Saturday, 31 December 2016

Recap 2016 - A year in review

Assalamualaikum dan hi semua.

Lama aku tidak menulis dalam laman ini, bukanlah kerana kekangan masa tapi kerana kurangnya idea untuk menulis. Hehe lagipun dah lama tak pergi travel, jadi takde apa nak diisi dalam ni.

Tajuk kemain omputih, tapi aku tetap selesa dengan bahasa Melayu. Hehe. So, seperti tajuk yang tertera, aku nak tulis detik-detik pahit manis aku sepanjang 2016 ni. Nak diringkaskan, aku boleh katakan 2016 ialah tahun yang bermacam rasa. Ada pahit ada manis. Haha. Kalau ikut graph kehidupan tu, 2016 ni graph dia macam berselirat tau.


So, meh kita tengok azam baru 2016 aku. Tercapai ke tidak.

Goals for 2016 (To be edited)
  1. Lesen moto ---- L je ada. P takde pasal ayah aku tak bagi aku bawa moto gi keje. Hehe. And aku malas nak masuk kelas. 
  2. Motor sendiri (Paling terbaik: LC, paling teruk: LC secondhand) --- dah tak bagi bawak moto gi kojo macam mana nak beli?
  3. Saving 6 bulan gaji. --- masih merangkak lagi haha. 
  4. Not gonna travel overseas as I need to save some money for saving and future plan (I plan to marry him in 2020). - penipuan paling besar Khatijah Hamid
HAHAHA. Nampak tak aku punya azam ntah ape ape ntah hehe. Ini azam yang aku nak bagitahu, yang aku tak bagitahu ada juga yang tercapai. Masih merangkak lagi. 

Meh aku nak list down perkara-perkara penting yang memberi impak besar dalam life aku yang hina ini. Huhu.
  1. Kerjaya 
    1. Alhamdulillah, aku dapat increment. Tak banyak, tapi ada. Dan aku merasa bonus pertama aku dengan company aku bekerja hehe. Alhamdulillah
    2. Bulan 9 haritu, aku diberitahu yang aku kena tukar team. Alhamdulillah, dapat team yang sama baik macam team lama. Cumanya dengan team baru aku merasa teammates dengan melayu hehe. 
    3. Bulan 11 ni, aku diberitahu company aku tutup. Ini perkara kedua sadis dalam kehidupan aku 2016 ini. Huhu. So, 2017, (setakat aku menulis ni) aku masih belum dapat kerja. 
  2. Keluarga
    1. Aku dapat anak buah baru. Hehehe. Dua orang. Sorang sepupu aku, sorang dari abang aku. Muhammad Aarif bin Muhammad Syahwal. Semoga korang berdua menjadi anak yang soleh. Hehe mak iti loves you :) 
    2. Wan (atuk belah ayah) meninggalkan kami. Al-fatihah. 
  3. Peribadi
    1. Break up with my 6 years boyfriend. 
    2. Dah daftar haji. Again, I'm late. Haha. 
    3. Dapat lesen L HAHAHAHA. 
    4. #HappyPackProject 
    5. Started my running journey :)
  4. Edisi Jelajah
    1. January - Singapore, Johor.
    2. March - Melaka, Kelantan
    3. April - Melaka. 
    4. August - Melaka
    5. September - Sabah. 
    6. Oktober - Kuching, Johor. 

Maybe ada lagi, tapi ni major changes lah yang banyak membuka mata aku sebagai manusia biasa. Terutamanya hal breakup aku tu. Itu adalah perkara paling besar dalam hidup aku. Aku tak anggap ia sebagai kegagalan, tapi pada aku tu sebagai jalan untuk aku menjadi yang lebih baik. InshaAllah. 



Abah keje raya! 

26th August 2016 - Aarif lahir kedunia :)


Wan konvo!

Nak putus nyawa hiking kat Medang

First parasailing experience at Sabah.

PCB with lovely friends

Melaka :)

Jumpo senior kat running hehe


Melawat kampung diba HAHAHA 

NOH SALLEH NAK CAKAP APA LAGI HAAAA

Orang yang ada dalam hidup aku masa 2015, tak semestinya ada dalam hidup aku masa 2016. Mana yang ada ni aku akan jaga elok-elok :)

Rasanya tu je kot hehe inshaAllah umur panjang kita jumpa lagi 2017.

