Wednesday, 24 December 2014

Cerita Kedai Dobi

AsSalam.

Harini aku nak cerita pasal kejadian yang melanda aku semalam kat kedai dobi. Tak, bukan kejadian sebenarnya. Tapi aku just nak share tabiat manusia kat kedai dobi.


Aku ni pengguna tegar (kot) mesin dobi layan diri ni. Alaa kalau korang selalu nampak sekarang kan banyak mesin dobi syiling macam gambar ni.


Kedai macam ni kalau kat area UTM ada banyak. Ada 2 kat Sri Pulai, kat area Restoren Bibik pun ada. Satu lagi kat Sri Putri. Yang bestnya pasal mesin basuh ni ialah baju dijamin bersih (pada aku lah). Dan dia juga ada mesin dryer. Untuk perkhidmatan membasuh, harga berbeza ikut KG baju. Kalau 9kg RM5, 14kg RM6, dan ada juga yang 28kg RM11. Untuk mengering pulak RM 4 sahaja sekali basuh.

Anyway aku bukan nak cerita pasal mesin basuh tu tapi aku nak cerita pasal manusia yang ada kat sana.

Dah banyak kali sebenarnya aku pergi basuh baju ni. Dan dalam fikiran aku, pengguna dia mestilah anak-anak muda yang takde mesin basuh kat rumah, budak-budak bujang, takpun pasangan muda yang baru kahwin. Tapi sebenarnya tanggapan aku adalah silap sama sekali!

KEBANYAKAN YANG MENGGUNAKAN KHIDMAT DOBI LAYAN DIRI IALAH MEREKA YANG BERKELUARGA.

Okay. HAHAHA. Yang menjadi kelakarnya, ialah.

Family #1 - Berbakul-bakul baju.

Ye rakan-rakan. Aku rasa adalam 8 bakul baju satu family ni bawak. Aku rasa diorang guna khidmat dryer je. Kebanyakan family macam tu. Diorang basuh kat rumah, then dry kat kedai. Tapi yang aku musykil, diorang ni peram baju seminggu ke? Seriously ke orang dah kahwin macam tu? Aku tengok mak aku, mak aku basuh baju 2 hari sekali kalau tiada kitorang kat rumah. Tapi kalau kitorang ada hari-hari mak aku basuh.

Weh bape banyak doe baju kau kat rumah kalau seminggu sekali basuh?

Family #2 - Laki yang keringkan.

Okay ini kelakar. Ada satu family ni, bini dia takde. Agaknya bini kena jaga anak kecik kot kat rumah so suami dia yang keringkan baju baju tersebut. Yang menjadi kelakar ialah ada 4 bakul baju dia bawak. Kau bayangkan DIA MASUKKAN SEMUA ISI 4 BAKUL TU DALAM SATU DRYER. MashaAllah aku memang gelak tengok. Hahaha. Kesian mesin tu.

Agaknya kalau mesin tu boleh bercakap, aku rasa memang mesin tu menangis kenapalah kau buat aku macam ni wahai manusia.

Ada sekali tu, ada orang ni dia basuh baju. Ok ini aku taktahu nak cakap apa. Kau bayangkan ada satu tupperware nasi berisi sabun. DIA MASUKKAN SEMUA SABUN TU DALAM MESIN BASUH. Tak cukup dengan 1 tupperware sabun, dia letak pulak liquid detergent. Aku geleng kepala je dengar kawan aku cerita kejadian ni.

Memang kelakar la sebenarnya benda ni. Aku rasa nak gelak je tengok. Hahaa.

Ok la selamat membasuh baju :D

Thursday, 18 December 2014

How to stay creative. [Infographics]

Hi, I wanna share something I read from dailyinfographics.com.
If you love to gain knowledge but lazy to read long paragraph, I suggest you to look for info-graphics available on the net. For me, this kind of data visualization is understandable and readers tend to read more.

Nah, read this.

