Posts

Showing posts from 2016

Recap 2016 - A year in review

Image
Assalamualaikum dan hi semua.

Lama aku tidak menulis dalam laman ini, bukanlah kerana kekangan masa tapi kerana kurangnya idea untuk menulis. Hehe lagipun dah lama tak pergi travel, jadi takde apa nak diisi dalam ni.

Tajuk kemain omputih, tapi aku tetap selesa dengan bahasa Melayu. Hehe. So, seperti tajuk yang tertera, aku nak tulis detik-detik pahit manis aku sepanjang 2016 ni. Nak diringkaskan, aku boleh katakan 2016 ialah tahun yang bermacam rasa. Ada pahit ada manis. Haha. Kalau ikut graph kehidupan tu, 2016 ni graph dia macam berselirat tau.


So, meh kita tengok azam baru 2016 aku. Tercapai ke tidak.

Goals for 2016 (To be edited) Lesen moto ---- L je ada. P takde pasal ayah aku tak bagi aku bawa moto gi keje. Hehe. And aku malas nak masuk kelas. Motor sendiri (Paling terbaik: LC, paling teruk: LC secondhand) --- dah tak bagi bawak moto gi kojo macam mana nak beli?Saving 6 bulan gaji. --- masih merangkak lagi haha. Not gonna travel overseas as I need to save some money for saving an…

Konflik Hidup

Adakah normal untuk menjadi dewasa kau kena berhadapan dengan kesunyian?
Dan akhirnya kau dah lali sampaikan kau dah tak peduli kiri-kanan, yang kau tahu kau harus teruskan kehidupan.

Semoga aku, dan kamu semua terus kuat.

Review: Oppo F1s Selfie Expert

Image
Hi kawan-kawan semua. Apa khabar? Harini aku nak buat review sikit mengenai Oppo F1s. Hehe. Oppo tak bayar aku untuk buat review tau. Tapi aku nak buat sebab aku sekarang pengguna Oppo F1s. Tapi review aku ni tak terlalu technical tau. Aku pun bukan reti sangat nak berteknikal2 ni haha (malas pun ye gak)

Aku sebenarnya baru tukar phone. Takdelah baru, tapi dah tiga minggu juga aku tukar phone. Mulanya aku ingat nak beli Huawei P9 lite, tapi entah kenapa aku beli Oppo F1s ni. Hmmm kenapa aku pilih Oppo F1s ye? Ok aku cerita proses pembelian phone aku ni eh ehehe.

Aku kat Nu Sentral. Duit memang dah ready dah. Aku dah survey P9 lite. And aku pun tanya adik aku, phone mana yang sesuai. Adik aku suggest Oppo F1s. Aku pun taktau kenapa haha. Then masa kat Nu tu, aku tengok dua2 phone. Tapi aku suka kat Oppo F1s ni. Setelah membuat keputusan selama sejam kat Nu Sentral tu, maka aku pilih untuk beli Oppo F1s. Rose Gold ok ahaha.

Harga terkini @ Oppo F1s store - RM1198. Aku tak pasti kalau ka…

Maaf

Maaf untuk kata yang menyakitkan hati Maaf untuk perbuatan yang melukakan perasaan Maaf untuk segala-galanya. Maaf.

Perihal Pornografi.

asal perkataannya dari bahasa greek: porne. bermaksud female captive yg secara automatisnya dijadikan pelacur.
.
kebiasaannya ia bermula dari curiosity. nak tau saja2. sebab tak mau ketinggalan. nak rasa cool sbb fasih subjek porno.
.
jadi alang2 semua org nak tau / dah tau / akan tau juga nanti2--
porn adalah visual aktiviti seks.
.
there i said it.
dah jgn curious dah.
.
haha. as if.
but seriously anak2.
jom cuba berhenti.
.
sesungguhnya di antara tanda-tanda akan datangnya kiamat adalah akan bermaharajalelanya perzinaan
HR bukhari muslim
.
ye. mmg susah. mcm kita dok bebel2 kat suami kita suruh berhenti hisap rokok, atau kita marah2 abah kita tak jaga gula: pornografi adalah ketagihan yg tidak senang diberhentikan.
.
and no. your partner is not cheating on you with porn. dia bukan nak pasangan yg lebih baik daripada kita. kita bukannya tak cukup baik, tak cukup cantik.
.
orang2 yg ketagihan porno adalah mereka yg telah terbeli fantasi dijual pornografi.
they are stuck.
.
aku juga suatu masa dahulu-- seper…

#edisijelajah - Kota Kinabalu, Sabah Negeri di Bawah Bayu [Part 2]

Image
Assalamualaikum.

Kembali kita dalam #edisijelajah Kota Kinabalu, Sabah untuk Part 2. Haha. Maaf ye lambat update. Aku tak busy pun tapi balik kerja macam malas sikit nak update blog. Jadi memandangkan harini Ahad dan aku takde apa kerja sangat makanya aku ambil sedikit masa untuk update mengenai percutian aku ke Kota Kinabalu.

Untuk Itinerari Kundasang, tak banyak yang kitorang buat pun sebenarnya.

Pagi, pukul 8 bertolak dari KK. Perjalanan ambil masa dalam sejam setengah bergantung kepada trafik. Hehe tapi nak ke Kundasang tak kompleks sangat jalan dia. Papehal korang waze je :)

So, dalam perjalanan tu, sebelum sampai Tamparuli tu akan lalu kat rumah terbalik. Kitorang berhenti tapi tak masuk pun. Sebab kena bayar RM10 + takleh ambil gambar haha. Lepas tu kitorang meneruskan perjalanan ke Kundasang.