Sunday, 25 December 2016

Konflik Hidup

Adakah normal untuk menjadi dewasa kau kena berhadapan dengan kesunyian?
Dan akhirnya kau dah lali sampaikan kau dah tak peduli kiri-kanan, yang kau tahu kau harus teruskan kehidupan.

Semoga aku, dan kamu semua terus kuat.

Sunday, 13 November 2016

Review: Oppo F1s Selfie Expert

Hi kawan-kawan semua. Apa khabar? Harini aku nak buat review sikit mengenai Oppo F1s. Hehe. Oppo tak bayar aku untuk buat review tau. Tapi aku nak buat sebab aku sekarang pengguna Oppo F1s. Tapi review aku ni tak terlalu technical tau. Aku pun bukan reti sangat nak berteknikal2 ni haha (malas pun ye gak)

Aku sebenarnya baru tukar phone. Takdelah baru, tapi dah tiga minggu juga aku tukar phone. Mulanya aku ingat nak beli Huawei P9 lite, tapi entah kenapa aku beli Oppo F1s ni. Hmmm kenapa aku pilih Oppo F1s ye? Ok aku cerita proses pembelian phone aku ni eh ehehe.

Box Oppo F1s sebiji macam iPhone -___-
Aku kat Nu Sentral. Duit memang dah ready dah. Aku dah survey P9 lite. And aku pun tanya adik aku, phone mana yang sesuai. Adik aku suggest Oppo F1s. Aku pun taktau kenapa haha. Then masa kat Nu tu, aku tengok dua2 phone. Tapi aku suka kat Oppo F1s ni. Setelah membuat keputusan selama sejam kat Nu Sentral tu, maka aku pilih untuk beli Oppo F1s. Rose Gold ok ahaha.

Harga terkini @ Oppo F1s store - RM1198. Aku tak pasti kalau kat kedai lain berapa harga. Dengan pembelian ini, anda dapat charger, cable, screen protector, clear case and earphone.

Now. Kenapa aku beli Oppo F1s? Sebab kenapa aku pilih Oppo F1s ialah *drum roll*
1) Storage. Oppo F1s - 32GB, Huawei P9 Lite - 16GB. Aku dah guna phone 16GB dengan Android 6.0. Manjang not enough storage je.
2) Battery
3) Design (warna dia aku suka :P)
4) Ketahanan - Oppo F1s guna gorilla glass. Huawei P9 lite aku tak sure. Tapi masa aku pegang tu, Huawei P9 terlalu ringan. Haha.

Lain2? Camera sama je dua2. Cuma kalau kaki selfie boleh lah beli Oppo F1s ni. Dah nama pun selfie expert. Aku amek gambar jadi nora danish kot. LOL tak lawak k catt.

Anyway, kalau korang jenis light user yang main media social je, tak main game sangat and kaki selfie, sesuai lah phone ni dengan korang. Haha. Tapi satu je, phone ni resolution dia rendah sikit dari Huawei P9 lite. Even rendah lagi dari phone aku Xperia C4. And warna dia slightly pinkish. Aku taktahu kenapa haha. Pastu kalau korang nak pakai iPhone tapi tak mampu boleh lah guna phone ni. Aku memula beli memang tak sedar pun yang phone ni sebiji iPhone. Bila aku dah balik adik aku cakap asal macam iPhone. Pfftt hahahah. Memang sebijik sejibon ahhh.

So, setelah 3 minggu menggunakan Oppo F1s ni, apa yang aku suka tentang Oppo F1s ialah