Credit: http://dailyinfographic.com/40-ways-to-stay-creative-infographic

Saturday, 6 December 2014

Edisi Jelajah - Melaka

Haha. Minggu ni aku ke Melaka pula. Hihi.

Berjalan je kerja. Takpe, sementara masih muda ni, kita jalan je. Tapi duit pula masalah :P

Kenapa aku ke Melaka? Sebab aku nak jumpa kawan-kawan ler. Diorang pergi majlis Konvokesyen Atiqah kat Lendu. Pastu aku ajak diorang sekali untuk jalan-jalan melaka. Hehe.

Sebenarnya cuti ni very short. Pergi Khamis balik Jumaat.Haha letih gila okay.

 Tak banyak pun yang aku share. Aku sebenarnya rasa nak beli camera. Bila ada camera baru rajin nak ambil gambar. Takde kamera ada QX10 pun jadilah. Hmm

Aku makan apa ye kat sana haha. Seingat aku, breakfast makan nasi lemak je. Kat warung asam pedas depan casa de rio. Asam Pedas Mak Minah kut.

Memula nak gi Calanthe Art Cafe, tapi tutup. Pelik jugak. Sebab katanya tu breakfast spot. Orang Melaka breakfast pukul 11 pagi kut. Haha

Nampak cream puff, berhenti. Haha.


Pastu masa on the way ke kereta, nampak kedai Cendol. Berhenti jugakk. 


Harga reasonable dengan isi. Haha. 


The only reason kenapa aku bersusah payah datang Melaka is them... Hhehehe.



 Last but not least, congratulations Atiqah. Dan Hariz :P

tak dapat nak story lebih la sebab takde gamba . Huhu takpelah. Doakan aku ada rezeki lebih so aku boleh beli kamera :)

Hihihi. Tata.


Tuesday, 2 December 2014

Word of Wisdom

My supervisor told me about this yesterday.
Sometimes the bad things is the right thing to do.
Sometimes the good things is the wrong things to do.

Always know what is right to you.

Leaving your boyfriend, it might harm you, but it could be the right thing to do.
Scold your father for smoking, might be a bad thing to do, but it could be the right thing to do.
Helping your brother for his wedding, might be a good thing to do, but it could be the wrong thing to do.

It's all about you.
You who decide which is right and wrong, good or bad.

// this post is not related to anyone. 

Thursday, 27 November 2014

TIPS - Cara mudah buat references untuk akademik paper.

Assalamualaikum.

Apa khabar semua? Ni aku tengah rehat jap. Tak gi makan pun. Malas, So aku nak share sesuatu yang memudahkan kerja.

Apa itu citation?
Kalau orang biasa buat paper atau baca academic articles mesti selalu nampak ayat-ayat then ada numbering [1] ataupun Khatijah et. al (2013) dalam articles. Itu dinamakan citation, ataupun menunjukkan ayat tu bukan dari kita, tapi dari articles/author lain.

Nak lagi faham, aku bagi definition dari Mr Google.


Basically boleh faham kot?

So, dulu aku ni bongok HAHAHA. Aku guna microsoft word untuk buat references/bibliography. Kena isi satu-satu tempat. Dan ini adalah MENYUSAHKAN.

Maka aku discover satu cara yang sungguh mudah iaitu menggunakan Mr Scholar iaitu anak kepada Mr Google.

Cara-caranya ialah
  1. Pastikan korang dah ada title journal. Kalau takde takpe, boleh search.
  2. Copy title journal tu.
  3. Paste kat scholar.google.com. Nanti article pilihan korang akan keluar.
  4. lepas tu, tekan kat option 'Cite'.
  5. Nanti akan keluar begini 

apa yang kau perlu buat ialah COPY je ikut style mana-mana (refer to paper guideline) and paste je dalam references.

Senang bukan? HEHE.


Saturday, 22 November 2014

#EdisiJelajah - 1 Day Trip to Singapore

Assalamualaikum.

