Sunday, 11 September 2016

#edisijelajah - Kota Kinabalu, Sabah Negeri di Bawah Bayu [Part 2]

Assalamualaikum.

Kembali kita dalam #edisijelajah Kota Kinabalu, Sabah untuk Part 2. Haha. Maaf ye lambat update. Aku tak busy pun tapi balik kerja macam malas sikit nak update blog. Jadi memandangkan harini Ahad dan aku takde apa kerja sangat makanya aku ambil sedikit masa untuk update mengenai percutian aku ke Kota Kinabalu.

Untuk Itinerari Kundasang, tak banyak yang kitorang buat pun sebenarnya.

Pagi, pukul 8 bertolak dari KK. Perjalanan ambil masa dalam sejam setengah bergantung kepada trafik. Hehe tapi nak ke Kundasang tak kompleks sangat jalan dia. Papehal korang waze je :)

So, dalam perjalanan tu, sebelum sampai Tamparuli tu akan lalu kat rumah terbalik. Kitorang berhenti tapi tak masuk pun. Sebab kena bayar RM10 + takleh ambil gambar haha. Lepas tu kitorang meneruskan perjalanan ke Kundasang.

Nak katanya, sepanjang perjalanan tu korang akan nampak Gunung Kinabalu je depan mata kau. Tak kiri, kanan. Haha memang cantik sangat. Aku pulak sebagai co driver (dibaca: paling gemuk) duduk depan. Soooooo aku memang enjoy the view lah kan.


Then, masa on the way tu kami terserempak dengan Pekan Nabalu. Sempatlah shopping sikit. Sebab nenek aku kirim beg. Haha.


Sunday, 4 September 2016

#edisijelajah - Kota Kinabalu, Sabah Negeri di Bawah Bayu [Part 1]

Assalamualaikum semua.

Kembali kita dalam #edisijelajah kali ini setelah sekian lama tidak menjelajah (ada jelajah tapi malas nak update + tempat biasa sangat). So, untuk kali ni aku akan berkongsi mengenai percutian aku ke Kota Kinabalu, Sabah. Pertama sekali, ini bukan percutian bajet rendah. Kalau nak cari bajet rendah mungkin boleh refer blog lain. Tapi still affordable untuk kawan-kawan yang baru nak hidup macam aku (baca: baru mula kerja). So, maaf lah kalau tak bajet mana entri kali ni haha.

Ok aku akan bahagikan entri ini dengan beberapa bahagian iaitu bajet, itinerari dan gambar menarik sepanjang aku kat sana. Overall, bajet bawah 1000 (termasuk tiket flight dan shopping). Aku pergi dalam 4 hari 3 malam kat sana, 31 Ogos sampai 3 September 2016. Mula asal, kitorang patutnya pergi 6 orang, tapi atas sebab tertentu, jadi 5 orang. Sebab tu over budget :(

Bajet

Untuk bajet, berikut ialah perbelanjaan aku (tak termasuk shopping dan makan).
  1. Homestay kat KK (University Condo Apartment 2) - 300/2 malam, 60/Pax
  2. Kereta sewa (Saga) - 300/3 hari, 100/hari, 60/pax
  3. Minyak - RM70 (ni terover, RM50 sebenarnya dah cukup sangat) 14/pax
  4. Island Hoping (Pulau Sapi, Pulau Manukan, Pulau Mamutik) - 51.80/pax
  5. Parasailing - 65/pax
  6. Desa Dairy Farm - RM5/pax
  7. Crystal Hill, Kundasang - 190/room, 38/pax
  8. Kinabalu Park - RM3
  9. Kundasang War Memorial - RM2
Jumlah keseluruhan - RM300/pax. Tak bajet sangat kan? 


Tuesday, 30 August 2016

Welcome to the world.


26 August 2016, aku officially jadi makcik. Hehe. Makiti hehehe baru macam Siti Nurhaliza :P

Tahniah kepada abang dan kakakku. Semoga jadi ibu bapa yang baik untuk baby Muhammad :)

Sunday, 21 August 2016

McDonalds dan Waktu Jujur.

Pada suatu hari, ada lima sekawan tiada arah tuju, datang ke McDonalds Dataran Pahlawan, Melaka. Jam menunjukkan jam 4.35 pagi.

"Weh lapar"
"Gi la beli big breakfast tu"
"Nak set mana?"
"Set B, set B. Ke set A? Set B lah"

Big Breakfast set B sampai. Ada 3 hash brown, sausage Mc Muffin, air kopi dan entah apa-apa lagi entah. Yang penting, cukup kenyang untuk membuatkan makanan tu tak habis.

