Tuesday, 24 October 2017

Bertemu dia.

22102017, hari itu aku bangun awal. 6:30 pagi aku dah bersiap untuk solat subuh, dan membantu mak aku apa yang patut. Memandangkan hari ini hari kenduri arwah 100 hari atuk aku. Sebenarnya aku masih tidak faham mengapa harus disambut hari kematian seseorang, tapi bila aku fikirkan semula, mungkin ini salah satu cara untuk keluarga bersedekah dan memohon doa untuk keluarga yang telah pergi meninggalkan kita.

Selesai kerja-kerja memasak, lalu aku bersiap untuk kenduri. Gosok tudung biar elok sikit dan sarung baju kurung. Aarif dah sampai rumah. Main dengan aarif kejap. Lepas tu tidurkan beliau. Dalam hati aku, aku tahu ada seseorang yang aku nantikan untuk jumpa, ada disini. Tapi aku tahu aku tak dapat jumpa. Sebab aku ada kenduri ni. Come on. Kau nak mampus ke kena marah dengan mak aku pergi lari kenduri semata-mata nak jumpa artis. 

Nak dijadikan cerita, aku luahkan kekecewaan aku kepada kawan baik aku. Si perempuan ni, sebagai member yang baik, dia sokong pulak aku pergi. Okay. Baik. Sekarang aku dilemma. Selesai makan tengahari, aku masih lagi berkira-kira nak pegi ke tak. Tiba-tiba aku dapat bukan satu, bukan dua. Tetapi tiga message daripada sahabat aku. Haih. Korang memang sengaja. 

“Ct. ariel kat melodi”
“Catt, noah kat tv3!”
“Ct, tengok melodi tak?”

Kau dah kenapa setan. Hahaha. Jadi kau rasa apa yang aku buat?  Perkara pertama adalah aku check camera, phone aku. Nak confirmkan berapa banyak battery tinggal. Alhamdulillah. Cukup. Aku masih berkira-kira lagi. Aku buka laci, ambil CD Sings Legend yang aku beli masa 2016. Masa ni aku tengah tunggu azan zohor. Masuk je waktu, aku solat. Selesai solat. Aku kemas barang. Aku ready nak gerak. Kawan aku kata pukul 1:30 dia gerak. Aku berdebar teruk. Sebab aku tengah fikir macam mana nak lari dari kenduri. 

“Pai”. Message kawan aku masuk. Aku pun apa lagi, berdesup keluar. Dari jauh aku cari mana kereta dia. Cibai kau kenapa parking jauh. Aku kena lintas crowd. Apa lagi dengan berbekalkan latihan larian aku, berdesup aku lari. 

“Oi. Kau nak pergi mana tu?” Abang aku jerit. Mampus aku nak pandang. Aku cuma nampak kereta kawan aku je. Sebelum bukak pintu, aku gelak dulu. Dah bukak pintu, aku gelak lagi. Dah tutup pintu pun aku masih gelak. Betul gila dan bodoh aku hari itu. Demi seorang lelaki. 

Nak dijadikan cerita. Kami pun sampai ke Quill City Mall. Sejujurnya aku berdebar. Nervous. Macam nak first date. Lagi satu aku tak pasti ada ke tidak lagi meet and greet pass tu. 

Nampak kaunter, alhamdulillah ada lagi tiket. Lepas tu aku cari marker pen. Ahh lupa bawa. Cari MPH, beli marker pen. Ok settle. Now jom beratur. 

On the way nak beratur, kau tahu aku nampak apa? Nampak wakil media dan security kat satu kawasan ni. Berbekalkan kepakaran manusia macam aku, aku syak NOAH ada dalam ni. Allahu. Betul. Nampak si Ariel. Hensem weh. Terkedu jap. Haha over. Tapi memang handsome. Kacak. Semua ada. Ayy. 

Long story short, aku tunggu depan pintu, dapat jumpa. Lepas tu dapat meet and greet diorang kat main stage. Dua kali aku naik. Bukan organizer tahu. Anyway thank you so much kepada organizer sebab bawa Noah ke KL untuk konsert dan meet and greet session ni. I am much appreciated your hard work. 

Aku dapat autograph Noah, kecuali David. Sebab hanya 10 orang diberi naik untuk bergambar sahaja. Selfie tak dibenarkan tapi aku taknak ada penyesalan. And rules are meant to be broken. Aku tak menyesal langsung lari kenduri tu. 

Aku dah tak peduli apa orang nak kata. Aku memang minat Peterpan sejak Bintang Di Surga lagi. Siap beli cd cuma aku taktahu mana dah aku letak. Sebab aku pindah bilik. So banyak barang yang aku tak tau mana. Anyway, aku happy dapat jumpa NOAH. Tak sabar nak tunggu konsert nanti. 



