Saturday, 25 October 2014

2-DAY PROFESSIONAL COURSE ON MOBILE BASED AUGMENTED REALITY DEVELOPMENT



Y. Bhg. Prof/Assoc. Prof./Dr./Researcher,

We are pleased to inform you of our forthcoming 2-day course on Mobile-Based Augmented by Professor Mark Billinghurst of HITLabNZ, University of Canterbury, New Zealand.

Course Dates : 29 & 30 Nov 2014 (9.00 am to 5.00 pm)
Venue : UTMSPACE, Kuala Lumpur
Fee : RM1,500.00 (Discount 20% for student)

Attend this course and learn:
✔ The fundamental of augmented reality and its development in
mobile application
✔ Practical computer sessions on mobile-based Augmented
Reality development
✔ Explore AR tools/libraries available for mobile apps
✔ Solve the common technical issues and problems
✔ HITLabNZ existing AR projects and examples
✔ Gain a better chance to achieve Key Performance Indicator
(KPI) for publication using different output (Augmented Reality
Technology)
✔ Opportunity to enhance your research using mixed reality
technology.

Who will benefit from this course:
Researchers, Lecturers, Scientists, Engineers, Mobile Apps Developers and Students that would want to use or plan to use Augmented Reality (AR) technology, and to learn the fundamental knowledge in mobile AR application development.

Course Leader:
Prof. MarkBillinghurst has a wealth of knowledge and expertise in human computer interface technology, particularly in the area of Augmented Reality (the overlay of three-dimensional images on the real world). In 2002, the former HIT Lab US Research Associate completed his PhD in Electrical Engineering, at the University of Washington, under the supervision of Professor Thomas Furness III. As part of the research for his thesis titled Shared Space: Exploration in Collaborative Augmented Reality, Prof. Billinghurst invented the Magic Book - an animated children's book that comes to life when viewed through the lightweight head-mounted display (HMD). Not surprisingly, Prof. Billinghurst has achieved several accolades in recent years for his contribution to Human Interface Technology research. He was awarded a Discover Magazine Award in 2001, for Entertainment for creating the Magic Book technology. He was selected as one of eight leading New Zealand innovators and entrepreneurs to be showcased at the Carter Holt Harvey New Zealand Innovation Pavilion at the America's Cup Village from November 2002 until March 2003. In 2004 he was nominated for a prestigious World Technology Network (WTN) World Technology Award in the education category and in 2005 he was appointed to the New Zealand Government's Growth and Innovation Advisory Board.

Course Brochure and Registration form as attached link:
Course Brochure ► http://bit.ly/BrochureMobileBasedAR
Course Outline ► http://bit.ly/OutlineMobileAR
Course Registration ► http://bit.ly/RegisterMobileAR

Note: Due to the nature of the course, learning expectations, the availability seats are limited. You need to register early to obtain confirmation of your place.

Kindly share this information to your associates/colleagues who may (also) benefit from this professional development programme.

For more information:
► http://www.magicx.my/academy/
► http://bit.ly/MobileARCourse

UTM-IRDA Digital Media Center
MaGIC-X (Media and Games Innovation Centre of Excellence)
Block T03 (01-08-00), Level 1,
University Industry Research Laboratory (UIRL) Building,
Universiti Teknologi Malaysia,
81310 Skudai, Johor, Malaysia
Tel: +6019-9896273 /+607-5532007
Fax: +607-5538822

Monday, 20 October 2014

Current State of Mind

Location: Desk number 3, MagicX Incubator. 
Date: Today
Time: 2.51
Mood: I don't know. 

My body is here but my mind is at Senai Airport, waiting to depart from JHB to KUL and then depart to Tokyo. In two weeks time, I'll be going to Tokyo, Japan for another backpacking trip. Actually, this trip is an unplanned trip.Surf airasia website, found cheap tickets, ask other friends to join me, ask manager, apply leave and buy the ticket. Once you bought the flight ticket, the trip is 100% confirm. 

So, as we have less than two weeks for that trip, we have to start preparing money and whats not.

I think I need to do a to-do-list here. 

Before going for a trip, I think it's best to do some research about the place. For me, the most important thing about going for a trip is food. Is there any halal food available there? Or if not, what is the alternative? Based on my experience during my previous trip to Japan, it is extremely hard to find halal food. But we are lucky that our accommodation provide us with halal breakfast. What do we do? Buy a tupperware, and then 'tapau' all the breakfast so that we can have it during the lunch.
 
