Sunday, 17 September 2017

#edisijelajah – Kuala Terengganu

Assalamualaikum kawan-kawan. Apa khabar? Kali ini aku nak kongsi itinerari percutian aku ke Kuala Terengganu. Sebenarnya dah lama pergi, 7-8 Mei haritu, tapi baru terasa nak update di blog.

Untuk ke KT, kami memilih untuk terbang bersama AirAsia. Harga tiket okay lah. Tak mahal sangat. RM78. Dekat sana kami book kereta. Senang nak pergi mana-mana. Satu hari tak sampai RM100. Sebab kami book axia.

Kalau travel macam ni (2 hari 1 malam) biasanya kami akan ambil flight pagi dan pulang dengan flight petang.

08 May 2017

Flight ke Lapangan Terbang Sultan Mahmud (TGG)

Sampai Kuala Terengganu

Jalan-jalan at Pantai Batu Burok. Btw pantai ni cantik. Masa kami datang tu tak ramai orang. Make sense sebab kami pergi hari isnin. Hehe.


Melawat Pasar Payang. Last time aku datang sini, aku rasa lain betul pasar ni. Sekarang dah cantik. Ada grafiti. Cantiklah. Cat elok. Melawat dulu. Tengok barang apa best untuk hantar gambar kat mak hehe. 


Thursday, 14 September 2017

#edisijelajah – [Review] Hounon Ridge Farmstay and Camping.

Assalamualaikum and a very good day to my reader. Today, in conjunction with my recent trip to Kota Kinabalu, I would like to write a review about my stay during my vacation. This is my first time doing the review. I hope it helps you to decide where to stay during your trip to Kota Kinabalu/Kundasang.


How do we know about this lodging? Actually, this place went viral since last year, saying that the view here was breath-taking and worth the money. Since my friends and I bought the ticket to KK, we decided to stay here to experience our self if it's really worth it. Since this is a private property, they don't really use Booking.com or another hotel booking agent. So, you have to contact the owner yourself and pre-booked it.


So, how to contact them? We decided to book 3 months prior to our travelling date. Since this place is like hot cake selling after rain, we're afraid that it's going to be fully booked even though we actually go on the weekdays. Surprisingly, it is fully booked for all double room during our trip (we only knew it during our arrival).


https://www.facebook.com/hounonridge/ - you can get their latest room prices at their Facebook's page. The contact person was helpful and patiently answered all of my question.


Next, what to expect when you came here? There's a saying "rough road leads to the stars" by unknown. Literally, the road to get to see the stars at Hounon was.. Rough. Haha. The route was quite challenging. To get there, you will follow the Kundasang route. Please note that there were no sign of Hounon Ridge Farmstay so when you saw Bundu Tuhan signboard, take that (go right). From Kota Kinabalu, it's going to take around 1hour 45 minutes to reach the stay. Depending on the traffic. When you saw signboard to Bundu Tuhan, take that and you will go straight to the uphill. Aiya just waze lah. One thing for sure. There's no wifi there. And umobile sucks. Luckily I'm a celcom user.


Tuesday, 12 September 2017

#edisijelajah - Borneo Tour 2017

​Assalamualaikum kawan-kawan. I would like to share my itinerary and total expenses for my recent trip to Kota Kinabalu, Sabah and Kuching, Sarawak.

Borneo Tour 2017

Itinerary

6 Sept 2017
KUL - BKI
Lokan Bakar. We forgot which stall have the best lokan bakar, so we decided to try Sudi Mampir. The taste wasn't to our expectation. It was the wrong stall :( 



7 Sept 2017
Desa Cattle Dairy Farm
Crystal Hill - to enjoy the view from the balcony.
Poring Hot Spring - we went hiking to Kipungit waterfall because we arrive late and not intended to try the hot spring. 
Stargazing at our hostel. 


Saturday, 5 August 2017

Random

Halo semua apa khabar kau?

Aku bosan sebenarnya. Jadi aku rasa macam nak menulis benda random yang terlintas dalam kepala aku. Hari ini hari sabtu. Aku bangun terlalu awal pagi tadi. Pukul 6.20 aku dah bangun. Solat, then aku decide untuk jogging pagi-pagi. Actually aku memang prefer jogging waktu pagi. Masa tu sejuk, dan tak ramai orang. Aku selalu jogging dekat area rumah aku je. Pantai Hillpark tu. Situ memang hanat sikit track dia. Membukit tinggi kemain.

Aku tengah cuba nak kurus ni hahaha wei benda ni dari tahun 20 entah dua ribu berapa entah niat nak kurus ni. Masalahnya makin membesar adalah. Aaa kau diam. Hahahhhaa. Dah seminggu aku cuba jaga portion dan exercise. Tapi semalam aku bantai makan briyani mahbub AHAHAHAHA. Tu pagi ini aku pergi lari 5km tu. Hehe. Lagipun aku masuk marathon 10km kat NPE. Aku rasa mental aku bakal koyak teruk memikirkan laluan dia tu. HAHAHAHA takpe masuk lari ramai-ramai. Yang penting lepas tu memang koyak rabak lah diri aku. Sebab baru balik sabah lepas tu nak pergi berlari pulak.

Haha. Sebenarnya banyak aku nak sembang tapi aku boleh lupa lah. Bukan lupalah. More tu aku tengah tulis benda ni lepas tu aku borak dengan orang lain maka aku terlepas dah apa yang aku nak letak disini.

Bila dah dewasa ni kan, kau cenderung untuk simpan dalam-dalam apa saja buah fikiran kau dari orang tahu. Aku lebih gemar luahkan dengan kawan-kawan yang terdekat (well you know who you are). Bukan apa, kalau kita tulis online ni, kita taktahu siapa baca, dan kita tak tahu dia guna tone macam mana. Jadinya lebih baiklah kita cerita dengan kawan-kawan di dunia yang nyata. Hehe. Done deep. haha.

OK lah dibawah ialah gambar random untuk edisi kali ini. Hehe





#edisijelajah – Kuala Terengganu

Assalamualaikum kawan-kawan. Apa khabar? Kali ini aku nak kongsi itinerari percutian aku ke Kuala Terengganu. Sebenarnya dah lama pergi, 7-8...