Monday, 30 March 2015

#edisimakan - Restoren Pondok MS Beriyani

Assalamualaikum,

Hai, ada hashtag baru. Nama dia #edisimakan. Hashtag ini ditubuhkan untuk aku share berkenaan tempat tempat makan menarik yang aku pernah pergi dan insyaAllah aku akan buat review sebaik mungkin.

Jadi, untuk first entry ini, aku nak cerita pasal nasi beriyani johor. Setahu aku, johor memang terkenal dengan nasi beriyani gam. Tapi aku tak pasti nasi beriyani yang aku makan ni nasi beriyani gam ke apa. Yang aku faham, resepi dia sama je, yang bezakan ialah cara masak dia. 

Boleh tengok video bawah ni kalau nak tahu pasal cara masak beriyani gam.



Gigih aku google tempat makan beriyani yang best kat JB ni. Memula kalau search, keluar Abah Nasi Beriyani, tapi tengok review orang cakap biasa-biasa je. Pastu tah macam mana, boleh pula ternampak komen orang, sedap lagi makan kat MS. Apa lagi, dengan kuasa google, aku cari lah Pondok MS Beriyani. Rupanya dekat je. Kat Bandar Baru Uda. Rating dia pulak kebetulan nampak 8.8/10. Ni mesti sedap ni.

Alkisahnya, malam tu ajak kat group The Biggest Loser. Ajak ayam je, sekali ada sorang ni ajak keesokannya. Kita bagai perut kosong dihulurkan nasi goreng cina, siap-siap terus gerak pi.

Lokasi dia senang sangat. Tahu Plaza Angsana? Haa, dia depan sikit dari parking lot angsana, kat kawasan yang banyak kedai kucing. Kalau tak tahu boleh google.

Harga pada aku murah. Dengan portion yang banyak, dan sedap, memang terbaik lah. Lima bintang aku bagi. Haha.

Nasi beriyani ada ayam dan kambing, dua-dua  berharga RM8. Murah kan?
Pastu percuma kuah dhal dan pencuk. Pencuk tu kalau dalam bahasa aku, acar timun nenas lah. Free refill. haha.
Masa dia mintak order tu, terus tanya, nak apa. Aku masa datang tu dah blur blur je nasib baik lah dia takde jual lembu. Cuma ada kambing dan ayam je. Aku kambing ni tak bape makan sangat.

Ayam dia memang lembut gila. Lembut gila punya, tarik sikit dah tercerai dari tulang.MasyaAllah. Sampai aku bungkus bawak balik tahu.





Rate yang aku boleh bagi ialah
Kebersihan - 4.5/5
Rasa - 4.5/5
Harga - 4.5/4
Servis - 4/5

Itu sahaja. Lepas makan kat sini, kitorang ke JPO. Aku pulak masa ni bawak RM4 je wakakakakak. Memang takde la membeli hehehehe.

 Alamat Restoren Pondok MS Beriyani:
Jalan Padi Emas 2, Bandar Baru UDA, 81200 Johor Bahru, Johor, Malaysia

Kalau tak silap, dia ada juga sediakan perkhidmatan katering dan majlis.
Apa-apapun, kalau datang JB, jangan lupa cuba beriyani ni. Hehe. Bye bye talk to you later. 




Monday, 16 March 2015

#edisijelajah - Kota Singa, sekali lagi.

Assalamualaikum,

Harini aku nak cerita pasal perjalanan aku ke Kota Singa, sekali lagi. Ya ini untuk kali ke empat aku pergi Singapura. Kali ni punya perjalanan very smooth sebab aku dah tahu banyak benda dan dah belajar dari kesilapan. Hehe.

Hari sebelumnya, settlekan passport Aliaa dan juga buat tukaran duit. Untuk perjalanan kali ni, aku bawa RM100 je bersamaan 37 SGD. Hmm dengan nilai tukar SGD 1 = RM2.68. Jatuh teruk duit Malaysia. 

Perjalanan bermula dari JB Sentral. Macam biasalah.Okay, cara mudah nak pergi Singapore dengan menaiki bas ialah naik dari JB Sentral. Mula-mula, masuk kat bangunan kastam Malaysia tu untuk settlekan passport korang. Lepas tu, bila dah settle passport, turun kat tempat perhentian bas A kalau tak silap. Yang aku ingat, lepas kastam ada eskalator, turun je situ. Bawah tu ada tempat bas. 

Perjalanan kali ini, aku pilih untuk ke Woodland MRT Station. Sebab kat situ ada jualan tiket Singapore Tourist Pass. Untuk ke Woodland MRT, korang kena naik bas SMRT 950. Boleh tanya kat orang-orang situ kalau tak sure nak naik bas apa. Jangan buang tiket yang korang dapat tu. Macam biasa lah kan. Harga macam biasa, RM1.50.

