Sunday, 13 November 2016

Review: Oppo F1s Selfie Expert

Hi kawan-kawan semua. Apa khabar? Harini aku nak buat review sikit mengenai Oppo F1s. Hehe. Oppo tak bayar aku untuk buat review tau. Tapi aku nak buat sebab aku sekarang pengguna Oppo F1s. Tapi review aku ni tak terlalu technical tau. Aku pun bukan reti sangat nak berteknikal2 ni haha (malas pun ye gak)

Aku sebenarnya baru tukar phone. Takdelah baru, tapi dah tiga minggu juga aku tukar phone. Mulanya aku ingat nak beli Huawei P9 lite, tapi entah kenapa aku beli Oppo F1s ni. Hmmm kenapa aku pilih Oppo F1s ye? Ok aku cerita proses pembelian phone aku ni eh ehehe.

Box Oppo F1s sebiji macam iPhone -___-
Aku kat Nu Sentral. Duit memang dah ready dah. Aku dah survey P9 lite. And aku pun tanya adik aku, phone mana yang sesuai. Adik aku suggest Oppo F1s. Aku pun taktau kenapa haha. Then masa kat Nu tu, aku tengok dua2 phone. Tapi aku suka kat Oppo F1s ni. Setelah membuat keputusan selama sejam kat Nu Sentral tu, maka aku pilih untuk beli Oppo F1s. Rose Gold ok ahaha.

Harga terkini @ Oppo F1s store - RM1198. Aku tak pasti kalau kat kedai lain berapa harga. Dengan pembelian ini, anda dapat charger, cable, screen protector, clear case and earphone.

Now. Kenapa aku beli Oppo F1s? Sebab kenapa aku pilih Oppo F1s ialah *drum roll*
1) Storage. Oppo F1s - 32GB, Huawei P9 Lite - 16GB. Aku dah guna phone 16GB dengan Android 6.0. Manjang not enough storage je.
2) Battery
3) Design (warna dia aku suka :P)
4) Ketahanan - Oppo F1s guna gorilla glass. Huawei P9 lite aku tak sure. Tapi masa aku pegang tu, Huawei P9 terlalu ringan. Haha.

Lain2? Camera sama je dua2. Cuma kalau kaki selfie boleh lah beli Oppo F1s ni. Dah nama pun selfie expert. Aku amek gambar jadi nora danish kot. LOL tak lawak k catt.

Anyway, kalau korang jenis light user yang main media social je, tak main game sangat and kaki selfie, sesuai lah phone ni dengan korang. Haha. Tapi satu je, phone ni resolution dia rendah sikit dari Huawei P9 lite. Even rendah lagi dari phone aku Xperia C4. And warna dia slightly pinkish. Aku taktahu kenapa haha. Pastu kalau korang nak pakai iPhone tapi tak mampu boleh lah guna phone ni. Aku memula beli memang tak sedar pun yang phone ni sebiji iPhone. Bila aku dah balik adik aku cakap asal macam iPhone. Pfftt hahahah. Memang sebijik sejibon ahhh.

So, setelah 3 minggu menggunakan Oppo F1s ni, apa yang aku suka tentang Oppo F1s ialah

