Friday, 30 January 2015

Dua hari

Banyak benda aku belajar selama dua hari ini.

Terutamanya dalam membuat keputusan.

1) Keputusan untuk balik ke UTM dengan segera.

Dan aku nak curahkan apa yang aku dapat kat sini sebagai peringatan untuk diri sendiri.

1) Ilmu dan guru tidak datang secara sendiri. Kita kena cari ilmu dan kita kena cari guru. Cari bermaksud usaha. Konsep dia macam ni, guru tu Allah memang dah sediakan untuk kita. Dia tengok effort kita dulu. Kalau Dia nampak kita ada usaha inshaAllah petunjuk tu sampai kat kita. Alhamdulillah.

2) Pembahagian masa - my time management memang worst. Haha. Worst gila. Apa yang aku belajar hari ini ialah untuk buat sesuatu step by step.

Beberapa pesanan yang aku kena ingat ialah.
1) Laporkan kerja tu gradually. Seberapa kerap yang boleh supaya semua sedia maklum.
2) Thesis kena print untuk dua SV.
3) Time management.
4) Betulkan CGPA.

Hmm aku doakan diri sendiri tabah. Alhamdulillah semangat tu dah dapat. Thank you Allah for giving me the best supervisor in the world.

Friday, 2 January 2015

TIPS - Cara buat hotspot di laptop dengan CMD

Hai semua. Harini saya nak ajar cara buat hotspot di laptop anda tanpa menggunakan apa-apa software. Mudah sahaja. Anda tak perlukan kepakaran teknikal sangat, yang penting anda tahu apa nak buat. CMD ialah command prompt ye. Kalau gi kat search pc anda, taip je CMD keluar command prompt. Hihi.

Perkara yang diperlukan ialah pastikan laptop anda mempunyai connection internet yang stabil tak kira mobile broadband, LAN ataupun wifi.
Mungkin ada yang bertanya kenapa nak kena buat hotspot kalau dah boleh connect wifi?
Saya buat begini sebab wifi di UTM ni tak boleh harap sangat. Nak connect kena spam banyak kali baru boleh masuk. So kat handphone macam mana nak spam banyak kali ye tak. So saya cuba dapatkan wifi di laptop kemudian buat hotspot untuk iPad dan handphone saya. Lagi satu, laptop saya tak boleh bukak connectify dan lain2 hotspot software. Bila buka je blue screen. So saya kena cari solution yang membolehkan saya create hotspot tanpa guna software.

Baiklah mari kita ke sesi pembelajaran kita.

Langkah-langkahnya adalah seperti berikut.
  • Buka notepad dan taip seperti berikut
    • netsh wlan set hostednetwork mode=allow ssid=namaHostednetwork key=password
    • netsh wlan start hostednetwork

  •  Save file anda sebagai *.bat. Contohnya wifi.bat. Save as all files. 
  • Kemudian, run wifi.bat tersebut as administrator.
  •  Kemudian, bukak network connections > Properties > Sharing

  •  Tick pada Allow other network user to connect tu. Dan pilih home networking connection. 
Kalau korang tengok gambar atas ni, Home networking connection aku ialah Local Area Connection *2. Jadi apa yang korang perlu buat ialah pilih ikut nama yang korang dah buat.

Dan itu sahaja. Boleh connect dengan suka hati ye.

Kalau ada pertanyaan boleh tanya saya :D

Selain itu, kita juga boleh tengok berapa banyak devices yang dah connected dalam network itu tadi.

cuma taip

netsh wlan show hostednetwork.

Nanti akan jadi macam ni 

itu sahaja untuk pembelajaran kita hari ini. Hehe.

BTW, saya tak menjamin apa-apa isu security di sini. Saya tak pasti keberkesanan perkara yang saya ajar ni dari segi security.

Okaylah. Selamat Tahun Baru 2015 :)

nota rawak

dah masuk bulan lima, hidup aku masih dibawah. belum dapat kerja. aku nak kerja. aku perlukan sumber kewangan.  kurang 30 hari nak puasa. ...