Sunday, 29 January 2017

#edisijelajah - Seoul & Busan, South Korea

Assalamualaikum semua. Kalini aku nak share trip aku ke Seoul dan Busan. Aku tak nak buat banyak entri. Aku sum up semua dalam satu post je. Boleh kan? Simple itinerary je. Tapi pada pendapat aku ini bukan the best itinerary lah. Mungkin ada orang lain yang lebih best.

Travel Date: 11 - 18 January 2017

Okay itinerary aku begini ye.

11 January 2017
KUL - PUS
AirAsiaX - RM633.03/pax

BUSAN - SEOUL
KTX (online booking) - 239000 won/4 pax.

Guesthouse - Come On Guesthouse Myeongdong (Stay untuk 6 malam, 352000 won)
Recommended sebab dekat dengan metro station (Chungmuro).

Myeongdong




12 January 2017Private package (50,000 won)Elysian Gangchon Ski Resort
Nami Island





Chenggyecheon Stream



Gwanghawmun Square



Myeongdong

13 January 2017
Everland (37,000 won)






Itaewon




14 January 2017
Namsan Seoul Tower - Observatory (21,000 won/2 pax, dapat popcorn and air) 





Gyeongbokgung Palace (3000 won)




Dongdaemun Plaza





Myeongdong

15 January 2017

KBS



Namdaemun Market




Myeongdong


16 January 2017

Bukchon Hanok Village


Insadong



Ewha Women University




Yang Good Korean BBQ




17 January 2017
SEOUL - BUSAN
KTX, 204,700 won/4 pax

Gamcheon Cultural Village (2000 won untuk map)





Jagalchi Market



Hauendae Beach



Guesthouse - Sense Motel, Sasang (nearby Sasang Station, 70,000 won/4 pax)


18 January 2017
PUS - KUL


Untuk T-Money, kami topup dalam 50,000. Tapi sebab boleh refund, rasanya tak sampai pun 50,000 won perbelanjaan untuk T-Money. And kat Busan, kami guna one-day daily pass berharga 4500 won. 


Overall, aku recommend Seoul untuk siapa yang suka shopping, KPOP dan modern lifestyle disamping cultural activities yang banyak sekitar Seoul. Busan, lebih kepada maritime, banyak pantai dan sesuai pergi waktu summer. 


Perbelanjaan yang aku spent kat sana termasuk shopping, makan dan semuanya dalam lebih kurang RM3000. Mungkin boleh kurang lagi. Tapi sebab aku pentingkan keselesaan dari harga yang murah, aku sanggup bayar lebih. Contohnya untuk bilik yang selesa (no shared bathroom dan berdekatan dengan metro station) dan KTX. 


Keseluruhan, aku suka Seoul lagi. FYI, cuaca sejuk amat di Seoul, tapi Busan masih boleh tolerate lagi cuaca dia. Dan kat Seoul ramai orang muda. Seoul ni macam KL, kau senang nak kemana2. Nearby attraction tu banyak dan senang nak tanya sebab diorang faham English dan boleh berbahasa dengan baik. Tapi Busan, koyak. Even signage pun takde dalam English. Wew jenuh nak baca. Nasib baik aku boleh membaca Hangul walaupun slow. 


okaylah. Simple. Ape apehal nak tanya pasal Seoul boleh contact aku :)

Tuesday, 3 January 2017

Waktu Jujur 2.0

Waktu jujur - kebiasaannya bermula jam 2.00 pagi, di kedai mamak/mcd, bersama sekumpulan pemuda dan pemudi. Bukan berdua, tapi lebih dari dua. Topik biasanya lebih matang, berasaskan kehidupan, umumnya melibatkan cinta, keluarga dan apa saja masalah kehidupan.

Waktu jujur ni, sejujurnya pada aku ialah sesuatu yang baik. Untuk berbincang hal-hal kehidupan, dan melihat dari sudut berbeza berlainan jantina. Lebih lewat perbualannya, lebih matang topik diskusinya.

Maka, pada 1/1, banyak yang aku belajar di Restoran Hakim, Seksyen 7, Shah Alam. Perihal lelaki perempuan, harta pusaka, agama dan hal-hal kehidupan yang lain. Kebiasannya perbincangan akan berakhir sebelum subuh, sebab belum isyak lagi, jadi tak boleh habis lambat. Lainlah kalau kau dah isyak.

Apa-apapun, terima kasih, kawan.