  1. Battery - ini paling aku suka. Maybe sebab pengalaman aku dengan C4 teruk kot. Haha xperia kesayangan aku tu problem tang battery. Cucuk charger je dia restart. Tapi lepas aku beli phone baru elok pulak dia zzz. Anyway, battery memang superb. Aku kalau kat ofis aku on je data. Kadang2 seharian takyah charge. Balik rumah baru charge. Tapi yelah kalau kau heavy user pun, dah tentu2 lah battery kau habis cepat ye dak. 
  2. Fingerprint scan - Ini memang superb. Cepat dan pantas. Hehe. Oppo F1s menawarkan feature fingerprint scan ni. Yang bestnya kau boleh set jari mana untuk bukak apps apa. Contoh jari telunjuk, kau set untuk bukak twitter. So tiap kali kau scan, dia automatik bukak twitter. Hehe. 
  3. CAMERA untuk selfie. Weh ini sudah semestinya kan hahahaha. Memang jadi nora danish lah kau ahaha xD. Ada in app filter, so dah takyah pening pasal nak lawa (chrome filter ada). Memang cun la letop menipu la pakai camera ni :P 
  4. Storage - wei aku download manga, takde hal pun dengan storage. Hehe. Movie, semua aku sumbat je. Tak perlu fikir pasal storage tak cukup. 
  5. Double tap to unlock.
  6. Tak perlu pening pasal optimization. I mean, dah ada application yang handle. Contohnya, file explorer, cache cleaner, phone optimizer. Yang ni aku buat perbandingan dengan Xperia aku. Masa guna Xperia, semua kena guna 3rd party. 
  7. Boleh block contact HAHAHAHAH. 
And, mana ada benda yang sempurna di dunia ini kan? Hahaha. Meh aku share apa yang aku tak suka pasal Oppo F1s ni.
  1. Camera belakang - Huhu. Camera belakang 13MP je huhuhu. Tapi, dengan harga yang aku bayar, ok lah kot ahah. 
  2. Charger besar. Tapi tak menjadi issue pun. 
  3. Kadang-kadang lag. Kadang-kadangla. Haha kau nak expect apa wei. Phone harga camni huhu.
  4. Kena pakai 3rd party software untuk transfer to PC. Sebenarnya oppo sendiri ada software dia, tapi maybe tak compatible dengan Windows 10 kot. Makanya terpaksa guna 3rd party software untuk transfer from phone to PC. 
  5. Tak too fast charging. Amek masa lebih kurang dua jam untuk full battery. 
Emmm rasanya tu je kot. Aku pun baru lagi pakai phone ni. Tak tahu lah kan kot tahun depan aku mengamuk lagi ahahha. 

Ni aku share gambar yang aku ambil guna Oppo F1s. Aku tak edit apa-apa tau. 

Waktu malam

Indoor

Selfie waktu malam. Kedai ni lampu dia agak dim, tapi aku suka warna dia :)





Ni pula UI Oppo F1s

iPhone?

iPhone?

Status Bar 
Status Bar

Settings

Photos

Phone cleaner

Files explorer

Theme store
Rasanya tu je kot yang aku boleh review. Aku pun tak puas explore lagi phone ni. Tapi so far so good lah. Perempuan mungkin suka phone ni. Lelaki aku tak sure tapi kalau kaki selfie suka la kot? Duhh

Ok la sampai sini saja. Kalau nak tanya apa-apa tanyalah google :P hihi sampai jumpa.

Wednesday, 12 October 2016

Maaf

Maaf untuk kata yang menyakitkan hati
Maaf untuk perbuatan yang melukakan perasaan
Maaf untuk segala-galanya.
Maaf. 

Sunday, 25 September 2016

Perihal Pornografi.

asal perkataannya dari bahasa greek: porne. bermaksud female captive yg secara automatisnya dijadikan pelacur.
.
kebiasaannya ia bermula dari curiosity. nak tau saja2. sebab tak mau ketinggalan. nak rasa cool sbb fasih subjek porno.
.
jadi alang2 semua org nak tau / dah tau / akan tau juga nanti2--
porn adalah visual aktiviti seks.
.
there i said it.
dah jgn curious dah.
.
haha. as if.
but seriously anak2.
jom cuba berhenti.
.
sesungguhnya di antara tanda-tanda akan datangnya kiamat adalah akan bermaharajalelanya perzinaan
HR bukhari muslim
.
ye. mmg susah. mcm kita dok bebel2 kat suami kita suruh berhenti hisap rokok, atau kita marah2 abah kita tak jaga gula: pornografi adalah ketagihan yg tidak senang diberhentikan.
.
and no. your partner is not cheating on you with porn. dia bukan nak pasangan yg lebih baik daripada kita. kita bukannya tak cukup baik, tak cukup cantik.
.
orang2 yg ketagihan porno adalah mereka yg telah terbeli fantasi dijual pornografi.
they are stuck.
.
aku juga suatu masa dahulu-- seperti majoriti dlm statistik penonton pornografi di malaysia-- tidak merasa malu dgn porn stash aku ada. siap tukar2 dgn member. siap passing2. astaghfirullah please grant me forgiveness of my past.
.
it was too common, ke tahap member yg tak pernah tengok porn itu kita boleh ejek2 sebab naif. allahu akbar.
.
pornografi sudah jadi sesuatu yg terlalu biasa.
.
biasa sangat--sampai dah tak berapa rasa. bila dah tak ada rasa-- cari benda lagi power.
.
mula dgn pornografi normal. evolve jadi yg makin keras. atau makin pelik. atau makin outrageous.
.
lakonan2 seksual itu jadi darah-daging. macam dilwale dan drama korea menguasai jiwa.
.
fantasi sudah jadi sesuatu yang fantastik.
so why do we have to wake up?
.
because it is haram.
.
susah--
tapi kena.
.
aku tau susah. mcm rokok, mcm makanan berminyak, mcm mengumpat, macam mencarut--
ingat senang ke nak berhenti?
ingat langsung tak cuba?
.
tabiat adalah repetition of activity.
rutin.
lifestyle.
.
so macammana nak berhenti?
mulakan habit baru. baca bismillah.
dalam segalanya.
.
termasuk sebelum klik play.
.
i know biadab.
tp i ask you:
mendengar nama الله--
would you continue?