"Nak aku ajar gentel telur ke?"
"Gentel guna tangan la"
"Ke kau nak aku ajar guna benda lain?"
"HAHAHAHAH"

Pokemon Go kan kena hatch telur.

Lantaklah nak gelak macam mana. Tapi tak sunyi pagi tu walaupun mata bengkak masing-masing dek kerana mengantuk. Maklumlah, belum tidur. Kalau ikut bahasa anak muda, overnight.

Waktu jujur, iaitu bermula jam 2 sehingga 4 pagi. Tapi waktu jujur haritu, bermula pukul 4.35 pula,

"Huish lapar-lapar. Makan-makan"
"Wei amekkan sos"
"Wei amekkan black pepper"
"Pehal banyak sangat sos ko letak ni?"
NGAPPP
Hash brown masuk mulut, burger masuk mulut, pancake bersalut maple sauce dan butter masuk mulut.
Perlahan-perlahan.

Dalam lima sekumpulan ni, ada 3 yang menghasilkan telur, dan 2 yang membawa telur. Seorang baru lepas buat ritual pengkebumian memori, lagi empat tukang support belakang. Maklumlah, member baru breakup.

Antara topik yang mengarut;
"Kalau masa malam pertama bini kau ada skill, apa kau rasa?"
"Bonussssss, bro"
"Kau bro kan aku?", kata penghasil telur setiap bulan nombor 1.
"Kalau aku, aku takde curious. Aku anggap tu satu bonus. Sebab boleh belajar kat porn"
"OKKK"
"Aku pernah tengok porn, tapi tak berat punya"
"Zaman sekarang takleh nak agak laaaaa"
"Tu lah tuuu"

Pengajaran: kalau tahu jangan tunjuk. Kalau tak tahu sila belajar. (untuk perempuan sahaja)

"Kau nak anak lepas kahwin terus ke nak tunggu dulu manja dengan suami"
"Aku nak manja dulu setahun baru nak ada anak. Nanti dah ada anak takde manja-manja dah"
"Tu laaa. Orang sekarang macam mana nak buat rasa cinta tu tahan lamaaaa?"

Pengajaran: Sukahati kau lah nak anak cepat ke lambat.

"Kalau mak kau carikan jodoh untuk kau, kau nak?"
"Mak aku tak pernah carikan jodoh untuk aku. Dia suruh aku cari sendiri"
"Mak aku takut kena blame kalau rumah tangga tu tak jadi"

Pengajaran: Bincanglah dengan mak bapak kau nak macam mana.

Entahlah. Banyak lagi ayat belakang. Ini je yang boleh ingat.

Lepas tu mengarut ke topik kehidupan di asrama, kehidupan di sekolah, kenapa kau gaduh dengan polan ni dan polan tu, dan macam-macam lagi.

Dan azan pun berkumandang. Tapi hujan belum reda.

Bincang lagi. Mengarut. Macam bodoh.

Pukul 6:05, jom pergi masjid? Breakfast sudah. Lepas subuh boleh terus shoot KL.

"Kalau bini kau gaji lagi besar macam mana?"
"TERCABAR! Tapi ambil sebagai motivasi"
"Benda macam ni, perempuan jangan bossy. Respect your husband, and husband tetap ketua rumah kalau gaji kau besar"
"ADVANTAGEEE"

Pengajaran: Perempuan kena hormat suami. Lelaki jangan ambil kesempatan.

Solat subuh. Balik KL.

Sembang-sembang kosong untuk elak mengantuk ni walaupun mengarut tapi serius tapi macam bodoh.

Untuk pembawa telur no 1, terima kasih memandu dari ibu kota ke bandaraya bersejarah.
Untuk pembawa telur no 2, terima kasih memandu di bandaraya bersejarah.
Untuk penghasil telur no 2, terima kasih untuk keberjayaan anda sebagai ajk pelacuran. Karaoke free dan makan free kita malam tu :P
Untuk penghasil telur no 3, tak semestinya tak kerja, takde rezeki. Rezeki Allah tu luas. Keep trying and inshaAllah ada :) Terima kasih menjadi farmasi bergerak yang berjaya. Terima kasih untuk ketawa. Aku kelakar kan? :P

Untuk semua, terima kasih untuk memori. Terima kasih untuk forum kereta. Terima kasih for your comforting words. Sangat menghargai semua kenangan, perbincangan, fakta mengarut dan apa saja yang boleh diterimakasihkan.

Terima kasih. Dan maaf kalau ada salah-silap.

Untuk pembaca, carilah sahabat yang mengingatkan kita kepada Allah. InshaAllah saya dah jumpa :)