUAHAHAHAH)

Okay lah nanti aku cerita pasal perjalanan aku pergi Yokohama, Kawagoe dan Saitama. InshaAllah :)




on the way menjadi dewasa (kot)

Menjadi dewasa. Tidak pernah diberitahu oleh sesiapa bahawa menjadi dewasa adalah berarti menjadi manusia yang harus membuat pilihan. Life i...