- Fynn Jamal

Ok. Aku nak mengulas mengenai benda ni. Aku terpanggil untuk mengulas sebab aku adalah antara manusia bodoh yang pernah terjeremus ke dalam kancah pornografi. Well, who doesn't? Tapi nafsu aku tak pelik ok haha. Aku tak pernah tengok lah yang extreme contoh macam pedo ke apa semua. Aku tak pernah bukak redtube ke whatsoever. Tapi aku pernah tengok yang dalam movie. Contoh american pie. Tu tahap aku. 

Berbalik kepada apa yang fynn cakap. Aku tersangat setuju dengan point dia. Kita sebagai manusia biasa, tak terlepas dari buat silap. Benda macam ni, senang je kalau kau nak stop. Diri sendiri. Takde orang yang boleh ubah diri kau. Diri kau sendiri je. Kena tahu benda ni DOSA. Hati kau kena kuat. Kau kena sedar pornografi ni ialah sejenis penyakit bahaya. Terlalu bahaya. Pornografi ni menyumbang kepada banyak masalah-masalah yang kau sendiri tak boleh nak bayang.

Apa-apa pun, tetapkan lah hati untuk meninggalkan pornografi. Cuba sehabis baik untuk mengelak dari mengakses pornografi. Banyakkan beristighfar bila cuba imagine benda-benda yang bukan-bukan. May Allah forgive us. InshaAllah.

:)

Sunday, 11 September 2016

#edisijelajah - Kota Kinabalu, Sabah Negeri di Bawah Bayu [Part 2]

Assalamualaikum.

Kembali kita dalam #edisijelajah Kota Kinabalu, Sabah untuk Part 2. Haha. Maaf ye lambat update. Aku tak busy pun tapi balik kerja macam malas sikit nak update blog. Jadi memandangkan harini Ahad dan aku takde apa kerja sangat makanya aku ambil sedikit masa untuk update mengenai percutian aku ke Kota Kinabalu.

Untuk Itinerari Kundasang, tak banyak yang kitorang buat pun sebenarnya.

Pagi, pukul 8 bertolak dari KK. Perjalanan ambil masa dalam sejam setengah bergantung kepada trafik. Hehe tapi nak ke Kundasang tak kompleks sangat jalan dia. Papehal korang waze je :)

So, dalam perjalanan tu, sebelum sampai Tamparuli tu akan lalu kat rumah terbalik. Kitorang berhenti tapi tak masuk pun. Sebab kena bayar RM10 + takleh ambil gambar haha. Lepas tu kitorang meneruskan perjalanan ke Kundasang.

Nak katanya, sepanjang perjalanan tu korang akan nampak Gunung Kinabalu je depan mata kau. Tak kiri, kanan. Haha memang cantik sangat. Aku pulak sebagai co driver (dibaca: paling gemuk) duduk depan. Soooooo aku memang enjoy the view lah kan.


Then, masa on the way tu kami terserempak dengan Pekan Nabalu. Sempatlah shopping sikit. Sebab nenek aku kirim beg. Haha.