Hai. Yes, I'm travelling again (penat nak mampos okay jalan je).
But this time, I'm going with my brother. Yep.

So aku nak ceritakan suka duka perjalanan kami pada kali ini. Ni memang story dari scratch ye. Tak macam blog lain. Huhhh. Untuk trip kali ni aku hanya bawa $20 sahaja. Ye kawan-kawan. Haha.

Perjalanan pagi tu bermula dari UTM. Adik aku ambil aku di UTM. Plan asal nak ambik bas dari Sri Puteri direct ke USS, tapi masa aku sampai tu kitorang lewat 15 minit. Bas last dari Sri Putri ke USS ialah pukul 9. Oleh sebab itu, kami bergerak ke JB Sentral.

Sampai kat JB Sentral, aku ingat naik bas kat JB Sentral tu lah. Pastu bila aku tanya, gi Sentosa ke. Dia cakap ha ah. Cibai tol HAHAHAHA. Rupanya bukan Sentosa Island tapi Taman Sentosa. Pastu turun kat Plaza Pelangi, ambik bas semula ke JB Sentral. Time ni aku memang blur gila nak gi mana sebenarnya ni .

Pastu kitorang decide untuk lepas JB Checkpoint dulu. Rupanya nak naik bas ke Singapore memang kena lalu JB Checkpoint dulu. Turun dari Platform A, ada bas bawah tu. Causeway Link. Naik bas CW1 kalau nak ke Kranji.

Satu benda yang aku serabut pasal Singapore ialah ramai sangat orang kat Imegresen. Haha. Stress.

Dah naik bas dari JB Checkpoint, kita akan sampai kat Woodlands checkpoint pulak. Dari situ, kena masuk kastam lagi. Dan sebagai pemegang pasport Malaysia, memang kena beratur panjang lah. Tiket tadi jangan buang ye. Sebab kau memang confirm takkan naik bas yang sama. Pastu bila dah lepas kastam, naik bas nombor sama (CW1), berhenti kat KRANJI MRT ye. Oh ya, selain Causeway Link, nak ke Kranji boleh menaik bas SBS 170 or 160.

Dah sampai Kranji MRT tu, nanti beli la tiket MRT. Disebabkan kami pergi main redah je, sila lah buat research masa kat Malaysia ye. Kami beli tiket ke Harbourfront. Beli pulak Return Trip. So dari Kranji ke Harbourfront menelan belanja sebanyak $2.50. Kalau return $5.00

Perjalanan kitorang memang ikut sebijik dengan apa yang google bagitahu aku. Cuma, bezanya aku naik bas CW1.


inilah rupa tiket MRT
Baik, untuk makluman pelancong noob macam aku, tiket diatas sebenarnya boleh di top up ye. Jangan jadi bongok macam aku pergi beli tiket baru. Haha. So, kalau gi sana, aku tak pasti la bole topup sekali banyak ke tak, tapi macam yang aku buat, kitorang topup setiap kali nak naik train. Camtu ah.

So dari Kranji, kena tukar kat Dhoby Ghaut. Ok, perjalanan ambil masa dalam 35 minit dari Kranji ke Dhoby Ghaut, Ambil hala ke Marina Bay ye. Macam kat Jepun, line MRT ni berdasrkan warna. So kita takkan confuse la. Ikut je papan tanda nescaya tak sesat.

Nanti turun Dhoby Ghaut, naik Harbourfront pulak ye.


Bila dah berhenti kat Harbourfront, kita akan turun dalam VivoCity, so nak ke Sentosa, kena naik Sentosa Express iaitu monorail ke Sentosa Island. Harga tiket ialah $4.00. Haha -_____________-.

Kalau naik bas $2.00, kalau jalan kaki dari VivoCity free ye. Tapi jauh ahha. 


Tiket sentosa island.

Jadi, dah kat sentosa Island, wajib ambil gambar depan USS Globe ni HAHAHA.