Saturday, 7 October 2017

on the way menjadi dewasa (kot)

Menjadi dewasa. Tidak pernah diberitahu oleh sesiapa bahawa menjadi dewasa adalah berarti menjadi manusia yang harus membuat pilihan. Life is about a choice. Masa kecil, kita tidak punya banyak pilihan. Kalau ada pun, kebanyakannya dipengaruhi oleh seseorang (ibu, bapa). Tapi bila dewasa,

tidak ada satu pun pilihan yang kita buat adalah salah. yang ada mungkin pilihan merugikan atau menguntungkan kita. tapi kedua-duanya memberikan pengajaran yang berbeza. aku pilih untuk bangun pagi, mungkin pagi itu aku akan dapat siapkan banyak kerja. kau pilih untuk bangun lewat, mungkin kau boleh teruskan mimpi-mimpi indahmu sampai ke tengahari.

banyak keputusan yang terpaksa aku buat baru-baru ini. keputusan yang ada merugikan aku, dan ada keputusan yang menguntungkan aku. tidak dari segi kewangan, aku untung dari segi masa. aku personally rasa masa lebih bernilai tinggi dari kewangan. mungkin kerana aku belum pernah susah dari segi kewangan. entah.

aku rasa hidup aku tak banyak cabaran. tapi aku perasan orang sekeliling aku banyak diuji, tak kira dengan ujian kehilangan, atau ujian kemewahan. dan aku diuji untuk menilai keadaan diorang. namun aku tak boleh menghakimi, kerana aku tak mengalami apa yang diorang rasa.

hidup aku sekarang, senang. aku cuma nak gembira. aku taktahu adakah aku perlu kejar kewangan, atau harta benda, atau cinta. aku rasa cinta yang paling merumitkan. haha. kewangan? setakat ni aku masih boleh uruskan, walaupun aku dah tak boleh bermewah macam dulu.

baiklah. semoga hari-hari anda lebih baik dari semalam.

Masa orchid run haritu :) 
P/s: aku nak cari ustazah untuk ajar mengaji lah. kalau ada contact roger aku. thx



Sunday, 17 September 2017

#edisijelajah – Kuala Terengganu

Assalamualaikum kawan-kawan. Apa khabar? Kali ini aku nak kongsi itinerari percutian aku ke Kuala Terengganu. Sebenarnya dah lama pergi, 7-8 Mei haritu, tapi baru terasa nak update di blog.

Untuk ke KT, kami memilih untuk terbang bersama AirAsia. Harga tiket okay lah. Tak mahal sangat. RM78. Dekat sana kami book kereta. Senang nak pergi mana-mana. Satu hari tak sampai RM100. Sebab kami book axia.

Kalau travel macam ni (2 hari 1 malam) biasanya kami akan ambil flight pagi dan pulang dengan flight petang.

08 May 2017

Flight ke Lapangan Terbang Sultan Mahmud (TGG)

Sampai Kuala Terengganu

Jalan-jalan at Pantai Batu Burok. Btw pantai ni cantik. Masa kami datang tu tak ramai orang. Make sense sebab kami pergi hari isnin. Hehe.


Melawat Pasar Payang. Last time aku datang sini, aku rasa lain betul pasar ni. Sekarang dah cantik. Ada grafiti. Cantiklah. Cat elok. Melawat dulu. Tengok barang apa best untuk hantar gambar kat mak hehe. 


Thursday, 14 September 2017

#edisijelajah – [Review] Hounon Ridge Farmstay and Camping.

Assalamualaikum and a very good day to my reader. Today, in conjunction with my recent trip to Kota Kinabalu, I would like to write a review about my stay during my vacation. This is my first time doing the review. I hope it helps you to decide where to stay during your trip to Kota Kinabalu/Kundasang.


How do we know about this lodging? Actually, this place went viral since last year, saying that the view here was breath-taking and worth the money. Since my friends and I bought the ticket to KK, we decided to stay here to experience our self if it's really worth it. Since this is a private property, they don't really use Booking.com or another hotel booking agent. So, you have to contact the owner yourself and pre-booked it.


So, how to contact them? We decided to book 3 months prior to our travelling date. Since this place is like hot cake selling after rain, we're afraid that it's going to be fully booked even though we actually go on the weekdays. Surprisingly, it is fully booked for all double room during our trip (we only knew it during our arrival).


https://www.facebook.com/hounonridge/ - you can get their latest room prices at their Facebook's page. The contact person was helpful and patiently answered all of my question.


Next, what to expect when you came here? There's a saying "rough road leads to the stars" by unknown. Literally, the road to get to see the stars at Hounon was.. Rough. Haha. The route was quite challenging. To get there, you will follow the Kundasang route. Please note that there were no sign of Hounon Ridge Farmstay so when you saw Bundu Tuhan signboard, take that (go right). From Kota Kinabalu, it's going to take around 1hour 45 minutes to reach the stay. Depending on the traffic. When you saw signboard to Bundu Tuhan, take that and you will go straight to the uphill. Aiya just waze lah. One thing for sure. There's no wifi there. And umobile sucks. Luckily I'm a celcom user.


Tuesday, 12 September 2017

#edisijelajah - Borneo Tour 2017

​Assalamualaikum kawan-kawan. I would like to share my itinerary and total expenses for my recent trip to Kota Kinabalu, Sabah and Kuching, Sarawak.

Borneo Tour 2017

Itinerary

6 Sept 2017
KUL - BKI
Lokan Bakar. We forgot which stall have the best lokan bakar, so we decided to try Sudi Mampir. The taste wasn't to our expectation. It was the wrong stall :( 



7 Sept 2017
Desa Cattle Dairy Farm
Crystal Hill - to enjoy the view from the balcony.
Poring Hot Spring - we went hiking to Kipungit waterfall because we arrive late and not intended to try the hot spring. 
Stargazing at our hostel. 


Bertemu dia.

22102017, hari itu aku bangun awal. 6:30 pagi aku dah bersiap untuk solat subuh, dan membantu mak aku apa yang patut. Memandangkan hari ini ...