Perjalanan dia agak jauh sikit, tak macam dari Woodland CIQ ke Kranji station. Turun hanya kat Woodland MRT tau sebab kat situ je ada jual tourist pass.

Ini ialah rupa bentuk Singapore Tourist Pass. Kami beli untuk 1 Day pass dimana merangkumi unlimited rides untuk MRT, LRT dan BUS di Singapore ini. Harga boleh tengok kat bawah ni. Untuk maklumat lanjut boleh tengok kat website dia: [Link]

Berbaloi dan menjimatkan masa sebenarnya sebab dah tak payah fikir nak beli tiket kat mana berapa harga apa semua. Jangan lupa dapatkan map masa korang beli tiket tu.

Tips #1 - Beli Singapore Tourist Pass.
Tips #2 - Buat kajian dulu nak pergi mana dan dapatkan stesen terdekat dengan tempat korang nak pergi tu. 

So, destinasi pertama ialah ke Merlion Park iaitu signature Singapore ni. Orang kata kalau tak pergi sini macam tak sah. Kami turun di station Raffles Place. Dari Woodland, boleh teurs ke Raffles Place ni. Ikut Marina South Pier line tau. Line warna merah. Perjalanan ambil masa dalam 30-40 minit jugak dari Woodland ke Raffles Place. Dari Raffles Place, keluar ikut pintu H, dan belok ke kanan. Kiranya, kalau korang tak sure nak pergi mana, keluar dari pintu H tu, tengok belah kanan ada laut, then ikut je laut tu. 

Sepanjang laluan ke Raffles Place tu, akan nampak banyak arca yang dibuat untuk memperingati tempat tu. Dan kat situ ada jugak auntie jual aiskrim. Korang beli lah ye haha.

Anak tiri merlion kot ni hehe.

Berlatar belakangkan Merlion dan Marina Bay Sands.

Ni masa beratur beli tiket Singapore Tourist Pass.

Dalam MRT sempat lagi posing. Macam LRT kita je.

Ni dalam perjalanan dari Raffles Place MRT ke Merlion Park tu. Ni la yang aku cakap arca tu. Ada kobau depan kitorang tu.

Berlatarbelakangkan singa dan juga bangunan tinggi di Singapura.

Dalam MRT.

MRT kosong takde orang.

Selfie satu kali.

Then, lepas je kat Merlion Park tu, kitorang bergerak ke Marina Bay Sands. Untuk ke Marina Bay Sands, korang kena naik Circle Line dan berhenti di Bayfront. Apa yang korang kena buat ialah naik dari Raffles Place (Marina South Pier line) berhenti kat Marina Bay, kemudian tukar train naik Circle Line berhenti di Bayfront. Turun je kat Bayfront korang akan disambut oleh casino. HAHA. Takde ah. Keluar station tu, dia dalam mall sebenarnya. So keluar je station tu kitorang keluar dalam mall. Nama mall tu ialah The Shoppes at Marina Bay Sands. Memang tak mampu der nak shopping sini. 

Kemana kita lepas ni? Kitaorang nak pergi ke Garden By The Bay. Tapi pada pendapat aku, Garden By the Bay pada waktu siang tersangatlah bosan. Haha. Malam mungkin cantik. Aku tak pernah sampai lagi, inshaAllah nak try pergi sana waktu malam untuk tengok Light Show kat Marina Bay Sands tu. 

Laluan ke Gardens By the Bay melalui Marina Bay Sands Hotel

Laluan dari Marina Bay Sands hotel ke Gardens By The Bay.
Berehat sebentar di Malay Garden, Gardens by the Bay. Aku bawa bekalan roti sandwich. Aisyah beli nasi beriyani di 7 eleven.
Satu benda yang aku kagum ialah 7 eleven di Singapore menyediakan makanan yang terbaik gila!!
Tak tipu beb.Aku tak faham kenapa 7 eleven Malaysia tak macam Singapore punya.


OCBC Skytree yang aku rasa malam cantik gila.

Acah-acah. HAHAHA.

Skytree lagi.

Lepak sekejap je sebab Gardens By The Bay ni sumpahlah bosan. HAHAHAAH.

Then, lepas tu kami bergerak ke Kg Glam pulak. Sebab plan nak Zohor dan Asar di Masjid Sultan kat Kg Glam ni. So, macam mana nak ke KG Glam?

Caranya kami dari Bayfront tu, ambil Downtown Line tau. Berhenti kat Station Bugis. Dari station Bugis, keluar kat pintu...... HAHAAHAH kitorang tersalah pintu sebenarnya. Tapi berjaya sampai cuma jauh sikit. Kitorang keluar pintu yang dekat dengan Bugis Junction. Senang, cari Raffles Hospital. Dari Raffles hospital, korang boleh pergi ke Kampung Glam dan juga Bugis Street.