Anyway, 
  1. Passport
  2. Backpack
  3. Weather forecast
  4. Maps
  5. Train maps
  6. Exchange money
  7. Hostel confirmation.
  8. Boarding pass (JHB KUL HND - HND KUL JHB).
  9. Print everything (maps, train maps, schedule, images).
  10. Clothes
  11. Food
  12. Electronic stuff - camera, adapter, usb cable, instax film, pendrive (transfer images), monopod (selfie!) etc. 
  13. ...?
Haha. That's a lot and I actually haven't prepare anything yet hihi. Em TTYL. Got work to do byebye

Thursday, 16 October 2014

Taktau nak kata apa

Hang tengok la sendiri



taktau nak kata hebat gila ke, tapi benda ni macam mengganggu privacy. 

Thursday, 9 October 2014

Internship

Hai

Seperti yang dijanjikan, aku akan cerita pasal internship aku. Sementara tengah tunggu project leader nak bagi task ni, aku intai blog kejap. Hehe. So, aku sekarang ni dah tahun keempat untuk program ijazah ni. Macam tak percaya je. Haha. Apa yang aku belajar pun aku tak berapa ingat. HAHAHA. Tak, maksud aku belajar macam subjek-subjek baca-baca ni aku lupa terutamanya networking. Kalau programming tu insyaAllah masih ada dalam kepala aku.

Anyway, internship aku bermula pada September dan insyaAllah berakhir Januari. Satu semester. Fakulti lain biasanya dalam waktu cuti semester, tapi fakulti aku dalam semester biasa. So duit biasiswa tu ada la HAHAHAHA.

Aku intern kat Johor je. Hehe. Anyway so far aku happy dengan internship aku. Buat masa sekarang aku dalam division animation, so hari-hari aku akan buat animation. Tapi aku kena banyak belajar pasal animation dan software yang aku guna. Aku guna lightwave 3D sebab project leader guna ni HAHAHA. Kalau dia guna Maya, kitorang kena guna Maya jugak lah kan. Haa cenggitu.

Mungkin pengalaman aku internship kat tempat aku ni tak macam kawan-kawan aku sekarang. Sebab peraturan kat sini tak berapa ketat. Maksud aku dari segi masa dan pakaian. Pakaian kitorang boleh pakai macam nak gi kelas, tapi aku ambil pendekatan untuk pakai pakaian formal la sepanjang aku intern. Bukan apa untuk latih diri cewah padahal sebenarnya baju kurung aku banyak sangat. HAHAHA. Waktu kerja pulak 9-5 tapi boleh datang awal dan boleh balik lewat. Lunch time 12.30 sampai 1.30. Kedai makan pun dekat sangat, kemudahan semua best lah kat sini dan collages pulak baik-baik belaka. Mungkin belum nampak bekeng nya lagi kot HAHAHA. So far aku senang dengan environment dalam ni.

Lagipun ramai sebenarnya yang buat intern sekali. Adalah dalam 10 orang. Tapi dalam bilik yang kitorang duduk ni dalam 7 orang intern. 6 dari UTM dan seorang lagi dari UKM. Yang dari UKM ni hebat gila melukis. Dia punya lukisan macam manga style. Aku tak jumpa page dia pulak ish.

tu je kot. Nak cerita lebih, bukan tak boleh, tapi tunggu aku habis intern dah dapat result dulu baru boleh story :)

Tuesday, 7 October 2014

Spotify

Hai.

Aku suka dengar lagu. Dalam phone memang ada banyak lagu-lagu. Bosan-bosan je aku download. And haritu aku download apps spotify kat phone. Aku ingatkan mende la yang best sangat spotify ni sampai semua orang dok guna kan. Masa aku download tu, aku try premium terus. Yelah nak tahu apa yang bestnya natang spotify ni. Rupanya memang layan gak ah. Lagu-lagu dalam ni semua layan. Tapi ada jugak yang takde, macam KPOP. HAHAHA.

Aku dulu pernah download KKBOX, sebenarnya bagi aku KKBOX lagi best sebab banyak jugak lagu baru and lagu Malaysia. So aku tahu la lagu yang hits kat Malaysia sekarang. Tapi KKBOX mahal sangat la haha. Sehari RM1. Sebulan dah RM30. So aku stick je lah dengan spotify. Aku baru tahu kawan aku bagitahu yang spotify ni kalau langgan via Maxis, boleh dapat murah je. Secure lagi sebab dia potong kredit je.

Tapi, kalau spotify kat Maxis ni, kena bayar RM30 terus untuk 3 bulan terus. Tapi ni pada bulan pertama je. And lagi satu dapat free 150mb data. PEHHH. HAHA. Ok kenapa entri ni sangat berbau advertorial. Harap maxis bayar aku untuk entri kali ni HAHAHAH.

Tak, sebenarnya aku nak share je yang aku pakai Spotify sebulan RM10 je untuk account premium. Dah lah dapat free 150MB data. Haha. Padahal tak pakai pun data tu untuk spotify. Aku nak premium sebab senang nak pilih lagu and ada option available offline. Tu cam ah takpe lah RM10 je huhuhu.