Dekat Merlion
Kemudian kami lunch kat 7 Eleven je. Hehe.Sebab ni yang paling diyakini halal.
Lunch aku $3.90. Aku seronok gi 7 eleven singapore ni sebab dia memang ada jual makanan macam ni .Malaysia banyak maggi je 7 Eleven dia. Haha. Kat Jepun hari tu pun sama, banyak jual fast food macam ni.

Nasi banyak dan sedap. 

Nampak tak tanda halal tepi belah kanan tu. 

So, lepas lunch, naik monorail semula, gi kat Beach Station.bawak adik aku tengok iFly singapore. Mampu tengok je. Naik main memang takde ah kan mahal gile



Lepas gi iFly kitorang gi Palawan Beach.



Lepas tu dah pukul 3, rasa cam alahai bosannya lah Sentosa Island ni. Aku cari WiFi, ajak adik aku gi Marina Bay. HAHAHAHA. 

Naik MRT juga dari Harbourfront tu. Pastu turun kat Marina Bay. Dimaklumkan kitorang salah station ye kawan-kawan.  Kalau nak gi Marina Bay Sands, kena turun kat Bayfront. Dari Bayfront boleh ke Marina Bay Hotel dan Garden by The Bay. Total ialah 1.70 dari Harbourfront ke Bayfront.


Wajib amek gambar kat Town ni 

Us at Marna Bay
Nak ke Garden by The Bay ada banyak cara. Tapi cara yang aku guna ialah dari Marina Bay Sands, naik eskalator ikut atas. Nanti kita akan masuk dalam Marina Bay Hotel tu. Boleh nampak hotel dalam tu. Pehhh. Hebat gila bak hanggg.

Laluan ke Garden By The Bay.


 So, lepak kejap, tengok hari pun nak hujan, kepala aku pun dah sakit, kitorang pulang ke Malaysia.

SILAP BESAR GILA BALIK PUKUL 5. Huawrghhh. Dekat Imegresen ramai nak mampos manusia.
Pastu aku lak gi bijak gila jalan kaki dari Woodland ke JB HAHAHAHAHA. Dekat 3km jugak jalan. Sian adik aku sakit pinggang. Sampai Malaysia, gi cari hotel dia. gi makan pastu balik. Hihih

Nice trip btw.

So, total belanja
1) Bas Malaysia to Kranji MRT - RM1.50
2) KRANJI - HARBOURFRONT MRT - $2.50
3) SENTOSA EXPRESS - $4
4) HARBOURFRONT - BAYFRONT - $1.70
5) LUNCH - $4.30 (tisu aku beli 0.50)
6) BAYFRONT - KRANJI - $2.50
7) BAS KRANJI TO JB CHECKPOINT - $1.50

TOTAL = $18.

HAHAHAHAHA. Cukup $20 HAHAHAHA.

Okaylah rasanya tu je nak cerita. Bye bye

Thanks to QX10, trip kali ni lawa gambarnya :P 

Monday, 17 November 2014

Tahniah KodiangBoy, Jawi Explorer dan Ameen Daily Prayer AR App (NUCEL 2014)

Assalamualaikum,

Minggu lepas, aku dan rakan-rakan masuk satu pertandingan di Shah Alam Convention Centre, yang dianjurkan oleh UiTM, Kementerian Pendidikan Malaysia dan MEIPTA. Tajuk pertandingan tu ialah National University Carnival on E-learning 2014 dibawah kategori Invention, Innovation and Design on E-Learning.

Alhamdulillah kami mendapat Anugerah Emas untuk ketiga-tiga produk.

Agak terkejut sebenarnya KodiangBoy dapat Anugerah Emas. UTM berjaya menggondol 14 emas, 2 perak dan 2 gangsa dalam pertandingan ini dan kami menyumbang 3 daripadanya. Tahniah diucapkan kepada semua pemenang.