Kat Kampung Glam, lebih kurang macam kawasan Penang, Jalan Dhoby JB dan Ipoh. Kawasan dia berlatarbelakangkan bangunan zaman dulu-dulu dan ada banyak kafe hipster kat sini. Tak kurang jugak banyak street art boleh didapati kat Kg Glam ni.

Depan Masjid Sultan.
 Masjid Sultan tengah renovate, tapi masih boleh digunakan lah. 

Anyway, lepas solat di Masjid Sultan, tengok-tengok souvenir kat kawasan tu. Pastu plan gi makan or minum dulu lah sebab tekak haus sangat. Kalau datang Singapore ni, aku tak faham kenapa banyak minum air. Mungkin sebab kawasan dia panas. So, minum petang kali ini ialah kat Singapore Zam Zam. Famous restoran ni. Hehe. Singapore Zam Zam ni terkenal dengan Briyani dan Murtabak dia. Tapi kami tak beli pun murtabak. Hehe.


Depan kedai.

Sementara tunggu air.

Yeahhhhh dah dapat makanan.

Selfie satu kali.

Menu yang ada.
antara street art yang ada.

Lepas makan, kami pun bergerak ke Bugis Street untuk beli souvenir. Aku macam biasalah, malas nak beli dah. Haha bukan ada nak bagi siapa-siapa pun kalau aku beli pun.

On the way ke Bugis Street
Kat Bugis Street ni boleh kata macam central market lah, tapi lebih sibuk dan sempit. 
Kalau nak beli souvenir biasanya orang beli kat sini. 


Dalam Bugis Village.

Otw balik.
 So, sebelum pulang tu, kami makan dulu kat 7e. Aku lah yang makan. Weh makanan dia terbaik. Aku dah rasa tiga makanan 7 eleven singapore, memang terbaik dan berpatutan (tanpa convert harga). Untung orang Singapore ni haha. Jangan risau, dijamin halal oleh organisasi yang sepatutnya di singapura. 

Jadi, kami menuju ke Woodland semula sebelum pukul 9 untuk refund balik Tourist Pass tu. Tourist pass tu harganya SGD 10, tapi deposit SGD 10 makanya harga total ialah 20$. Tapi boleh refund balik. Ada beberapa station je yang jual tourist pass ni. 

Lepas dah refund tu, kami jalan-jalan di sekitar Woodland MRT ni. Bukan nak cakap apalah tapi Woodland MRT ni penuh makanan je weh. Serius. Ada macam gerai-gerai kat situ jugak. Sempatlah merasa aiskrim biskut ni. Harga ialah $1.20 hehe. Sedap. Aisyah sampai beli dua kali. Haha.


Chicken Briyani Singapore Zam Zam.



Jadinya, bila dah berhenti kat Woodland tu, turun kat bawah, naik bas 950 kat Berth 14. Harga masih $1.50. Dan berhenti kat Woodland CIQ dulu kemudian baru sampai kastam JB Sentral.

Jadi, total perbelanjaan kali ni ialah seperti berikut:

Tambang JB Sentral ke Woodland MRT - RM1.50
Singapore Tourist Pass - $20 ($10 refundable).
Ice Cream Sandwich - $1.20
Chicken Kebab - $4
Mashed Potato @ 7 Eleven - $2.90
Air Pink Guava @ 7 Eleven - $1.70
Tambang Woodland MRT ke JB Sentral - $1.50
Briyani Chicken - $6.50 (Aku bayar $5) hmm.
Air Kosong - $0.50

Total ialah = 36.80 - $10 deposit maka aku berbelanja sebanyak SGD 26.80 sahaja.

Hehe rasanya cukuplah itu sahaja untuk entri kali ini. Moga kita berjumpa lagi untuk destinasi seterusnya :P

BTW terima kasih kepada owner GoPro, Shafiq Izwan kerana sudi meminjamkan kami GoPro beliau :DD


One loyal friend is worth ten thousand relatives.

Assalamualaikum and Hi. 

DDZ. Ini ialah kod untuk kursus Diploma Sains Komputer UTMKL. Aku dulu bekar pelajar DDZ. Tapi aku masuk setahun je. Lepas tu aku diserap ke UTMJB untuk melanjutkan pelajaran dalam kursus Sarjana Muda Sains Komputer Perisian Grafik dan Multimedia. Anyway aku bukan nak cerita pasal aku punya kursus. Tapi aku nak cerita tentang manusia-manusia yang bersama dengan aku semasa aku dalam kursus tu.

Kami dulu kelas adalah dalam 20 orang. Lepas tu, 5 orang dari DDZ diserap masuk ke UTMJB. Bila kelas ada 20 orang je, lelaki dalam 12 kot ahaha perempuan dalam 7 orang. Jap aku senaraikan nama classmates aku.

