Posts

Showing posts from October, 2014

2-DAY PROFESSIONAL COURSE ON MOBILE BASED AUGMENTED REALITY DEVELOPMENT

Image
Y. Bhg. Prof/Assoc. Prof./Dr./Researcher,

We are pleased to inform you of our forthcoming 2-day course on Mobile-Based Augmented by Professor Mark Billinghurst of HITLabNZ, University of Canterbury, New Zealand.

Course Dates : 29 & 30 Nov 2014 (9.00 am to 5.00 pm)
Venue : UTMSPACE, Kuala Lumpur
Fee : RM1,500.00 (Discount 20% for student)

Attend this course and learn:
✔ The fundamental of augmented reality and its development in
mobile application
✔ Practical computer sessions on mobile-based Augmented
Reality development
✔ Explore AR tools/libraries available for mobile apps
✔ Solve the common technical issues and problems
✔ HITLabNZ existing AR projects and examples
✔ Gain a better chance to achieve Key Performance Indicator
(KPI) for publication using different output (Augmented Reality
Technology)
✔ Opportunity to enhance your research using mixed reality
technology.

Who will benefit from this course:
Researchers, Lecturers, Scientists, Engineers, Mobile Apps Developers and Students that would wa…

Current State of Mind

Location: Desk number 3, MagicX Incubator.  Date: Today Time: 2.51 Mood: I don't know. 
My body is here but my mind is at Senai Airport, waiting to depart from JHB to KUL and then depart to Tokyo. In two weeks time, I'll be going to Tokyo, Japan for another backpacking trip. Actually, this trip is an unplanned trip.Surf airasia website, found cheap tickets, ask other friends to join me, ask manager, apply leave and buy the ticket. Once you bought the flight ticket, the trip is 100% confirm. 
So, as we have less than two weeks for that trip, we have to start preparing money and whats not.
I think I need to do a to-do-list here. 
Before going for a trip, I think it's best to do some research about the place. For me, the most important thing about going for a trip is food. Is there any halal food available there? Or if not, what is the alternative? Based on my experience during my previous trip to Japan, it is extremely hard to find halal food. But we are lucky that our acco…

Taktau nak kata apa

Image
Hang tengok la sendiri



taktau nak kata hebat gila ke, tapi benda ni macam mengganggu privacy. 

Internship

Hai

Seperti yang dijanjikan, aku akan cerita pasal internship aku. Sementara tengah tunggu project leader nak bagi task ni, aku intai blog kejap. Hehe. So, aku sekarang ni dah tahun keempat untuk program ijazah ni. Macam tak percaya je. Haha. Apa yang aku belajar pun aku tak berapa ingat. HAHAHA. Tak, maksud aku belajar macam subjek-subjek baca-baca ni aku lupa terutamanya networking. Kalau programming tu insyaAllah masih ada dalam kepala aku.

Anyway, internship aku bermula pada September dan insyaAllah berakhir Januari. Satu semester. Fakulti lain biasanya dalam waktu cuti semester, tapi fakulti aku dalam semester biasa. So duit biasiswa tu ada la HAHAHAHA.

Aku intern kat Johor je. Hehe. Anyway so far aku happy dengan internship aku. Buat masa sekarang aku dalam division animation, so hari-hari aku akan buat animation. Tapi aku kena banyak belajar pasal animation dan software yang aku guna. Aku guna lightwave 3D sebab project leader guna ni HAHAHA. Kalau dia guna Maya, kitorang kena …

Spotify

Image
Hai.

Aku suka dengar lagu. Dalam phone memang ada banyak lagu-lagu. Bosan-bosan je aku download. And haritu aku download apps spotify kat phone. Aku ingatkan mende la yang best sangat spotify ni sampai semua orang dok guna kan. Masa aku download tu, aku try premium terus. Yelah nak tahu apa yang bestnya natang spotify ni. Rupanya memang layan gak ah. Lagu-lagu dalam ni semua layan. Tapi ada jugak yang takde, macam KPOP. HAHAHA.

Aku dulu pernah download KKBOX, sebenarnya bagi aku KKBOX lagi best sebab banyak jugak lagu baru and lagu Malaysia. So aku tahu la lagu yang hits kat Malaysia sekarang. Tapi KKBOX mahal sangat la haha. Sehari RM1. Sebulan dah RM30. So aku stick je lah dengan spotify. Aku baru tahu kawan aku bagitahu yang spotify ni kalau langgan via Maxis, boleh dapat murah je. Secure lagi sebab dia potong kredit je.

Tapi, kalau spotify kat Maxis ni, kena bayar RM30 terus untuk 3 bulan terus. Tapi ni pada bulan pertama je. And lagi satu dapat free 150mb data. PEHHH. HAHA. Ok ke…

Resepi Mudah - Macaroni and Cheese Ayam

Image
Assalamualaikum :)

First of all, salam AidilAdha. Tahun ni mak aku buat korban, tapi sebahagian je lah hehe. Dan aku pulak ada kat rumah, petang ni nak balik Johor since esok aku kerja. So, pada yang cuti tu nak cakap selamat bercuti, yang bekerja esok tu hahaa gelak je la wehhh.

So harini aku nak share satu resepi mudah iaitu resepi Mac and Cheese melayu bujang style.

Bahan-bahan yang diperlukan:
Satu cawan dan lebih sikit macaroni. Aku guna suku pek macaroni.
4 slice cheese cheddar
2 keping dada ayam - potong dadu
Cili padi 4 tangkai - hiris nipis
Bawang putih 2 ulas - cincang/hiris nipis
Bawang besar separuh biji. Aku pakai bawang medium size - cincang.
Minyak untuk menumis
1 tin cendawan campbell soup
Lada hitam untuk perasa
Garam untuk perasa

Langkah-langkah
Pertama sekali kena rebus makaroni tadi. Rebus sampai dia masak. Letak garam sikit. Kalau boleh jangan terlalu masak, nanti rasa muak. Biar ada rasa chewy sikit. Then bila dah siap rebus. Toskan dan letak tepi dulu.Sekarang a…

Sepatah Dua Kata

Assalamualaikum,

Aku berikan nafas baru kepada blog ini dengan memadam semua post lama.
Bukan apa, rasa tak matang sungguh entri terdahulu (tahun 2010-2012). Jadi aku buat keputusan untuk padam semua entri dan aku nak kembali aktif berblogging. HAHAH.

Isi-isinya mungkin berkaitan resepi dan benda-benda yang tidak berbentuk peribadi.

Hehe.

Nah, enjoy video gedik aku kat Jepun :p