  1. Battery - ini paling aku suka. Maybe sebab pengalaman aku dengan C4 teruk kot. Haha xperia kesayangan aku tu problem tang battery. Cucuk charger je dia restart. Tapi lepas aku beli phone baru elok pulak dia zzz. Anyway, battery memang superb. Aku kalau kat ofis aku on je data. Kadang2 seharian takyah charge. Balik rumah baru charge. Tapi yelah kalau kau heavy user pun, dah tentu2 lah battery kau habis cepat ye dak. 
  2. Fingerprint scan - Ini memang superb. Cepat dan pantas. Hehe. Oppo F1s menawarkan feature fingerprint scan ni. Yang bestnya kau boleh set jari mana untuk bukak apps apa. Contoh jari telunjuk, kau set untuk bukak twitter. So tiap kali kau scan, dia automatik bukak twitter. Hehe. 
  3. CAMERA untuk selfie. Weh ini sudah semestinya kan hahahaha. Memang jadi nora danish lah kau ahaha xD. Ada in app filter, so dah takyah pening pasal nak lawa (chrome filter ada). Memang cun la letop menipu la pakai camera ni :P 
  4. Storage - wei aku download manga, takde hal pun dengan storage. Hehe. Movie, semua aku sumbat je. Tak perlu fikir pasal storage tak cukup. 
  5. Double tap to unlock.
  6. Tak perlu pening pasal optimization. I mean, dah ada application yang handle. Contohnya, file explorer, cache cleaner, phone optimizer. Yang ni aku buat perbandingan dengan Xperia aku. Masa guna Xperia, semua kena guna 3rd party. 
  7. Boleh block contact HAHAHAHAH. 
And, mana ada benda yang sempurna di dunia ini kan? Hahaha. Meh aku share apa yang aku tak suka pasal Oppo F1s ni.
  1. Camera belakang - Huhu. Camera belakang 13MP je huhuhu. Tapi, dengan harga yang aku bayar, ok lah kot ahah. 
  2. Charger besar. Tapi tak menjadi issue pun. 
  3. Kadang-kadang lag. Kadang-kadangla. Haha kau nak expect apa wei. Phone harga camni huhu.
  4. Kena pakai 3rd party software untuk transfer to PC. Sebenarnya oppo sendiri ada software dia, tapi maybe tak compatible dengan Windows 10 kot. Makanya terpaksa guna 3rd party software untuk transfer from phone to PC. 
  5. Tak too fast charging. Amek masa lebih kurang dua jam untuk full battery. 
Emmm rasanya tu je kot. Aku pun baru lagi pakai phone ni. Tak tahu lah kan kot tahun depan aku mengamuk lagi ahahha. 

Ni aku share gambar yang aku ambil guna Oppo F1s. Aku tak edit apa-apa tau. 

Waktu malam

Indoor

Selfie waktu malam. Kedai ni lampu dia agak dim, tapi aku suka warna dia :)





Ni pula UI Oppo F1s

iPhone?

iPhone?

Status Bar 
Status Bar

Settings

Photos

Phone cleaner

Files explorer

Theme store
Rasanya tu je kot yang aku boleh review. Aku pun tak puas explore lagi phone ni. Tapi so far so good lah. Perempuan mungkin suka phone ni. Lelaki aku tak sure tapi kalau kaki selfie suka la kot? Duhh

Ok la sampai sini saja. Kalau nak tanya apa-apa tanyalah google :P hihi sampai jumpa.

==============================================

UPDATE 09012017 

AKU DAH TUKAR IPHONE SE HAHAHAHAHAAHA 

Wednesday, 12 October 2016

Maaf

Maaf untuk kata yang menyakitkan hati
Maaf untuk perbuatan yang melukakan perasaan
Maaf untuk segala-galanya.
Maaf. 

Sunday, 25 September 2016

Perihal Pornografi.

asal perkataannya dari bahasa greek: porne. bermaksud female captive yg secara automatisnya dijadikan pelacur.
.
kebiasaannya ia bermula dari curiosity. nak tau saja2. sebab tak mau ketinggalan. nak rasa cool sbb fasih subjek porno.
.
jadi alang2 semua org nak tau / dah tau / akan tau juga nanti2--
porn adalah visual aktiviti seks.
.
there i said it.
dah jgn curious dah.
.
haha. as if.
but seriously anak2.
jom cuba berhenti.
.
sesungguhnya di antara tanda-tanda akan datangnya kiamat adalah akan bermaharajalelanya perzinaan
HR bukhari muslim
.
ye. mmg susah. mcm kita dok bebel2 kat suami kita suruh berhenti hisap rokok, atau kita marah2 abah kita tak jaga gula: pornografi adalah ketagihan yg tidak senang diberhentikan.
.
and no. your partner is not cheating on you with porn. dia bukan nak pasangan yg lebih baik daripada kita. kita bukannya tak cukup baik, tak cukup cantik.
.
orang2 yg ketagihan porno adalah mereka yg telah terbeli fantasi dijual pornografi.
they are stuck.
.
aku juga suatu masa dahulu-- seperti majoriti dlm statistik penonton pornografi di malaysia-- tidak merasa malu dgn porn stash aku ada. siap tukar2 dgn member. siap passing2. astaghfirullah please grant me forgiveness of my past.
.
it was too common, ke tahap member yg tak pernah tengok porn itu kita boleh ejek2 sebab naif. allahu akbar.
.
pornografi sudah jadi sesuatu yg terlalu biasa.
.
biasa sangat--sampai dah tak berapa rasa. bila dah tak ada rasa-- cari benda lagi power.
.
mula dgn pornografi normal. evolve jadi yg makin keras. atau makin pelik. atau makin outrageous.
.
lakonan2 seksual itu jadi darah-daging. macam dilwale dan drama korea menguasai jiwa.
.
fantasi sudah jadi sesuatu yang fantastik.
so why do we have to wake up?
.
because it is haram.
.
susah--
tapi kena.
.
aku tau susah. mcm rokok, mcm makanan berminyak, mcm mengumpat, macam mencarut--
ingat senang ke nak berhenti?
ingat langsung tak cuba?
.
tabiat adalah repetition of activity.
rutin.
lifestyle.
.
so macammana nak berhenti?
mulakan habit baru. baca bismillah.
dalam segalanya.
.
termasuk sebelum klik play.
.
i know biadab.
tp i ask you:
mendengar nama الله--
would you continue?


