Thursday, 27 November 2014

TIPS - Cara mudah buat references untuk akademik paper.

Assalamualaikum.

Apa khabar semua? Ni aku tengah rehat jap. Tak gi makan pun. Malas, So aku nak share sesuatu yang memudahkan kerja.

Apa itu citation?
Kalau orang biasa buat paper atau baca academic articles mesti selalu nampak ayat-ayat then ada numbering [1] ataupun Khatijah et. al (2013) dalam articles. Itu dinamakan citation, ataupun menunjukkan ayat tu bukan dari kita, tapi dari articles/author lain.

Nak lagi faham, aku bagi definition dari Mr Google.


Basically boleh faham kot?

So, dulu aku ni bongok HAHAHA. Aku guna microsoft word untuk buat references/bibliography. Kena isi satu-satu tempat. Dan ini adalah MENYUSAHKAN.

Maka aku discover satu cara yang sungguh mudah iaitu menggunakan Mr Scholar iaitu anak kepada Mr Google.

Cara-caranya ialah
  1. Pastikan korang dah ada title journal. Kalau takde takpe, boleh search.
  2. Copy title journal tu.
  3. Paste kat scholar.google.com. Nanti article pilihan korang akan keluar.
  4. lepas tu, tekan kat option 'Cite'.
  5. Nanti akan keluar begini 

apa yang kau perlu buat ialah COPY je ikut style mana-mana (refer to paper guideline) and paste je dalam references.

Senang bukan? HEHE.


1 comment:

Qla Sdek said...

AAAAHHHHHHHH THANK YOUUUUUUUU :'D

on the way menjadi dewasa (kot)

Menjadi dewasa. Tidak pernah diberitahu oleh sesiapa bahawa menjadi dewasa adalah berarti menjadi manusia yang harus membuat pilihan. Life i...