So, pengguna Maxis kalau nak guna Spotify premium, pergi je kat *100# > Konten > Muzik > Spotify. Nanti korang dapat message untuk langkah seterusnya. Tapi korang kena ada kredit RM30 dalam tu baru menjadi. Hehe.

Yang bestnya, boleh add semua lagu tu dalam playlist, and boleh sync dalam semua device yang kau guna. Aku guna spotify kat iPad, phone and laptop. Yelah sekarang tengah intern, so sambil buat kerja sambil aku layan lagu. Takpun time jogging tu pun aku layan gak. Kan spotify dia ada lagu yang dia letak dalam kategori tertentu macam mood, workout, dan macam-macam lagi, tapi aku tak layan la. Haha. Sebab tak best la dengar lagu random, tak boleh nak karok. Hehe.

Haa tu je lah kot nak cerita pasal Spotify. Nanti aku cerita pasal intern aku pulak hehe. Babai.



Sunday, 5 October 2014

Resepi Mudah - Macaroni and Cheese Ayam

Assalamualaikum :)

First of all, salam AidilAdha. Tahun ni mak aku buat korban, tapi sebahagian je lah hehe. Dan aku pulak ada kat rumah, petang ni nak balik Johor since esok aku kerja. So, pada yang cuti tu nak cakap selamat bercuti, yang bekerja esok tu hahaa gelak je la wehhh.

So harini aku nak share satu resepi mudah iaitu resepi Mac and Cheese melayu bujang style.

Bahan-bahan yang diperlukan:
Satu cawan dan lebih sikit macaroni. Aku guna suku pek macaroni.
4 slice cheese cheddar
2 keping dada ayam - potong dadu
Cili padi 4 tangkai - hiris nipis
Bawang putih 2 ulas - cincang/hiris nipis
Bawang besar separuh biji. Aku pakai bawang medium size - cincang.
Minyak untuk menumis
1 tin cendawan campbell soup
Lada hitam untuk perasa
Garam untuk perasa

Langkah-langkah
  1. Pertama sekali kena rebus makaroni tadi. Rebus sampai dia masak. Letak garam sikit. Kalau boleh jangan terlalu masak, nanti rasa muak. Biar ada rasa chewy sikit. 
  2. Then bila dah siap rebus. Toskan dan letak tepi dulu.
  3. Sekarang ambil minyak untuk menumis. Panaskan minyak dan bahan tumis iaitu bawang putih, bawang merah dan cili padi tadi. Biarkan sampai naik bau. 
  4. Bila bahan tumis dah naik bau, masukkan dada ayam yang kita dah potong dadu tadi. Tumis sampai ayam tu masak. Letak sedikit lada hitam. Kalau nak pedas letak la lebih.
  5. Lepas tu, bila ayam dah agak-agak cantik rupa dia, masukkan campbell sup cendawan tadi. Letak air sikit. Biar sampai kuah tu agak-agak mereneh.
  6. Dah agak-agak mendidih cantik tu, letak garam secubit. Tak perlu pakai banyak garam ye kawan-kawan. Masukkan makaroni, kacau sampai semua makaroni bersalut.
  7. Last sekali, masukkan 4 keping cheddar cheese tadi dan biarkan ia mencair. Sambil-sambil tu kacau lah ye :) 
  8. Dah siap! Boleh lah dimakan ye hihii.
Sebenarnya cili padi tu optional je. Aku sebenarnya nak masak benda lain, tapi tetiba ada campbell sup dalam almari, so aku pun masak je lah apa yang ada. Hehe. Boleh juga kalau nak dibaked macaroni ni. Bila dah siap masak, letak macaroni ni dalam caserole dish *betul ke eja cmtu?*, letak cheese atas dia dan bake dalam 10-20 minit sampai atas dia nampak coklat. Hehe




Selamat mencuba! :)


Saturday, 4 October 2014

Sepatah Dua Kata

Assalamualaikum,

Aku berikan nafas baru kepada blog ini dengan memadam semua post lama.
Bukan apa, rasa tak matang sungguh entri terdahulu (tahun 2010-2012). Jadi aku buat keputusan untuk padam semua entri dan aku nak kembali aktif berblogging. HAHAH.

Isi-isinya mungkin berkaitan resepi dan benda-benda yang tidak berbentuk peribadi.

Hehe.

Nah, enjoy video gedik aku kat Jepun :p



nota rawak

dah masuk bulan lima, hidup aku masih dibawah. belum dapat kerja. aku nak kerja. aku perlukan sumber kewangan.  kurang 30 hari nak puasa. ...