- Fynn Jamal

Ok. Aku nak mengulas mengenai benda ni. Aku terpanggil untuk mengulas sebab aku adalah antara manusia bodoh yang pernah terjeremus ke dalam kancah pornografi. Well, who doesn't? Tapi nafsu aku tak pelik ok haha. Aku tak pernah tengok lah yang extreme contoh macam pedo ke apa semua. Aku tak pernah bukak redtube ke whatsoever. Tapi aku pernah tengok yang dalam movie. Contoh american pie. Tu tahap aku. 

Berbalik kepada apa yang fynn cakap. Aku tersangat setuju dengan point dia. Kita sebagai manusia biasa, tak terlepas dari buat silap. Benda macam ni, senang je kalau kau nak stop. Diri sendiri. Takde orang yang boleh ubah diri kau. Diri kau sendiri je. Kena tahu benda ni DOSA. Hati kau kena kuat. Kau kena sedar pornografi ni ialah sejenis penyakit bahaya. Terlalu bahaya. Pornografi ni menyumbang kepada banyak masalah-masalah yang kau sendiri tak boleh nak bayang.

Apa-apa pun, tetapkan lah hati untuk meninggalkan pornografi. Cuba sehabis baik untuk mengelak dari mengakses pornografi. Banyakkan beristighfar bila cuba imagine benda-benda yang bukan-bukan. May Allah forgive us. InshaAllah.

:)

Sunday, 11 September 2016

#edisijelajah - Kota Kinabalu, Sabah Negeri di Bawah Bayu [Part 2]

Assalamualaikum.

Kembali kita dalam #edisijelajah Kota Kinabalu, Sabah untuk Part 2. Haha. Maaf ye lambat update. Aku tak busy pun tapi balik kerja macam malas sikit nak update blog. Jadi memandangkan harini Ahad dan aku takde apa kerja sangat makanya aku ambil sedikit masa untuk update mengenai percutian aku ke Kota Kinabalu.

Untuk Itinerari Kundasang, tak banyak yang kitorang buat pun sebenarnya.

Pagi, pukul 8 bertolak dari KK. Perjalanan ambil masa dalam sejam setengah bergantung kepada trafik. Hehe tapi nak ke Kundasang tak kompleks sangat jalan dia. Papehal korang waze je :)

So, dalam perjalanan tu, sebelum sampai Tamparuli tu akan lalu kat rumah terbalik. Kitorang berhenti tapi tak masuk pun. Sebab kena bayar RM10 + takleh ambil gambar haha. Lepas tu kitorang meneruskan perjalanan ke Kundasang.

Nak katanya, sepanjang perjalanan tu korang akan nampak Gunung Kinabalu je depan mata kau. Tak kiri, kanan. Haha memang cantik sangat. Aku pulak sebagai co driver (dibaca: paling gemuk) duduk depan. Soooooo aku memang enjoy the view lah kan.


Then, masa on the way tu kami terserempak dengan Pekan Nabalu. Sempatlah shopping sikit. Sebab nenek aku kirim beg. Haha.


Sunday, 4 September 2016

#edisijelajah - Kota Kinabalu, Sabah Negeri di Bawah Bayu [Part 1]

Assalamualaikum semua.