P/s: Berjaya menghabiskan my very first 10km running event :)


Saturday, 31 December 2016

Recap 2016 - A year in review

Assalamualaikum dan hi semua.

Lama aku tidak menulis dalam laman ini, bukanlah kerana kekangan masa tapi kerana kurangnya idea untuk menulis. Hehe lagipun dah lama tak pergi travel, jadi takde apa nak diisi dalam ni.

Tajuk kemain omputih, tapi aku tetap selesa dengan bahasa Melayu. Hehe. So, seperti tajuk yang tertera, aku nak tulis detik-detik pahit manis aku sepanjang 2016 ni. Nak diringkaskan, aku boleh katakan 2016 ialah tahun yang bermacam rasa. Ada pahit ada manis. Haha. Kalau ikut graph kehidupan tu, 2016 ni graph dia macam berselirat tau.


So, meh kita tengok azam baru 2016 aku. Tercapai ke tidak.

Goals for 2016 (To be edited)
  1. Lesen moto ---- L je ada. P takde pasal ayah aku tak bagi aku bawa moto gi keje. Hehe. And aku malas nak masuk kelas. 
  2. Motor sendiri (Paling terbaik: LC, paling teruk: LC secondhand) --- dah tak bagi bawak moto gi kojo macam mana nak beli?
  3. Saving 6 bulan gaji. --- masih merangkak lagi haha. 
  4. Not gonna travel overseas as I need to save some money for saving and future plan (I plan to marry him in 2020). - penipuan paling besar Khatijah Hamid
HAHAHA. Nampak tak aku punya azam ntah ape ape ntah hehe. Ini azam yang aku nak bagitahu, yang aku tak bagitahu ada juga yang tercapai. Masih merangkak lagi. 

Meh aku nak list down perkara-perkara penting yang memberi impak besar dalam life aku yang hina ini. Huhu.
  1. Kerjaya 
    1. Alhamdulillah, aku dapat increment. Tak banyak, tapi ada. Dan aku merasa bonus pertama aku dengan company aku bekerja hehe. Alhamdulillah
    2. Bulan 9 haritu, aku diberitahu yang aku kena tukar team. Alhamdulillah, dapat team yang sama baik macam team lama. Cumanya dengan team baru aku merasa teammates dengan melayu hehe. 
    3. Bulan 11 ni, aku diberitahu company aku tutup. Ini perkara kedua sadis dalam kehidupan aku 2016 ini. Huhu. So, 2017, (setakat aku menulis ni) aku masih belum dapat kerja. 
  2. Keluarga
    1. Aku dapat anak buah baru. Hehehe. Dua orang. Sorang sepupu aku, sorang dari abang aku. Muhammad Aarif bin Muhammad Syahwal. Semoga korang berdua menjadi anak yang soleh. Hehe mak iti loves you :) 
    2. Wan (atuk belah ayah) meninggalkan kami. Al-fatihah. 
  3. Peribadi
    1. Break up with my 6 years boyfriend. 
    2. Dah daftar haji. Again, I'm late. Haha. 
    3. Dapat lesen L HAHAHAHA. 
    4. #HappyPackProject 
    5. Started my running journey :)
  4. Edisi Jelajah
    1. January - Singapore, Johor.
    2. March - Melaka, Kelantan
    3. April - Melaka. 
    4. August - Melaka
    5. September - Sabah. 
    6. Oktober - Kuching, Johor. 

Maybe ada lagi, tapi ni major changes lah yang banyak membuka mata aku sebagai manusia biasa. Terutamanya hal breakup aku tu. Itu adalah perkara paling besar dalam hidup aku. Aku tak anggap ia sebagai kegagalan, tapi pada aku tu sebagai jalan untuk aku menjadi yang lebih baik. InshaAllah. 



Abah keje raya! 

26th August 2016 - Aarif lahir kedunia :)


Wan konvo!

Nak putus nyawa hiking kat Medang

First parasailing experience at Sabah.

PCB with lovely friends

Melaka :)

Jumpo senior kat running hehe


Melawat kampung diba HAHAHA 

NOH SALLEH NAK CAKAP APA LAGI HAAAA

Orang yang ada dalam hidup aku masa 2015, tak semestinya ada dalam hidup aku masa 2016. Mana yang ada ni aku akan jaga elok-elok :)

Rasanya tu je kot hehe inshaAllah umur panjang kita jumpa lagi 2017.