Posts

Showing posts from 2015

2016

Goals for 2016 (To be edited) Lesen motoMotor sendiri (Paling terbaik: LC, paling teruk: LC secondhand)Saving 6 bulan gaji.Not gonna travel overseas as I need to save some money for saving and future plan (I plan to marry him in 2020).

Thank you

Hi,
If you ask me what's the best thing about this year, I'd probably say it's my convocation day.  After four years, no five years struggling in computer science stream, convocation day mark the end of my happy-study-bosan journey.
It's a tough journey, but I enjoyed most of it. I enjoy the hardship when finishing my final year project, going out with the classmates, gaduh lah apa lah. But the best thing about it is the memory. I may not have much friend/gang when I was at UTM but, ah nevermind. Who cares about it anyway. People come and go everyday.
So, to my classmates, do you still remember our first year in UTM? First semester, being scolded by Miss Ajune. Hehe. Go kayak-ing with the senior. BBQ at the end of semester. 
Then during our second year. It's a tough year for me anyway. I failed to maintain my CPA for both semester 3 and 4 which made my CGPA lower than first class degree. That's not the point anyway.  During this semester, I started to like some…

Istiadat Konvokesyen Universiti Teknologi Malaysia ke 55

Image
Assalamualaikum.


Lama tak menulis. Alhamdulillah pada 26/10/2015 merupakan satu tarikh bermakna untuk aku. HAHAHA. Aku tak nak cakap banyak, nanti aku copy paste je ucapan aku kat sini HAHAHAHAH.


------------------------------------------------------------------------------

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera.

Saya, Siti Khatijah Binti Hamid ingin mengucapkan setinggi penghargaan dan terima kasih kepada semua yang sentiasa memberi sokongan sepanjang pengajian saya di UTM.

.

.

Terima kasih yang tidak terhingga atas peluang dan pengalaman yang dikongsi bersama. Alhamdulillah saya dah konvo 26/10/2015. Saje nak buat caption panjang2 sebab bukan selalu nak buat panjang macam ni. Haha.
.
.
Untuk keluarga, abah mama syawal wan and kak nesya, terima kasih sebab sentiasa sokong dari belakang. Nak mintak tolong itu ini semua tolong. Amek kat tbs malam2 pun takpe. Amek kat johor short notice pun takdehal. Tak pernah sekali dipersoalkan kenapa nak amek kos sc comp. Thank you so much for every…

Graduan :)

Image
Assalamualaikum,

Lama sudah blog ini menyepi dari sebarang berita. Aku sebenarnya nak mengumumkan bahawa aku dah pun habis belajar di UTM. Kehidupan aku sejak akhir akhir ni menarik jugak ah.

Alhamdulillah, aku bergelar graduan tapi aku tak first class pun. Aku second class upper. Sikit je lagi nak first class. Tapi takde hal la.

Aku juga dah dapat kerja. Alhamdulillah. Huhu. Aku malas lah nak fikir nak sambung ke kerja. Baik aku kerja je. Dapat juga aku membalas jasa mak ayah eceywah hahahahahahaahahahah XDDD

Rasanya tu je update terkini.
Aku taktau dah nak tulis apa haha banyak je tapi let it be secret ah lol.

Nantila. Kalau rajin :)

Selamat pengantin baru, Syahwal!

Image
assalamualaikum, Pada 15052015, abang aku telah selamat mendirikan masjid dengan wanita pilihan hati dia iaitu akak ipar aku lah LOL. Nama dia biarlah rahsia hehe. Tak lah. Nama dia Aneesya. Cukup tahu tu je.
Tahniah diucapkan kepada abang aku. Perasaan aku? Sayu doe hahaha. Serius. Masa aku tulis ni pun bergenang je rasa. Entah kenapa ye ada perasaan ini? Mungkin sebab aku tak sangka yang ye lah abang aku jenis main-main, tapi kahwin dah dia. Aku tahu jugak lah sejarah percintaan dia tapi itu semua tinggal sejarah. Kahwin dah pun haa ni.
Feeling dia lain macam la. Yelah selama ni tengok sepupu je kahwin, tapi kalini tengok abang sendiri. Cam entah lah. Aku happy, tapi dalam masa sama aku cam terharu? Ke sayu? Entahlah. Yang penting aku happy. Dan doa aku semoga abang aku dan family bahagia sehingga ke syurga. Jangan lupa tanggungjawab terhadap keluarga dan sentiasa diberkati kehidupan dia dan keluarga. Paling penting aku nak anak sedara comel comel haha xD
Apa-apapun ayuh layan sedi…