Kembali kita dalam #edisijelajah kali ini setelah sekian lama tidak menjelajah (ada jelajah tapi malas nak update + tempat biasa sangat). So, untuk kali ni aku akan berkongsi mengenai percutian aku ke Kota Kinabalu, Sabah. Pertama sekali, ini bukan percutian bajet rendah. Kalau nak cari bajet rendah mungkin boleh refer blog lain. Tapi still affordable untuk kawan-kawan yang baru nak hidup macam aku (baca: baru mula kerja). So, maaf lah kalau tak bajet mana entri kali ni haha.

Ok aku akan bahagikan entri ini dengan beberapa bahagian iaitu bajet, itinerari dan gambar menarik sepanjang aku kat sana. Overall, bajet bawah 1000 (termasuk tiket flight dan shopping). Aku pergi dalam 4 hari 3 malam kat sana, 31 Ogos sampai 3 September 2016. Mula asal, kitorang patutnya pergi 6 orang, tapi atas sebab tertentu, jadi 5 orang. Sebab tu over budget :(

Bajet

Untuk bajet, berikut ialah perbelanjaan aku (tak termasuk shopping dan makan).
  1. Homestay kat KK (University Condo Apartment 2) - 300/2 malam, 60/Pax
  2. Kereta sewa (Saga) - 300/3 hari, 100/hari, 60/pax
  3. Minyak - RM70 (ni terover, RM50 sebenarnya dah cukup sangat) 14/pax
  4. Island Hoping (Pulau Sapi, Pulau Manukan, Pulau Mamutik) - 51.80/pax
  5. Parasailing - 65/pax
  6. Desa Dairy Farm - RM5/pax
  7. Crystal Hill, Kundasang - 190/room, 38/pax
  8. Kinabalu Park - RM3
  9. Kundasang War Memorial - RM2
Jumlah keseluruhan - RM300/pax. Tak bajet sangat kan? 


Tuesday, 30 August 2016

Welcome to the world.


26 August 2016, aku officially jadi makcik. Hehe. Makiti hehehe baru macam Siti Nurhaliza :P

Tahniah kepada abang dan kakakku. Semoga jadi ibu bapa yang baik untuk baby Muhammad :)

Sunday, 21 August 2016

McDonalds dan Waktu Jujur.

Pada suatu hari, ada lima sekawan tiada arah tuju, datang ke McDonalds Dataran Pahlawan, Melaka. Jam menunjukkan jam 4.35 pagi.

"Weh lapar"
"Gi la beli big breakfast tu"
"Nak set mana?"
"Set B, set B. Ke set A? Set B lah"

Big Breakfast set B sampai. Ada 3 hash brown, sausage Mc Muffin, air kopi dan entah apa-apa lagi entah. Yang penting, cukup kenyang untuk membuatkan makanan tu tak habis.

"Nak aku ajar gentel telur ke?"
"Gentel guna tangan la"
"Ke kau nak aku ajar guna benda lain?"
"HAHAHAHAH"

Pokemon Go kan kena hatch telur.

Lantaklah nak gelak macam mana. Tapi tak sunyi pagi tu walaupun mata bengkak masing-masing dek kerana mengantuk. Maklumlah, belum tidur. Kalau ikut bahasa anak muda, overnight.

Waktu jujur, iaitu bermula jam 2 sehingga 4 pagi. Tapi waktu jujur haritu, bermula pukul 4.35 pula,

"Huish lapar-lapar. Makan-makan"
"Wei amekkan sos"
"Wei amekkan black pepper"
"Pehal banyak sangat sos ko letak ni?"
NGAPPP
Hash brown masuk mulut, burger masuk mulut, pancake bersalut maple sauce dan butter masuk mulut.
Perlahan-perlahan.

Dalam lima sekumpulan ni, ada 3 yang menghasilkan telur, dan 2 yang membawa telur. Seorang baru lepas buat ritual pengkebumian memori, lagi empat tukang support belakang. Maklumlah, member baru breakup.