Lelaki: Mirul. Shafiq, Is, Ghulam, Alip, Dinie, Sob, Azam, Arwah Duan, Iwan Dush, Apis, Aqmal Kiddo (dah tukar course), Bawang, Faeez, Firdaus.

Perempuan: Aku, aisyah, sarah, kim, fatin, aliaa, wanie, yana, ain.

Bayangkanlah bape ketul sangatlah kan. Lima orang hilang dari kelas terasa kosong lah kot. HAHAHAA kot.

Anyway bukan nak cite pasal diorang, tapi aku sekadar nak update kat sini perjumpaan yang jarang-jarang kitorang buat. Yelah nak jumpa selalu bukannya senang ye tak. 

Haritu masa kelas Web, dapat whatsapp dari Kim, pasal Shafiq ajak pergi makan burger bakar. Aku tak paham kenapa setiap kali kitorang buat meetup mesti kat burger bakar abang burn tu. Takpelah. Tak kisah tentang itu.

Moh lah kita lihat beberapa keping gambar yang kitorang amek masa burger bakar ni.






Lepas makan kat Burger Bakar tu, kitorang gi Dataran JB. Pun aku taktau kenapa kalau lepak ngan diorang ni mesti ke Dataran JB jugak HAHAHA. 

Masa kat sini, Sarah ajak main game. Memula macam malas, tapi bila Sarah insist main, kitorang pun main ah kan. Nama game tu pembunuh polis. Best jugak ah. 3 kali aku jadi pembunuh, 4 kali pembunuh menang. Hebat betul pembunuh ni. Polis ada dua kali awal-awal dah kena buang. Haha. Memang terbaik lah game tu. Mungkin lebih seronok kalau main ramai-ramai. Hehe. 

Kitorang main game tu sampai pukul 1 pagi weh HAHAHA lepas main terus balik, aku terbongkang tido dengan lenanya. 

Nak dijadikan ceritanya, banyak benda berlaku masa hari ni. Antaranya, teman si Aliaa pergi buat passport tapi tak buat sebab dia lupa bawa passport lama. Aku gembira betul dengan statement dia tu. HAHA. Lepas tu, malamnya ingat nak buat lah, sampai-sampai je kat UTC tu, dah tutup account pulak. Aduhmak lagi lah serabut. haha. 

Buat passport tu sebab nak pergi singapore. Pasal singapore nanti aku buat entri lain. Aku memang berjalan je kerja dua tiga harini . PSM tah kelaut. InshaAllah aku akan speed up sekarang ni hehe.

So, sebagai penutup, terima kasih ye diucapkan kepada rakan-rakan untuk malam yang indah ini. Aku bersama dengan diorang ni setahun je, tapi Alhamdulillah friendship tu masih lagi kuat. Hehe. Walaupun tak rapat dengan semua (especially lelaki) tapi so far nak bergurau tu tak perlu nak jaga perasaan orang sangat. Haha. Itulah petanda kita selesa dengan orang tu.

Okaylah, good luck ye kepada sahabat semua. Yang mana nak PSM1 tu, good luck, yang mana nak PSM 2 tu, marilah kita sedar diri kita hehe.

Bye bye see you next entry :)

Friday, 6 March 2015

EPIK HIGH - Happen Ending

Hai semua.
Aku nak share sikit lagu favorite aku yang terkini iaitu lagu Epik High - Happen Ending. Aku taktahu sejak bila aku minat dengan Epik High ni. Aku kenal Epik High sebab si Tablo ni la. Korang layan tak cerita The Return of Superman? Cerita tu pasal ayah ni kena jaga anak diaorang tanpa bini selama 48 jam. Dulu Tablo ni one of the fathers yang terlibat dalam variety show ni. Anak dia nama Lee Haru. Comel okay Haru ni. Haha.

Tablo, Mithra Jin and DJ Tukutz
Lee Haru yang suka ikan.
Lee's: Kang Hye Jong, Lee Haru, Tablo. 


Anyway aku bukan nak cerita pasal family Tablo ni, tapi aku nak korang tolonglah dengar lagu ni HAHAHAHAHA.

BEST GILA OKAY! GRRR

Aku siap layan spotify lagu diorang je okay.
ENJOYICCEEE



Spoiler


Born Hater


Wednesday, 4 March 2015

Dua Puluh Tiga

Thank you for the wishes. May Allah bless you here and after.
Ikhlas,
Khatijah.my

Mr Google

My Family. Terima kasih Abah dan Mama kerana sentiasa mendoakan kite. Huhu. Terharu bila Abah aku message macam tu. I thought he didn't know.


Ramadhan 2017

Salam Ramadhan everyone. May Allah bless us and give us strength this ramadhan :)