#edisimakan - Restoren Pondok MS Beriyani

Image
Assalamualaikum,
Hai, ada hashtag baru. Nama dia #edisimakan. Hashtag ini ditubuhkan untuk aku share berkenaan tempat tempat makan menarik yang aku pernah pergi dan insyaAllah aku akan buat review sebaik mungkin.
Jadi, untuk first entry ini, aku nak cerita pasal nasi beriyani johor. Setahu aku, johor memang terkenal dengan nasi beriyani gam. Tapi aku tak pasti nasi beriyani yang aku makan ni nasi beriyani gam ke apa. Yang aku faham, resepi dia sama je, yang bezakan ialah cara masak dia. 
Boleh tengok video bawah ni kalau nak tahu pasal cara masak beriyani gam.


Gigih aku google tempat makan beriyani yang best kat JB ni. Memula kalau search, keluar Abah Nasi Beriyani, tapi tengok review orang cakap biasa-biasa je. Pastu tah macam mana, boleh pula ternampak komen orang, sedap lagi makan kat MS. Apa lagi, dengan kuasa google, aku cari lah Pondok MS Beriyani. Rupanya dekat je. Kat Bandar Baru Uda. Rating dia pulak kebetulan nampak 8.8/10. Ni mesti sedap ni.
Alkisahnya, malam tu ajak kat …

#edisijelajah - Kota Singa, sekali lagi.

Image
Assalamualaikum,
Harini aku nak cerita pasal perjalanan aku ke Kota Singa, sekali lagi. Ya ini untuk kali ke empat aku pergi Singapura. Kali ni punya perjalanan very smooth sebab aku dah tahu banyak benda dan dah belajar dari kesilapan. Hehe.
Hari sebelumnya, settlekan passport Aliaa dan juga buat tukaran duit. Untuk perjalanan kali ni, aku bawa RM100 je bersamaan 37 SGD. Hmm dengan nilai tukar SGD 1 = RM2.68. Jatuh teruk duit Malaysia. 
Perjalanan bermula dari JB Sentral. Macam biasalah.Okay, cara mudah nak pergi Singapore dengan menaiki bas ialah naik dari JB Sentral. Mula-mula, masuk kat bangunan kastam Malaysia tu untuk settlekan passport korang. Lepas tu, bila dah settle passport, turun kat tempat perhentian bas A kalau tak silap. Yang aku ingat, lepas kastam ada eskalator, turun je situ. Bawah tu ada tempat bas. 
Perjalanan kali ini, aku pilih untuk ke Woodland MRT Station. Sebab kat situ ada jualan tiket Singapore Tourist Pass. Untuk ke Woodland MRT, korang kena naik bas SMRT…

One loyal friend is worth ten thousand relatives.

Image
Assalamualaikum and Hi. 
DDZ. Ini ialah kod untuk kursus Diploma Sains Komputer UTMKL. Aku dulu bekar pelajar DDZ. Tapi aku masuk setahun je. Lepas tu aku diserap ke UTMJB untuk melanjutkan pelajaran dalam kursus Sarjana Muda Sains Komputer Perisian Grafik dan Multimedia. Anyway aku bukan nak cerita pasal aku punya kursus. Tapi aku nak cerita tentang manusia-manusia yang bersama dengan aku semasa aku dalam kursus tu.
Kami dulu kelas adalah dalam 20 orang. Lepas tu, 5 orang dari DDZ diserap masuk ke UTMJB. Bila kelas ada 20 orang je, lelaki dalam 12 kot ahaha perempuan dalam 7 orang. Jap aku senaraikan nama classmates aku.
Lelaki: Mirul. Shafiq, Is, Ghulam, Alip, Dinie, Sob, Azam, Arwah Duan, Iwan Dush, Apis, Aqmal Kiddo (dah tukar course), Bawang, Faeez, Firdaus.
Perempuan: Aku, aisyah, sarah, kim, fatin, aliaa, wanie, yana, ain.
Bayangkanlah bape ketul sangatlah kan. Lima orang hilang dari kelas terasa kosong lah kot. HAHAHAA kot.
Anyway bukan nak cite pasal diorang, tapi aku sekad…