Antara topik yang mengarut;
"Kalau masa malam pertama bini kau ada skill, apa kau rasa?"
"Bonussssss, bro"
"Kau bro kan aku?", kata penghasil telur setiap bulan nombor 1.
"Kalau aku, aku takde curious. Aku anggap tu satu bonus. Sebab boleh belajar kat porn"
"OKKK"
"Aku pernah tengok porn, tapi tak berat punya"
"Zaman sekarang takleh nak agak laaaaa"
"Tu lah tuuu"

Pengajaran: kalau tahu jangan tunjuk. Kalau tak tahu sila belajar. (untuk perempuan sahaja)

"Kau nak anak lepas kahwin terus ke nak tunggu dulu manja dengan suami"
"Aku nak manja dulu setahun baru nak ada anak. Nanti dah ada anak takde manja-manja dah"
"Tu laaa. Orang sekarang macam mana nak buat rasa cinta tu tahan lamaaaa?"

Pengajaran: Sukahati kau lah nak anak cepat ke lambat.

"Kalau mak kau carikan jodoh untuk kau, kau nak?"
"Mak aku tak pernah carikan jodoh untuk aku. Dia suruh aku cari sendiri"
"Mak aku takut kena blame kalau rumah tangga tu tak jadi"

Pengajaran: Bincanglah dengan mak bapak kau nak macam mana.

Entahlah. Banyak lagi ayat belakang. Ini je yang boleh ingat.

Lepas tu mengarut ke topik kehidupan di asrama, kehidupan di sekolah, kenapa kau gaduh dengan polan ni dan polan tu, dan macam-macam lagi.

Dan azan pun berkumandang. Tapi hujan belum reda.

Bincang lagi. Mengarut. Macam bodoh.

Pukul 6:05, jom pergi masjid? Breakfast sudah. Lepas subuh boleh terus shoot KL.

"Kalau bini kau gaji lagi besar macam mana?"
"TERCABAR! Tapi ambil sebagai motivasi"
"Benda macam ni, perempuan jangan bossy. Respect your husband, and husband tetap ketua rumah kalau gaji kau besar"
"ADVANTAGEEE"

Pengajaran: Perempuan kena hormat suami. Lelaki jangan ambil kesempatan.

Solat subuh. Balik KL.

Sembang-sembang kosong untuk elak mengantuk ni walaupun mengarut tapi serius tapi macam bodoh.

Untuk pembawa telur no 1, terima kasih memandu dari ibu kota ke bandaraya bersejarah.
Untuk pembawa telur no 2, terima kasih memandu di bandaraya bersejarah.
Untuk penghasil telur no 2, terima kasih untuk keberjayaan anda sebagai ajk pelacuran. Karaoke free dan makan free kita malam tu :P
Untuk penghasil telur no 3, tak semestinya tak kerja, takde rezeki. Rezeki Allah tu luas. Keep trying and inshaAllah ada :) Terima kasih menjadi farmasi bergerak yang berjaya. Terima kasih untuk ketawa. Aku kelakar kan? :P

Untuk semua, terima kasih untuk memori. Terima kasih untuk forum kereta. Terima kasih for your comforting words. Sangat menghargai semua kenangan, perbincangan, fakta mengarut dan apa saja yang boleh diterimakasihkan.

Terima kasih. Dan maaf kalau ada salah-silap.

Untuk pembaca, carilah sahabat yang mengingatkan kita kepada Allah. InshaAllah saya dah jumpa :)

Wednesday, 17 August 2016

Sepatah dua kata.

Assalamualaikum.
  1. Menjadi single tidaklah seteruk yang aku sangka. Aku ingat aku dah nak mati rupanya aku alhamdulillah masih hidup sampai sekarang. 
  2. Bila fikir balik, aku ni bodoh bila bab cinta. Tapi aku dah belajar banyak benda.  
  3. Aku ada suka someone. Tapi aku taktahu aku kena confess ke tak macam sebelum-sebelum ni aku buat. Sebab aku rasa ni temporary je. Haha. Tapi at the end of the day aku cuma cakap pada Dia yang aku suka si jejaka ini sebab aku tak sanggup nak berdepan dengan kejanggalan. Maybe I should wait longer. But I do wanna know more about you (: 
  4. Aku taktahu macam mana nak bagi hint HAHAHAHAHAHA
  5. Aku suka berlari. Bila berlari aku boleh tengok alam sekeliling. Aku rasa bebas bila berlari. Harapnya aku istiqamah. 
  6. Changing to be another person is definitely difficult. I'm still adapting to a new me. But I definitely love her more than her old self. 
  7. Senyum selalu. 