Nak katanya, sepanjang perjalanan tu korang akan nampak Gunung Kinabalu je depan mata kau. Tak kiri, kanan. Haha memang cantik sangat. Aku pulak sebagai co driver (dibaca: paling gemuk) d…

#edisijelajah - Kota Kinabalu, Sabah Negeri di Bawah Bayu [Part 1]

Image
Assalamualaikum semua.

Kembali kita dalam #edisijelajah kali ini setelah sekian lama tidak menjelajah (ada jelajah tapi malas nak update + tempat biasa sangat). So, untuk kali ni aku akan berkongsi mengenai percutian aku ke Kota Kinabalu, Sabah. Pertama sekali, ini bukan percutian bajet rendah. Kalau nak cari bajet rendah mungkin boleh refer blog lain. Tapi still affordable untuk kawan-kawan yang baru nak hidup macam aku (baca: baru mula kerja). So, maaf lah kalau tak bajet mana entri kali ni haha.

Ok aku akan bahagikan entri ini dengan beberapa bahagian iaitu bajet, itinerari dan gambar menarik sepanjang aku kat sana. Overall, bajet bawah 1000 (termasuk tiket flight dan shopping). Aku pergi dalam 4 hari 3 malam kat sana, 31 Ogos sampai 3 September 2016. Mula asal, kitorang patutnya pergi 6 orang, tapi atas sebab tertentu, jadi 5 orang. Sebab tu over budget :(

Bajet Untuk bajet, berikut ialah perbelanjaan aku (tak termasuk shopping dan makan). Homestay kat KK (University Condo Apartmen…

Welcome to the world.

Image
26 August 2016, aku officially jadi makcik. Hehe. Makiti hehehe baru macam Siti Nurhaliza :P

Tahniah kepada abang dan kakakku. Semoga jadi ibu bapa yang baik untuk baby Muhammad :)

McDonalds dan Waktu Jujur.

Pada suatu hari, ada lima sekawan tiada arah tuju, datang ke McDonalds Dataran Pahlawan, Melaka. Jam menunjukkan jam 4.35 pagi.

"Weh lapar"
"Gi la beli big breakfast tu"
"Nak set mana?"
"Set B, set B. Ke set A? Set B lah"

Big Breakfast set B sampai. Ada 3 hash brown, sausage Mc Muffin, air kopi dan entah apa-apa lagi entah. Yang penting, cukup kenyang untuk membuatkan makanan tu tak habis.

"Nak aku ajar gentel telur ke?"
"Gentel guna tangan la"
"Ke kau nak aku ajar guna benda lain?"
"HAHAHAHAH"

Pokemon Go kan kena hatch telur.

Lantaklah nak gelak macam mana. Tapi tak sunyi pagi tu walaupun mata bengkak masing-masing dek kerana mengantuk. Maklumlah, belum tidur. Kalau ikut bahasa anak muda, overnight.

Waktu jujur, iaitu bermula jam 2 sehingga 4 pagi. Tapi waktu jujur haritu, bermula pukul 4.35 pula,

"Huish lapar-lapar. Makan-makan"
"Wei amekkan sos"
"Wei amekkan black pepper"
&…

Sepatah dua kata.

Image
Assalamualaikum.
Menjadi single tidaklah seteruk yang aku sangka. Aku ingat aku dah nak mati rupanya aku alhamdulillah masih hidup sampai sekarang. Bila fikir balik, aku ni bodoh bila bab cinta. Tapi aku dah belajar banyak benda.  Aku ada suka someone. Tapi aku taktahu aku kena confess ke tak macam sebelum-sebelum ni aku buat. Sebab aku rasa ni temporary je. Haha. Tapi at the end of the day aku cuma cakap pada Dia yang aku suka si jejaka ini sebab aku tak sanggup nak berdepan dengan kejanggalan. Maybe I should wait longer. But I do wanna know more about you (: Aku taktahu macam mana nak bagi hint HAHAHAHAHAHAAku suka berlari. Bila berlari aku boleh tengok alam sekeliling. Aku rasa bebas bila berlari. Harapnya aku istiqamah. Changing to be another person is definitely difficult. I'm still adapting to a new me. But I definitely love her more than her old self. Senyum selalu. 

#YOLO4Charity - Happy Pack Project

Image
Assalamualaikum dan selamat sejahtera,
Last week, aku ada up cerita pasal pengalaman pertama kali aku pergi ke Pusat Transit Gelandangan Kuala Lumpur. Tau ke apa makna gelandangan? Gelandangan tu homeless. Tiada rumah. 
Aku ada banyak benda aku nak kongsi mengenai pengalaman aku di PTG ni. Tapi aku taktahu nak mula dari mana. Nak cerita perjalanan lima hari ke atau nak cerita pengalaman masa kat PTG ke? HAHAHA. Pening ah. OK takpe. Apa kata aku cerita pengalaman aku? Sebab masih fresh dalam kepala lagi. 
11:30 Pagi, 6 Ogos 2016 Kawan-kawan mula datang rumah. Sementara tunggu Diba, lepak-lepak kejap. Lepas tu kitorang pun mula packing.
Lepas pukul 2, kami mula bergerak ke PTG. 







Masa kat sini, kitorang bagi sendiri barang tu. Happy Pack, seperti yang aku pernah bagitahu sebelum ni ialah sebuah beg yang mengandungi barang keperluan mandi/kebersihan diri. Kami harap mereka gembira dengan pemberian kami.

Ini Uncle Latiff. Banyak aku nak cerita mengenai dia ni. Kau sabajap k.





Ruang istire…