Magic-X team terdiri daripada Jawi Explorer (Mohammad Alwi bin Yahaya), KodiangBoy (Siti Khatijah Binti Hamid, Aisyah Syazwani binti Ariff Zainol, Nur Ameerah binti Abdul Halim) dan Ameen Daily Prayer AR App (Bazli bin Tomi, Mohammad Alwi bin Yahaya).

Kesemua produk diatas boleh didapati di Play Store Magic-X.




Lepas habis pertandingan, pergi makan sate kat Kompleks PKNS.


Masa ni tengah berdebar tunggu keputusan
Ini pula ialah gambar makanan yang berjaya kami melantak masa kat Shah Alam tuari. HAHAHA
aku bagi review sikit ye


Texas Chilli Burger @ Grease Cheesesteak.
Food: 3/5
Service: 2/5
Environment: 3/5

Kenapa aku kata service 2/5 je aku bagi. Aku order jam 8.40 something, 9.30 baru dapat. Chilli sauce tu sedap, but patty kureng ah. Agak keras. Nachos pun biasa je. Nachos beli, bukan buat sendiri. Sedap lagi Chachos tu. Sorry eh. 


Spaghetti Aglio Olio Chicken Chop @ Restoren Murni Discovery Bandar Sunway.

Murni never failed to amaze me. Haha. Portion besar sesuai dengan harga (RM17). Pedas, sedap, dan service Murni memang cepat. Tak dinafikan lagi. 


Dragon Pizza @ Murni Discovery Bandar Sunway.

Haha. Terkejut beruk kitorang tengok benda ni. Besar, sedap, lazat. Semua ada. HAHAHA. 



Sate kajang ni tak perlu review lah ye. Memang terbaik! 

Ini pula gambar di Media and Game Innovation Centre of Excellence, UTM-IRDA Digital Media Centre (MAGIC-X). Haha. MagicX lah yang bertanggungjawab menghantar kami ke pertandingan tu. 


Sekali lagi tahniah kepada semua pemenang. Aku takkan lupa kenangan masa join event macam n.
Yelah, peserta lain kebanyakkanya semua dah Dr, postgraduates student. Kami je undergraduates lagi. Haha. Papepun Alhamdulillah syukur.

Thursday, 13 November 2014

Entri Khas - Makan2 @ Tokyo #EdisiJelajah

Okayyyy last last.
HAHAHA. Kalau annoyed ngan blog aku boleh berambus sekarang :PP

Kali ni aku nak ceritakan benda yang aku makan kat Tokyo. Hmmmm I'm so in love with Japanese foods. Heaven.

Udon at Hanamaru Udon, Harajuku.
Sedappppp. Tapi aku prefer berkuah sikit.
420 yen



Nasi ayam kat klia2 yang menjadi punca sakit kepalaku.


Potato and Chicken kebab at Star Kebab Take Away, Akihabara.
600 yen.


Air Van Houten Cocoa, the best chocolate drink ever.
190 yen kot. 
 kedai ni jual pisang bersalut coklat. Tapi tak sedap mana pun. Biasa je.
200 yen.



Matcha Ice Cream kat Sensoji Temple.
350 yen kot. Lupa.
Anything with green tea I'm okay.


Onigiri. My favourite food when we are in Japan.
Tapi aku biasanya makan yang tuna je. Salmon punya masin.
Berbiji2 makan benda ni.


 Mochi green tea and red bean paste kat Odeo Market.

Matcha Ice Cream kat Odeo Market. 


Dango
Dango (団子?) is a Japanesedumpling and sweet made from mochiko (rice flour), related to mochi. It is often served with green tea. Dango is eaten year-round, but the different varieties are traditionally eaten in given seasons. Three to four dango are often served on a skewer.



Last food, Ritter Sport kat klia2. HAHAHA.

Resepi Laksa Johor

Hi. Ini ialah resepi untuk 1 paket spaghetti. Biasanya 1 paket spaghetti boleh makan dalam 10 kali. Ikut kuat mana kau makan. Hehe.  Re...