Saturday, 6 August 2016

#YOLO4Charity - Happy Pack Project


Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Last week, aku ada up cerita pasal pengalaman pertama kali aku pergi ke Pusat Transit Gelandangan Kuala Lumpur. Tau ke apa makna gelandangan? Gelandangan tu homeless. Tiada rumah. 

Aku ada banyak benda aku nak kongsi mengenai pengalaman aku di PTG ni. Tapi aku taktahu nak mula dari mana. Nak cerita perjalanan lima hari ke atau nak cerita pengalaman masa kat PTG ke? HAHAHA. Pening ah. OK takpe. Apa kata aku cerita pengalaman aku? Sebab masih fresh dalam kepala lagi. 

11:30 Pagi, 6 Ogos 2016
Kawan-kawan mula datang rumah. Sementara tunggu Diba, lepak-lepak kejap. Lepas tu kitorang pun mula packing.

Lepas pukul 2, kami mula bergerak ke PTG. 








Masa kat sini, kitorang bagi sendiri barang tu. Happy Pack, seperti yang aku pernah bagitahu sebelum ni ialah sebuah beg yang mengandungi barang keperluan mandi/kebersihan diri. Kami harap mereka gembira dengan pemberian kami.

Ini Uncle Latiff. Banyak aku nak cerita mengenai dia ni. Kau sabajap k.





Ruang istirehat diorang.


Okay now aku nak cerita pasal Uncle ni.

Nama dia Abdul Latif. Cina mualaf. Dia sebelum ni millionaire. Ada company HR. Dan mengajar melukis di sekolah kat Kampar. Boleh baca dalam gambar tu. Kisah hidup dia.

Anyway, uncle ni sakit. Dalam otak dia ada artery yang dah pecah. So mata dia kurang elok. Dan dia boleh pengsan tiba-tiba. Nampak sihat. Tapi dia kata dalam dia sakit. Uncle ni peramah. Dan dia bijak. Banyak bagi suggestion, dan perkara yang membuka minda. Dia ni power melukis. Dan dia ada bagi kami lukisan dia secara percuma :) Terima kasih Uncle. Dia tak suka kami panggil dia Uncle sebab nampak tua katanya haha padahal sebaya mak aku je.

Dia bagi cadangan to us, younger generation. To come and teach the homeless here how to live. To motivate them. Macam peribahasa yang famous tu, give man the fish, he will be full for one day. teach man how to fish, he can be full for the rest of her life (ye kot ayat dia lebih kurang cmtu arr).

Hidayah tu ada dimana-mana. Menurut Encik Amir (warden pusat ni), dia ni lebih Islam dari orang yang asal Islam. Haha deep gila ayat. Uncle baru 4 bulan convert. Dia kata dia lebih tenang. Ahh aku lupa la ayat dia. Aku kalau tulis takut salah. Hmmm. Aku nak tulis lebih aku takut ayat aku salah. Tapi dia rasa dia lebih tenang bila solat. Camtu la lebih kurang. Ini adalah salah satu usaha dia untuk berubat. Minta pada Allah. Alhamdulillah. Sebab dia percaya miracle does happen.




Ini gambar kitorang dengan Encik Amir dan Uncle Latif. Encik Amir cerita macam-macam. Realiti kehidupan di Kuala Lumpur.

Peratusan gelandangan semakin meningkat di Kuala Lumpur. 

Adoi. Bersyukurlah kita ada rumah untuk berteduh. 


Macam-macam cerita weh pasal kehidupan kat sini.

Ada perempuan jadi pusher. Haih.
Ada pedophilia case. Sebab tu PTG tak terima kanak-kanak. (Selain sebab antibodi kanak-kanak lemah). 
Ada kes bapa jadikan anak sumber untuk mintak duit/sedekah, dan duit tu beli dadah T____________T

Tapi, money is the root of all evil. 

Dan, dadah, merosak.

Aku nak cerita banyak, tapi aku taktahu mana nak mula. Aku rasa macam tepu sekarang. Haha. Ok lah bye lah. Kalau korang nak rasa pengalaman menarik, boleh lah pergi melawat diorang. Jangan lupa bawa buah tangan okay! 

Alhamdulillah, projek ni berjaya. Terima kasih semua yang terlibat. 

Berlarilah

Pada suatu hari, aku masih ingat, aku duduk depan pc kat office di Damansara Height, sedang kusut memikirkan masalah yang melanda diri aku ...